Posibile guverne

Urmând rezultatelor alegerilor, pare că soluțiile de guverne sunt limitate.

Pentru guverne majoritare – adică, care să și funcționeze ( măcar temporar), opțiunile sunt limitate.

Șcenariile au fost mai relele decât așteptările lor pentru PSD și destul de bune, având în vedere circumstanțele, pentru PNL.

Înțeleg că au luat voturi pe barba alde Bolojan și Ciucu și pe promisiunea lui Bolojan că nu vor mai bate laba cu PSD? – lucru pe care îl văd improbabil pe termen scurt și imposibil pe termen lung. Ciucu deja a zis că PSD sunt de luat în considerare.

E amuzant totuși ( și corect, revin) că PSD-ul au fost cei care au suferit mai tare din asocierea cu PNL-ul, deși PNL-ul ( Salut, Iohannis, n-ai plecat ? Mai ai ceva de cerut? ) și-a trădat alegătorii prin asocierea cu partidul cu care au zis că nu se asociază. Nu pe mine, că pentru mine, la momentul acela asocierea PSD+PNL era naturală, n-aveai ce guvern să faci cu usereii, că erau ”Gică Contra”, cu curul în prag ( aveau dreptate, da, dar n-aveai ce să faci cu ei) – a se nota că n-aș fi votat cu PSD sau cu PNL ( de votat n-am votat cu nimeni, că era cu pandemia, iar eu nu erm în România ) la alegerile acelea, cum nu i-am votat nici acum.

DAR.

Eu nu cred că au fost penalizați atât pentru asociere, cât din alte două motive. PSD au avut guvernul pe ultima turnantă, că PNL au fost destul de deștepți să își ia mandatul pe primul segment, iar asta i-a păstrat, pentru cele rele, mai vii în memoria electoratului.

Al doilea motiv este că Ciolacu e ăla care a mărit taxele, nu Ciucă, și n-a făcut-o doar pe persoană fizică . Și, deși e drept că PNL-ul s-a împotrivit doar așa un pic din declarații și mai degrabă de formă, Ciolacu a fost la Bruxelles, el a negociat ce-o fi negociat și el ne-a luat banii.

Acuma, că nu mai pot influența pe nimeni, pot să zic că – bă, tura asta, io Ciolac și PSD ( iar PSD probabil până la sfârșitul vieții mele, sau al partidului lor) , dar nici Ciucă și PNL – prin asociere – nu votam din nicio poziție, puteau să nu mai fie alte opțiuni decât Ciolacu și Șoșoaca ( lasă-l pe Gerogescu, ăla e nambăr), sau alte opțiuni decât PSD și SOS.
Votam SOS râzând și nu e numai faptul că mi-au mărit mie taxele, deși asta e în primul rând, că la astea sunt american – ”always take care of number 1”, e că nu e ca și cum mi le-au mărit mie și li le-au scăzut ălora care câștigă mai puțin, cum te-ai aștepta, fiind vorba de un partid socialist.
Zic de PSD aici.
Nu, le-au mărit și ălora – tăiat scutirile anterioare – ( agricultură, construcții) și au crescut salariul minim , cu taxele cele mai mari din Europa, ca să strângă ȘI MAI MULTE TAXE , nu să le facă angajaților cu minim un bine, deși , în teorie le-au făcut ( în practică nu, că le-au luat din banii pe care îi primeau la plic, neimpozitați, șmecher Ciolacu), dar, băi, ȘI CU TOATE ASTEA deficitul bugetar ESTE TOT MARE.

Ceea ce înseamnă că vor mai crește și alte taxe, că dacă tot iei și tot nu acoperi găurile – păi mai du-i și-n pula mea, atunci! Ce, cu extremiști ce-are? NU – nu i-am votat ( de data asta) nici pe ăia, dar dac-ar fi fost, nu văd problema. Mi-ai luat banii și mai ai de luat! Ce pula mea e mai extremist decât asta? ‘ai lasă!

Că asta e problema cu extremismul – la un moment dat ți se taie și ajungi ca ăia cu lupii – nu mai vrei să salvezi nimic, vrei să dai foc la casă cu tine în ea, doar ca să ardă și gândacii. Sigur, dintre gândaci tot mai rămân și după ce tu nu vei mai fi, dar la un moment dat, dacă nimic nu merge, te-apucă!

D-aia repet, nu-i judecați prea aspru pe cei pe care nu-i înțelegeți.

