Lecție despre socialism

Am să încerc să scriu mai coerent decât de obicei pentru că mă adresez unui prieten.  Sper să ai răbdare până la capăt, prietene.

Am un prieten polițist.  Mai mulți,  dar vorbesc despre unul anume care a reacționat cu indignare la știrea asta.

image

Adică, susține opinia autorului.
Autor care tratează mizerabil problema și am să mă explicitez de ce spun asta.

Mai întâi de toate, ce conține știrea:
E despre faptul că autorul e revoltat că statul plătește ajutoare sociale unor lepre să stea degeaba, influențând astfel piața muncii și creând un prejudiciu afacerilor care sunt private de forță de muncă.

Prima parte e corectă.  Statul plătește, printre alții, niște lepre să stea degeaba și sa bea la bar toți banii. Chiar așa!  Și ai să vezi că are sens. A doua parte e corectă și ea, dar privită dintr-o perspectivă greșită.

Îți înțeleg indignarea,  serios că da.  Ai o muncă cu destul deranj, să zicem că mai mult decât mine și nu are rost să discutăm despre cum sunt plătiți polițiștii.
Ți se pare că nu e corect ca statul, pentru care lucrezi ca angajat direct, să te pună pe tine la muncă,  să te plătească prost și pe deasupra să-ți mai ia și din bani, pe care să-i dea unor asistați social care nu au poftă de muncă.
Pare cam bătaie de joc, nu?
Pare, dar nu e.
Știu că îți vine  greu să crezi dar statul îți ușurează munca. Nu numai că ți-o ușurează,  dar ți-o face să conteze.
Ce crezi că ar face mare parte din ăștia dacă nu ar avea venitul ăla minim garantat?
Ar merge la munca pământului cum se sugerează în articol? 🙂 Doar unii.

Îți sugerez să te uiți înapoi în anii 90-2000 în satul în care părinții noștri locuiesc acum pe aceeași stradă.

Ți se pare acum imposibil să îți spargă cineva magazia și să îți fure o grebla, sau să îți ia 2 găini din coteț, nu e așa?
Sau să îți ia vreo pompă ruginita din puț.
Practic,  nu merită efortul.
Pe vremea aia alor mei li s-a întâmplat în două randuri. Alor tăi le vor fi furat păsări.  Când te gândești cine erau hoții nu ai concepe azi că ei ar putea face asta. E sub demnitatea lor. Demnitatea ți-o păstrezi când ți-o permiți, ca în Filarmonica.
Nu 2 găini și o pompă veche reprezintă riscul, ci pericolul social ca părinții tăi,  sau ai mei să îl prindă pe ăla la furat și să rezulte o situație ieșită de sub control.
Ca polițist ar trebui să înțelegi asta. I-ai putea proteja pe ai tăi,  sau pe ai mei de asta? Măcar pe aia de unde lucrezi?
Ai vrea măcar să fii nevoit să faci asta zilnic,  să te lupți cu gainari morți de foame și disperați?
Știi că în vremea aia procentajul de jafuri la drumul mare, maradoneli și alte mizerii era net crescut față de acum? În general,  tipul ăsta de criminalitate. De ce? Păi statisticile sociale arată că așa se întâmplă când sărăcia scade sub limita suportabilitatii.
Nici mie nu-mi place socialismul. Nici eu nu vreau ca cineva să primească bani pe nemunca de la stat. Dar îmi place să îi știu pe ai mei în siguranță,  că e mai confortabil așa.  De aia înghit când statul îmi ia 2000 de lei impozit pe mașină,  când plătesc un salariu minim pe economie cotizație lunară la sănătate,  iar eu mă tratez la privat.

Să trecem la partea a doua. Aia cu piața muncii.
Știi care e problema cu genul ăsta de atitudine?
Una că salariul minim pe economie e prea mic, a doua e ca fără un artificiu de ăsta e imposibil să veghezi la respectarea lui. Nu ai cum, că ăia cu bani ii cumpăra pe ăia cu mai puțini care sunt puși să vegheze.

