Himarsuri anti-grindină.

Râdeam cu/de frate-meu cu potopul de-acum 2 seri din București. Pedeapsa cerească pentru manele la Coldplay. A și dansat pe manele, dar a plătit că l-a prins grindina pe jos.

Am văzut și io filmulețele cu desfășurarea acțiunii.

Dar și la Cluj.

Tot în aceeași noapte a fost furtună și la noi acasă, la țară.

Fulgere după fulgere, un pic de vânt și ploaie moderată, pentru că , în același timp au lansat zeci de rachete anti grindină de la stațiile care protejează podgoriile din zonă.

București n-are podgorii, dar ar trebui câteva , care să justifice niște baterii de rachete antigrindină.

Efectele studiate empiric de la instalarea bateriilor antigrindină sunt, printre altele, și reducerea cantității de apă căzută brusc la o ploaie și tot empiric pare că e o reducere a cantității de ploaie, în medie , pe unele zone. Empiric, pentru că e în contextul schimbărilor climatice e greu de spus în efectul cărei cauze e situația asta. O să extrag informațiile ( imprecise) din stația mea meteo de acasă , dar în acest context, fermierii cică nu-s de acord cu extinderea sistemului, care oricum se întâmplă. Fermierii sunt proști targă și nu înțeleg că fenomenele extreme se vor îndesi , iar rachetele antigrindină au un efect dovedit de ameliorare a efectelor.

Sigur, deranjează că scade abundența precipitațiilor acolo unde se folosesc rachetele antigrindinină, dar nu se iau în calcul pagubele rezultate din abundența precipitațiilor și grindină. Că e ușor să te plângi și că țăranii sunt proști, de unde și sintagma, de aia.

Vorbind serios, cred că orașele au nevoie mai mare de rachete antigrindină decât podgoriile, în primul rând că nu toate mașinile și obiectele din orașe / ferestre / etc sunt proiectate să reziste la grindină și la fenomene naturale extreme. Eu mi-am montat în 2014 ferestre laminate, care în teorie ar trebui să reziste la grindină severă, dar probabil va trebui să revizuim standardele proprii de construcții de imobile și obiecte ( mașini, etc) care trebuie să reziste în aer liber, nu neapărat la căderi de copaci, dar măcar la o bucată de gheață și inundații.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
10 days ago

Bucurestiul a avut numai conducatori unul si unul, de prosti, mai ales in ultima vreme. Forturile de aparare de pe centura puteau fi frumos transformate in locasuri pentru rachete antigrindina + Patriot sau ce antiaeriana mai avem. In schimb stau in paragina… La cum s-a votat, vor sta asa mult si bine 🙁

Mad
Mad
10 days ago

Frontul se deplasa de la vest la est.
NU mi-a udat geamurile daramite sa vina grindina pe pervaz. Cadea apa efectiv vertical pe strada.
In schimb, in momentul culminant, am inteles si eu de ce-i cod rosu.
Ploua atat de tare si puternic, cu zgomot mare, de parca stateam langa o cascada. Pe mine zgomotul m-a surprins. Nu ne auzeam in casa( erau geamurile deschise). Dar canalizarea a facut fata cu brio.