Apoi , au avut pe ultima sută de metri un fuck-up pe tema lor preferată, aia cu măritul ( ei îi spun recalculatul ) pensiilor, nu speciale, ci sociale.
Au făcut ei o schemă care să stimuleze și să recompenseze mai mult munca în ani decât contribuția efectivă, nu neapărat rău, nici neapărat echitabil social, dar nu contează – detalii.

Ce contează e că nu le-a ieșit util, în sensul că mulți pensionari din plasa lor de votanți au primit puțin sau nimic, sau minus ( care se traduce în nimic, că nu se fac reduceri de pensii) la ultima recalculare. Unii au primit bine de tot și cred că aceia i-au votat, că pentru ei merită – nici n-o spun cu ironie – băi, dacă o politică e bună pentru tine, voteaz-o că așa se construiește reprezentativitate și, oricum, niciun partid nu-i poate mulțumi pe toți, problema e pe câți și ca la masa decizională ( guvern, parlament) să fie cât mai mulți cetățeni reprezentați. Iar acum nu prea erau reprezentați corect, cu majoritate din PSD+PNL.

Asta, domnilor, le-a cam dat la temelie, și nicio sperietoare cu AUR, cu ”USR-ul sunt homosexuali ”- da, circula asta și pe linia PSD pe la țară, n-aveți grijă, au răspândit și ei din astea – n-a putut să le mai ridice voturile și cred că au luat cam cât de puțin ar putea lua, având în vedere câți membri au și ce campanie susținută au făcut. Bă, și au muncit, i-am văzut pe toate facebookurile, lumea i-a văzut pe toate ulițele.

Și, pe undeva, procentul lor mic e nemeritat, pentru că au făcut unele lucruri OK pe infrastructură – bineînțeles că au și furaaaaaat – aia prima!
Dar pe altundeva e prea mult, că uite există și tot de căcaturi se țin.


Doar că oamenii nu sunt atât de simplioți pe cât sunt desenați în campanii și cât îi vedeți voi.
Nu, nici cei care votează extremiști. Supărați, da. Proști sau prost informați, da. Că reduc soluțiile la asta – nu chiar, astea sunt opțiunile, altfel fiecare avem ofurile noastre și prioritizăm. Că nu sunt serviciile lor care potentează candidați și partide de buzunar, ca să mulgă și să canalizeze voturi în buzunarele lor.

La cum văd eu lucrurile ( nu m-a întrebat nimeni, știu, și nici n-o să mă întrebe, nu duc grija) – posibilitățile sunt
1) se coaguleze o formă de guvern din nou în jurul PSD – au cel mai mare scor, chit că e prăbușit și mic, comparativ cu ce eram obișnuiți,

2)fie în jurul AUR,

3)fie guvern minoritar.
Cam astea 3.

Un guvern minoritar de tipul PNL+USR+ hai să zicem UDMR – o să fie ținut în șah, fie virat din opoziție, cu rezultatul că se va eroda repede și se va ajunge la reorganizare sau alegeri anticipate.

Nu văd o posibilitate de guvern majoritar fără PSD, sau fără AUR ( minim una din două), deși teoretic există, dar sunt din partide ideologic prea imiscibile. Și e normal, pentru că împreună reprezintă un procent desul de mare de români.

Guvernul majoritar de uniune națională cu PSD e opțiunea care pare cea mai simplă, de continuitate – nu știu cum se va digera asta în cadrul PNL și USR – că și dacă se întâmplă să se coaguleze o uniune națională, de data asta nu-și vor permite să facă drop USR-ului, caz în care aceia vor intra în opoziție, iar guvernul va rămâne minoritar, supus moțiunilor și remanierilor.

Guvernul majoritar cu AUR deși e probabil opțiunea cea mai inteligentă ( chit că românilor pro-europeni le e frică de ea, am și eu o teamă, dar sunt cinic și blazat ), e și riscantă politic – prin urmare nu văd cine și-o poate asuma. În afară de PeeSeeDee – hehehe.

Iar combinația PSD-AUR e probabil cea mai periculoasă, chit că o să vi se transmită altfel, revin.


Știu că acum o parte mare din români văd AUR și partidele extremiste drept un inamic, dar ”inamicul” acela sunt un procent semnificativ de români, vecinii și familiile noastre + niște infiltrați din servicii, că na așa merge. Ca și în PSDNL și alte partide mai în vogă.