Eu știu, că am lucrat un pic pe la începutul anilor 2000.
Autorul articolului se plânge că acum nu mai vin oameni la munca pământului că le dă statul minimul necesar.
Știi ce se întâmpla în anii 90 când nu era venitul ăsta minim garantat?
Masa asta de oameni atarnatori la mila sistemului,  care, majoritatea firește că sunt o pleava, erau folosiți ca masă de manevră pentru a menține costul muncii foarte, foarte jos!
Mult sub nivelul salariului minim garantat.  Pentru că “nu-ți convine, fraiere?
Sunt 10 ca tine la ușă! ”
Asta e sclavie.  Asta e exploatare injusta.
Acum nu mai sunt 10 ca tine la ușă.  Sunt ăia care vor să muncească și atât.  Și poți să ceri valoarea muncii tale.
De aia e lipsă de forță de muncă. Că patronii sunt săraci sau și hapsani. De aia și pentru că nu prea mai sunt oameni pe aici, că mulți au plecat în alte țări unde angajatorul plătește nu îi amenință cu “sunt 10 ca tine la ușă”. Că nici acolo nu sunt. Că e socialism.

Și pentru că oamenii pricepuți își cam găsesc de lucru singuri,  nu vin la antreprenor pe salariu de 5 lei.

Mie îmi convine și situația în care pe ăștia mai slab calificați îi transformăm în sclavi,  din perspectiva mea de acum.
Poliția însă va trebui să tragă mai multe gloanțe. Vezi toate statele cu nivel scăzut al socialismului: Africa de Sud, SUA.
Sper că e, oarecum,  clar ce vreau să spun iar Tănăsescu ăla ar fi scris un articol relativ decent dacă nu ar fi făcut legătura mizerabilă intre faptul că nu se mai găsesc, domne, zilieri, pentru că le dă statul bani să stea degeaba.
Pentru că așa e, dar asta îi ajută să nu muncească degeaba. Că o zi de muncă în soare e muncă grea,  poate mai grea ca a ta, cu oricâtă lipsă de respect l-ai privi pe un bețivan care nu știe să citească și merge la sapă cu ziua.
Dar dacă sunt zece ca el și e nevoie doar de 5, știi cum e. Canibalism. Disruptiv social.

 

Amendament 1.

Am scris asta ( de fapt am copiat din ce-am scris in facebook) deoarece s-a sugerat ca e strigator la cer sa-l vezi pe Gheorghe cum sta si bea uitandu-se cum autoritatile il deszapezesc sau il scot din inundatii. Da, e!

Pai, cu Ghoerghe e simplu. El e o lepra, cum am zis. Lui nu ii place munca si nu va munci nicicum. Daca nu i se da, el va incurca pe altii cumva. Solutia sa-l pui la munca cu forta, din pacate, nu mai exista. A fost declarata ilegala odata cu comunismul, din motive legate de drepturile omului si unele principii democratice. Ai doar optiunea sa-l lasi sa se descurce, sau sa-i dai ceva sa poata trai si sa te lase in pace. Daca-l lasi sa se descurce el se descurca cumva, dar alergi tu mai mult sa-l prinzi, sa-l bagi la zdup. Unde tot din banii tai il platesti sa traiasca , plus pe altii sa-l pazeasca. Iar o data ajuns acolo, omul se perfectioneaza. Tot la a fi o lepra, ca doar nu sta cu oameni onesti. Pe mine nu ma incurca in mod direct, ca cu siguranta ca nu-s multi d-astia care sa stea grupati cate 10 la usa angajatorilor la care dau eu interviuri. Dar s-ar putea sa il angajez eu sa faca ceva, ca e mai ieftin, ocazie cu care il va incurca pe un om muncitor si cinstit, furandu-i painea de la gura, iar pe mine ma va arde cu prima ocazie si tot va trebui sa muncesc si eu mai mult un pic pentru Gheorghe. Judeca tu mai departe.

