Șoferii ceții 

Aseară, pe înnoptat, mă întorceam din județul necromantului pe unde am avut ceva trebi.  După o zi cu soare de un pic peste 0 grade  deasupra câmpului plin de zăpadă ( pe-acolo a cam nins serios) , mă așteptam ca seara să se lase un pic de ceață, pe “răcoare” (-10C).  Fenomen natural, nimic  de speriat, doar că vizibilitatea era pe alocuri era sub 25 de metri.

Am trecut de vârsta  la care consideram că dacă ai vizibilitate 0.5 secunde e suficient cât să poți ține drumul și să conduc “vitejește”. E drept că contează și când ești responabil pentru alte 6 persoane din mașină.  Așa că tot ce puteam era 80 km/h pe ceas, deci cam 70 real. Dar asta maxim și obositor, așa că mergeam mai degrabă mai încet.

Accept faptul că unii văd mai bine decât mine, că poate au faruri mai potrivite pentru ceață,  xenoanele nefiind cele mai bune la treaba asta, dar totuși mi se pare suspect că mergeam aproape cel mai lent. Faza lungă e inutilă.

Cei mai mulți mă depășeau și când aveam 70 la oră și ceața nu-mi permitea să văd mai departe de primele două dungi de pe asfalt. Hai două dungi și jumătate.

Și nu mă depășeau să meargă cu ceva gen 75-80,  că ar fi fost super, m-aș fi folosit de lumina lor și, cu ceva distanță între mașini,  aș fi mers și eu mai repede în coada lor.  Pe barba lor, cum ar veni. Dar nu, nu era loc. Am accelerat după unul până la mai mult de 90 la oră pe ceas, de nu vedeam altceva decât luminile lui, ceață și două dungi albe pe asfalt și tot se depărta.  Și niște biciclete rezemate de ceață pe alocuri.

Și au trecut mai mulți așa,  dar nu m-am mai obosit.

Chiar vreau să cred că oamenii ăia au faruri mai potrivite,  laser, led, ce dracului o fi, și ca se poate merge așa de repede pe o ceață în care îți vine să folosești ștergătoarele.

Pentru că la 90 la oră vizibilitatea pentru mine era de sub 1 secunda. 90km/h = 25 de metri/sec , pentru cine nu știe. Și oricum și eu incalcam regula celor 2 secunde. Cu 40 la ora mi se părea  cam încet să merg.

Și sunt curios ce faruri trebuie. Accidente nu am văzut,  deci nu pot crede decât că se poate :/.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
speedy.gonzales
speedy.gonzales
7 years ago

azi dimineata a fost o ceata de nu vedeai la 50 metri: eu de la geam nu puteam sa vad strada din fata blocului.
rezolvarea la mine a fost simpla: m-am dus la WC, m-am pisat, m-am bagat inapoi in pat si m-am trezit mai tarziu cand ceata a disparut.

Fery
Fery
7 years ago

ca se poate ce anume: sa ai destul bulan exagerat sa nu te omori? ca fix asta faceau toti idiotii aia, mi-e cunoscut fenomenul, merg la risc. nu vad nici aia nimic stai linistit, n-au laser, leduri ingeri pazitori, nimic. pur si simplu sunt prea idioti ca sa-si dea seama de riscuri. daca-i intrebi, o sa iti zica ca esti tu idiot ca mergi asa incet. ca uite, ei au trait pana la varsta asta, deci se poate; acuma ca au 3 daune totale la activ si vreo 2 pasageri morti si unul paralizat de la brau in jos, asta… Read more »