E probabil una din cele mai utile opțiuni de măsurat valoarea reală – alta decât de gorniști de opoziție – a celor de la AUR să fie incluși într-un guvern, cu forțe mai centriste – adică să se țină alții la ei. O să încerc să explic și de ce.

Dacă pui AUR + PNL + USR faci 45%, care nu-i suficient pentru un guvern. Mi-e greu spre imposibil să cred că UDMR ar putea intra la guvernare alături de AUR , că ar pierde la imagine la alegătorii lor, dar e și împotriva caracterului lor visceral să intre cu cei ce le amenință existența, dar dacă ar intra, cred că ar putea ieși un amalgam bun, iar dacă nu iese, toți antisistemicii nu ar mai putea da vina pe ceilalți, că PNL ar fi minoritar în schemă. La fel, orice puseu extremist ar fi moderat de soluția asta. Dar probabil că UDMR ar prefera să rămână în opoziție, nu și-ar risca imagina asociindu-se cu AUR, care se vede ca partid antiminorități de orice fel.

Probabil că SOS ar vrea la guvernare, dar ăia sunt niște inutili, că nu-i văd buni la altceva decât să latre.
În plus, e un partid de buzunar, nici nu-s prezentați transparent candidații pe site-ul lor.

POT pe de altă parte, deși oarecum periculoși, pentru că cresc ponderea de naționalism și extremism în guvern, ar fi treaba UDMR-ului să decidă dacă vrea să le ia locul aici, au câțiva oameni cât de cât, de poză, dracu’ știe cine-i manevrează, dar sunt prezentați măcar sumar pe site, merge să fie rulați.

Am auzit că POT e un partid de oameni bătrâni și e fals. Mai dați un ochi. Da, nu au TSD și TNL, că au doar front-shopul, dar pentru front-shop sunt tineri.

AUR + POT fac 25%, PNL+USR vreo 27%. E un echilibru fragil, dar în teorie, nu pot s-o ia dreapta prea mult, depinde și de președinte. Mult.
Manevra e riscantă, iar în practică presupun că vor ajunge la disoluție, dar ar fi o ocazie bună să-și dea măsura capacității – boșilor, sunteți în guvern, hai să vedem ce puteți.

Probabil că n-are nimeni dintre cei implicabili curajul ăsta, habar nu am ce crede publicul, publicul oricum credea în 2020 că nu se poate guvern cu PSD și PNL, cum ar fi o asemenea bătaie de joc. Eh, a fost și a mers mai bine decât PNL+USR+UDMR.

Alternativa ar fi PSD+AUR+ cine se mai bagă la valența liberă, în valoare de minim 8%. UDMR nu e de ajuns și n-o s-o halească, că nu-s sinucigași. Cu USR nu cred că merge schema, că ar sta numai de contre – e și prea mult stângism în combinația asta, iar PNL nu cred că sunt atât de disperați, deși au scor mai mic, pentru că au și aparat mai mic.

Asta e schema PNL, ca aparat de partid , adică consumatorii ciolanului politic, versus procentaj în alegeri sunt cam pe acolo. PSD sunt într-o poziție critică, cu un aparat de consumatori de ciolan mult mai mare decât le permit procentele din alegeri.

Ce vreau să spun cu asta e că o alianță de multe partide mici dezavantajează PSD-ul și e cheia către diminuarea lor. Iar asta înseamnă că ei nu vor fi musai de acord cu o alianță cu PNL+USR+++++ pentru că le rămâne un ciolac, ăsta – ciolan insuficient pentru foamea lor. Și UNII din pionii lor politici vor fi scuturați de pe pozițiile lor – și înlocuiți cu alții de la multitudinea alianțelor, nu vă imaginați altceva.

Și cred că PSD vor accepta asta doar dacă vor avea de ales între asta și opoziția – pentru că au muulte proiecte și planuri deschise și știu că dacă zboară oamenii lor, sau planurile se schimbă, îi va destructura un pic, iar vor trece prin reformare ( când se deghizează ei în altceva), iar reformarea doare.

Dar ei cred că mai au și alte opțiuni. De aia Ciolacu nu o susține deschis pe Lasconi. Nu e că e rău ce zice. E că DE CE zice ce zice.