Din pacate astea sunt solutiile atat timp cat oamenii au fost investiti gratuit cu chestia aia mizerabila numita drepturile omului. Si, ca sa nu uitam, asta s-a intamplat pentru ca unii erau abuzati. Printre ei se aflau si strabunicii nostrii de care dispuneau “nobilii” vremii dupa voia lor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fery
Fery
7 years ago

unii cu creier mai putin impartit in clase sociale si-au dat seama demult ca “socialismul” e de fapt polita de asigurare platita de aia care muncesc ca sa nu fie casapiti pe strada. Exact cum zici, taxele sunt spaga, taxa de protectie. Normal ca ar fi mai bine fara de astea, dar atunci ar trebui si la noi un amendament 2, sa caram si noi 9mm pe strada, ca altfel iti iau aia capul. E o perspectiva reductionista sa zici ca daca statul n-ar plati ajutoare de minimis pe persoana fizica, toti aia de pe benefits s-ar muta direct in… Read more »

Nautilus
Reply to  Catalinx
7 years ago

1. E puţin probabil ca unul care nu munceşte şi nici nu e tâlhar de profesie, cu X5, bilele de heroină şi gagicile la produs, să aibă 9mm. Şi nici măcar 7,62×39. Costă. De asta un criminal de profesie are acum ce armă vrea: fiindcă îşi permite s-o dobândească de pe piaţa neagră şi îşi permite şi să-i ungă pe oamenii legii ca să nu-l sâcâie prea tare. Unul suficient de cretin ca să fure o pompă ruginită din curte şi s-o dea la REMAT îşi pemite mult mai greu aşa ceva. 2. Înainte de 2012, când Satana tuturor hipstăraşilor… Read more »

Nautilus
Reply to  Catalinx
7 years ago

Au fost mai mulţi oameni care şi-au luat bătaie după ce au scos arma cu bile (la distanţă mică, e şi ea mortală) şi după ce au tras în aer. Noi am fost avertizaţi şi să nu punem mâna pe armă cu niciun chip dacă e doar o simplă altercaţie şi nu e o treabă pe viaţă şi pe moarte. În SUA a avut loc un incident atât de cocălăresc încât stârneşte râsul, ai senzaţia că sunt nişte ţigani din filmele lu Kusturica. Cu toate că nu aveau nicio legătură cu ţiganii. Doi golani (genul care sprijină uşa blocului şi… Read more »

Gifo
Gifo
7 years ago

Adică tu și din ce văd și restul spuneți că e normal ca unii să stea și să taie frunze la câini pe banii mei și din 4 în 4 ani să își voteze mai multă frunză? Cum că nu se poate altfel mai bine? Haida deh!
Ia să mi se dea mie dreptul să mă apăr și nu mai e nevoie nici de poliție, vă arăt eu cum se poate și cum merg ăștia la muncă sau se usucă de foame.

Nautilus
Reply to  Gifo
7 years ago

Asta cu dreptul la apărare e cu dus şi întors, fiindcă mai ţine şi de corectitudinea politică. Exemplu din Europa: până la atentatul de la Marsilia, poliţiştilor le cam tremura mâna. De la Marsilia încoace, cvasi-totalitatea atentatelor se încheie prin moartea agresorului. Ceea ce e foarte relevant. Nu înseamnă că gaborii erau proşti trăgători şi dintr-o dată au învăţat să ochească. Mai degrabă că e nevoie ca lumea să vadă cu ochii ei scena cu cisterna din Terminator 2 ca să devină acceptabilă social rezolvarea atentatelor cu pistolul. Dacă nu e acceptabil social, faci 4 ani şi jumătate de bulău,… Read more »

Nautilus
Reply to  Nautilus
7 years ago

Justiţia spune că handicapatul şi-a umflat gagica, i-a jepcărit telefonul, i-a dat pumni în cap, ea a început să ţipe, ceea ce era destul de natural, şi atunci au apărut unii de la Buzeşti (pe care lumea care a avut treabă pe acolo i-a văzut în ultimii 20 de ani foarte de aproape şi ştie ce neam de ţigani sunt) care l-au înconjurat şi au încercat să îl omoare în bătaie cu pumnii, bâte şi un pistol cu bile. Aşa încât el a vrut să rupă încercuirea dând cu maşina peste ei. Dar de condamnat cu executare handicapatul a fost… Read more »