Eui zic că negociază cu PNL să-și lase câmp deschis la un caz. Dar eu cred că ei cred că dacă Georgescu câștigă alegerile, vor guverna cu AUR și cine se mai lipește.
PSD+AUR+POT+SOS , în teorie e posibil, dar e greu de crezut că PSD va ieși bine ca minoritar într-un guvern de naționaliști. Nu e că n-ar putea îmbrăca și ei haina asta, e că realizează că nu pot dicta politici, iar cei din opoziție nu-i vor ajuta, îi vor lăsa să-și rupă gâtul în alianța asta, pe cheltuiala noastră, desigur.

Dar PSD-ul e cooperant la guvernare și cum zicea Ciolacu, ei pot să fie liantul social și cetățeanul matur, dar în altă cheie. În cheia în care ei pot pactiza cu oricine și pot adopta unele valori și de stânga și de dreapta, dar vor putere/ control și bani.

PNL+USR+PSD+ pare cea mai la îndemână combinație și prima care să crape. Cu Lasconi președinte ( că de aia PSD o dă pe așteptare), cred că USR-ul n-ar zice nu, nu știu ce ar zice PNL-ul, dar cred că n-o să meargă, că USR și PSD au să se tragă de păr, cum au să se tragă și PNL cu USR pe alocuri. Și e posibil ca PSD să vrea un pic de răzbunare pentru bulendrele spălate în public și jocul murdar făcut de PNL în campania asta – și, în loc să lucreze la reconstrucția unității și continuarea proiectelor, să se lucreze între ei.
Deja Elena Lasconi vorbește despre asta:

Că are nevoie de voturile lor să iasă președintă.

Dar tot ea produce prima minciună / deziluzie electorală:

Nici nu a câștigat fotoliul prezidențial și se sustrage – gen WTF?!
Asta declara în joia de dinaintea primului tur la alegerile prezidențiale.

Cuvântul ei este contract. Genul de contract cu care te ștergi la cur.

Culmea e că n-a împins-o, momentan, nimic să vireze întră acolo, dimpotrivă, are ea atu-uri să-și mențină pozițiea, întrucât , anterior, și Ciucă și Ciolacu se certau pe care îl pune primul premier pe Bolojan. #bămălași? Problema e că lasă impresia de minciuni și decepție de dinainte să ajungă președinte și că nu se poate nimeni încrede în cuvântul ei.

Declarația corectă politic trebuia să fie : ”Propunerea MEA ( subliniat mea), este, în continuare domnul Bolojan, și din ce-am înțeles în campanie, atât PSD cât și PNL au aceeași idee. Dacă dumnealor se răzgândesc, vom ajunge la un numitor comun, cumva. ”
Sunt ieftin – 300 de euro pe ora de consultanță de PR politic.

Să trecem mai departe.

PNL+USR+UDMR nu fac majoritate, iar ca guvern minoritar își vor rupe muia, cum au mai făcut-o, chiar și fără să-i lucreze din opoziție PSD-ul, deși, de data asta au s-o facă, că au scor mic și trebuie să-și revină repejor, altfel nu-și vor mai putea susține imensul partid – zic că pleacă lumea de la ei, nu d-alta.

AUR+POT+SOS au cam același scor cu posibila alianță de mai sus și chiar și cu Georgescu peședinte au să fie sabotați cu sârguință de PSD+PNL+USR+UDMR aflați în opoziție, practic, doar ar pierde timpul la putere, întru erodare.

E posibil să nutrească o schemă ca să se unească în a face opoziție de la putere, DACĂ câștigă Georgescu alegerile. Anume să o joace înadins întru criticarea opoziției care le stă în calea îndeplinirii mărețului plan și să genereze alegeri anticipate cu scopul de a câștiga la acelea un scor mai bun.

Schema asta poate să meargă sau nu, însă e singurul joc pe care-l pot juca, în defavoarea noastră, a tuturor.

De unde mă uit eu, dacă iese Georgescu președinte și dacă PSD+PNL+USR+UDMR nu se pot uni la guvern de uniune națională, cineva trebuie să intre cu AUR măcar, la guvernare și să-și asume pierderea de imagine din asociere. Din păcate nu știu cine e capabil de asta, în afară de PSD. Iar dacă PSD, plm.

Dacă stau toți în spate, să nu se murdărească și nici nu se înțeleg toți între ei , probabil că vom vedea derulată schema de mai sus.

Dacă câștigă Lasconi alegerile e mai mult loc de manevră, iar în cazul unor guverne eșuate se vor încerca altele până la alegeri anticipate, care pot fi declanșate sau nu de Lasconi, în funcție de interesele ei și al partidului ei.
Dacă tuturor ”suveraniștilor”, cum își zic ei, li se opun ceilalți, e destul de probabil ca la momentul oportun un președinte din partea lor să dizolve parlamentul, hai gata, toată lumea iar la alegeri și să ne deblocăm.

Să ne deblocăm ca Bulgaria, de 8 ori în 4 ani, sau ceva de genul.

Părerea mea despre direcție în funcție de situație? În cazul unui guvern de Uniune Națională, lucrurile or să meargă, cel puțin 4 ani, în direcția de acum, dacă rezistă atât, cu acumularea presiunilor electoratului naționalist și de dreapta ( aia reală, nu cele false promovate de USR și PNL ) nereprezentat. Direcția e bună pe infrastructură și cooperare europeană, dar avem deficite de rezolvat, au ajuns și la noi niște crize, n-avem bani, iar cel mai probabil este că taxele, deja mari, vor crește, nu vor scădea . E OK ( o pulă), deja se întâmplă în UK cu laburiștii, cred că și prin Germania. Niciunul din partidele de potențială uniune națională nu vor avea coaie și putere să facă ceva pe tema taxelor că sunt prea mulți pe ciolan. Până acum măcar au fost doar 2. Dacă mergem pe respectarea PNRR-ului, o să doară. Dacă nu, o să doară pierderea finanțării europene.
Vorbim de lucruri în mare, nu în detaliu, nu pe scenarii cum că că pacea cu Rusia eșuează trist sau tragic și America ne trage pe sfoară și suntem dați în pula Chinei.

În cazul unui guvern minoritar, posibil să nu crească taxele, nu obligatoriu, dar multe lucruri n-o să meargă, așa că așteptați-vă să vedeți peste 4 ani o Românie cam ca asta de acum. Din păcate. Bine, nu rezistă guvernul ăla 4 ani, dar dacă ar rezista.

În cazul unui guvern cu AUR+PNL+USR+ cine se raliază, cred că am vedea o destructurare a PSD și o repolitizare ( nu, nu depolitizare) a tuturor instituțiilor acum parazitate de PSD. Not great, not terrible.

Ce ar însemna asta? Nu știu. Taxe mai mici? Posibil, măcar pentru unele categorii sociale. Taxe mai mari? Dacă le iese rău administrația și nu se țin de cuvânt cu reducerea aparatului de stat, se poate.

Pe de altă parte sunt singura combinație care prezintă ceva încredere că ar putea realiza asta cu reducerea aparatului de stat și, în general, costul politicii. Lucru care nu înseamnă absolut că toate vor fi mai bune. Mai puțini parlamentari înseamnă un cost mai mic de cumpărare a deciziei lor, nu numai un cost mai mic pentru populație. Dar e cel mai riscant și improbabil de realizat.

PSD+AUR+ alții, nu știu ce poate să însemne. Încerc să îmi imaginez, dar îmi e greu – pentru că PSD e un cameleon impecabil și se mulează pe ce se găsește. Și singurul lucru care îmi e clar e că așa ”nu scăpăm” de PeeSeeDee, dimpotrivă e șansa lor să crească înapoi.

Citind știrea asta:

Sunt un pic sceptic cu privire la intențiile și strategia PSD. Simplu – Ciolacu a pierdut alegerile prezidențiale. Dacă rămâne președinte, cred că e primul de la ei care pierde alegeri și nu e mazilit.

Nu e numai că a pierdut prezidențialele, e că, OK a câștigat PSD alegerile, oarecum, dar în realitate au pierdut procente.
Ce știe Ciolacu? Habar n-am, dar știe el ceva de nu l-au mazilit, încă.

Iar ăsta e semn rău. Păi nu ne-am înțeles noi și ăia cu progresismul și ăia cu extremismul, că fără Ciolacu și Ciucă? Cum pula mea ar fi ca Ciolacu să pice tot în picioare, de exemplu pe o funcție de prim-ministru, cu președinte Georgescu, pe principiul – voi dați președintele, noi dăm premierul, că suntem cei mai mari. Sau cu Elena Lasconi președinte. Sau cu o schemă de 2 guverne 2+2 ani sau ceva de genul.

Cum ar fi? Ar fi că poți să mai votezi încă 100 de ani antiPSD, PSD rămâne pe poziții, că se lipește de oricine apare ca înlocuitor, nu neapărat doar pentru că au public numeros cărora se adresează – au, nu-i vorbă!, ci că au instituții prizoniere, au tactici, și sunt ei însuși front-shop-ul unora și al altora fie păpușari, fie panglicari, cum zicea Helvig.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
20 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex2
Alex2
1 day ago

Iti dau 600 de EUR pe ora de analize politice.
E pe merit.

Stropic
Stropic
1 day ago

Sunt ieftin – 300 de euro pe ora de consultanță de PR politic. E pret bun. :))) dau si eu un sfat de consultanta – nu mai ziceti frate nimic ca e in pierdere. Ai auzit pe domnul Georgescu zicand ceva de premier de aliante de guverne? Nu, el e un domn, hai cu Iisus si doamne ajuta, ca se descurca el la butoane, ce sa anunti prostimea dinainte? Cum pula mea ar fi ca Ciolacu să pice tot în picioare, de exemplu pe o funcție de prim-ministru, cu președinte Georgescu, pe principiul – voi dați președintele, noi dăm premierul,… Read more »

MarianT
MarianT
1 day ago

1 Lasconi il invinge lejer, dar lejer (Iliescu vs Vadim style), pe CG si devine presedinte. USR e in delir. 5 ani de dezamagiri a la Iohannis. Csf, ncsf.

2 Guvern PSD+PNL+UMDR (posibil sau sustinut de) USR, pentru ca din ciclul “trebuie sa salvam Romania de fortele extremiste”. Se vor certa pe viitor, mai de ochii lumi, dar slabe sanse sa fie anticipate.

3 Romanii vor fi din ce in ce mai nemultumiti si, peste 4 ani, fortele extremiste vor castiga si mai mult teren, dar nu atat de mult incat sa faca un guvern. Deci, PSDNLMRSR.

Stropic
Stropic
Reply to  MarianT
1 day ago

Vadim se baza doar pe el saracul ca si Sosoaca, care ai vazut ca mai avea putin si ii dadea in cap in prima zi ca ii fura din electorat.

Omul asta are sustinere masiva externa. Nu subestima asta. Stiam cu totii de sustinerea externa dar toti au banuit ca e la Simion.

1000062544
MarianT
MarianT
Reply to  Stropic
1 day ago

Dugin a spus si spune multe ineptii. Nu vad unde e sustinerea pt CG acolo. Inteleg ce vrei sa zici, unii romani deja i-au scris de treaba cu CG. Dar poate, doar poate, abereaza si Dugin putin? Dar sa zicem ca are sustinere externa (desi eu stiu doar de Dugin, Kennedy si alt american dubios – iar Kennedy pare a fi mai mult zvon)… tot intern se va vota. Pe cat de multi sunt cu mesia CG, sunt si mai multi cu “ne e frica de el” si cu “nu vezi ce ineptii spune” Nu de alta, dar cica 60-70%… Read more »

Last edited 1 day ago by MarianT
MarianT
MarianT
Reply to  Catalinx
15 hours ago

Ideea era ca a jignit cateva categorii de persoane prin afirmatiile lui. Printre care si femeile care isi fac cezariana. Nu stiu daca e alegerea lor sau daca sunt impinse de medici. De acord la treaba cu duplicitatea, dar totusi, mai pierzi niste votanti. Eu i-am urmarit canalul de tiktok. Cele mai populare video-uri ale lui tin de Ucraina + probleme economice. Zic si eu.. oamenii nu stiau de chestiile cu cipurile si cezariana si altele. Multi le-au aflat acum. Evident, foarte multi din cei care l-au votat vor merge in continuare cu el, pentru ca e in natura umana… Read more »

MarianT
MarianT
Reply to  Catalinx
14 hours ago

Nu sunt de acord cu argumentul Trump, deoarece America este o tara divizata, intre republicani si democrati, si se stie ca jumatate sunt republicani, ca foarte multi sunt anti-avort si anti-imigranti. Plus criza si inflatia de la ei, care a dus la mai multe voturi pro-Trump. Aici era vorba de ineptii precum cipurile din suc, nu de chestiuni politice. Cat despre ce vreau sa spun cu sondajul USR, credeam ca s-a inteles, ca am scris clar ca e posibil ca voi (Catalin & Stropic) sa aveti dreptate, pana la urma, si sa iasa CG, si ca eu sa ma insel.… Read more »

MarianT
MarianT
Reply to  Catalinx
11 hours ago

Conștientizez toate astea, și totuși, din când în când, am un ”hâț” în direcția aia Recunosc, si eu. Poate chiar mai des. Inteleg ce zici. Da, pot sa ‘rezonez’ cu el in multe privinte. Da, multe afirmatii sunt ‘placute’ Fericire, bunastare, prosperitate… plm. Da, stiu ca minte. Eu unul nu cred ca e nebun… sau atat de nebun. Cred ca joaca un rol si se pare ca il joaca bine, ca a rupt gura targului. N-o sa-l votez pentru ca e prea dubios. Si mi-e foarte, foarte greu sa o votez pe Lasconi. Pentru ca am o sila imensa fata… Read more »

Stropic
Stropic
Reply to  MarianT
23 hours ago

abereaza si Dugin putin Sigur, ca si ideea lovesc ei Londra cu nucleare (siiigur), dar ideea e ca acum un an NU abera cu chestia asta. Si e un semn de intrebare de ce crede ca acum e momentul prielnic pt astfel de idei. Nu cumva din cauza ca e favoritul principal la prezidentiale? Si avantul suveranist cu totul desigur. Pe cat de multi sunt cu mesia CG, sunt si mai multi cu “ne e frica de el” si cu “nu vezi ce ineptii spune” Nu. Daca iesea de la inceput Ciolacu vs el era mult mai echilibrat. Avea sanse… Read more »

Stropic
Stropic
Reply to  Catalinx
18 hours ago

Mă preocupă destul de mult, pentru că e posibil. Posibil e si un meteorit na. Nu doar UK si Franta au arme nucleare, ei le au pe ale lor dar SUA a mai plasat prin Italia, Germania, Olanda – ar mai fi niste tinte extra dar na e pentru toti. E cam putin probabil totusi. Mă și regăsesc. Gen dacă în turul doi intrau Ciolacu, Ciucă, sau Geoană ȘI Georgescu =>Georgescu cu certitudine ( oricine). Te cred. Daaar evident daca ai votat cu Ciuca Geoana sau Ciolacu in turul 1, in scenariul asta puneai lejer stampila pe Ciolacu. Iar publicul… Read more »

Stropic
Stropic
Reply to  Catalinx
6 hours ago

Meteoritii sunt ff desi sigur, dar cei care lovesc efectiv Pamantul sunt mai rari, iar cei care ajung sa loveasca fix Londra si mai rari. La asta ma refeream cu probabilitatea. Si da, e un risc, si lucrurile escaleaza, cred ca nici Trump sau Putin nu ar putea estima acum care e riscul exact. Absolut. Dar cred că probabilitatea e mai mare să aibă afinități cu Georgescu decât cu Elena Lasconi – e o chestiune de valori expuse, nu de altceva. Exact – si eu zic la fel. De asta nu numai nu mi se pare ca seamana cu Vadim… Read more »

Livache
Livache
16 hours ago

Ai ratat subiectul foșgăielii din mai toate partidele: – Ciolacu e pe țeavă.. au cel mai mic scor din 96 încoace (cearta Ilici vs Petrică, când au rupt FSN-ul în două) & Firea și Ponta apar mai des pe la TV – AUR nu îl mai prea suportă pe Georgică, în dezbateri a părut woke iar asta a dus multe procente în tolba SOS & POT – la PNL e vorba de “echipa câștigătoare” care i-au mazilit pe Orban & Cîțu (care nu a prins un loc de parlamentar în Galați). Nea Ilie e șef pentru moment, dar e cu… Read more »

Last edited 16 hours ago by Livache
Livache
Livache
Reply to  Catalinx
8 hours ago

Pai statusul intern al partidelor va avea impact în stabilitatea guvernului. Pentru moment doar UDMR îmi pare solid. Eu unul nu m-aș mira sa apară alte fragmentari, aripioare..

Anyway, Georgel a participat la câteva dezbateri împreună cu Lasconi (digi, podcastul lui Micutzul..) în care el nu a răspuns chiar după linia partidului la întrebările despre avorturi & homosexualitate.. probabil ca apropierea de grupurile politice din Parlamentul Europei l-au mai șlefuit.. dunno, dar la grupurile de 65+ a părut woke