Un articol bun de la hotnews care oferă niște informații despre Sri Lankezii care lucrează în România.
Nu vă faceți griji, nu sunt cele mai bune șanse să vrea să rămână.
Pentru că fac foamea ca să poată locuitorii Bucureștiului manca căcat la tavă la comandă.
Textul ăsta definește sclavia și arată motivul pentru care “românii nu vor să muncească” – aka jet mă!
Tuturor celor cu care vorbesc despre țările din vest și sunt de părere că nu le-au luat românii joburile, ci că ei nu voiau să le facă – am ceva de spus, dar nu prea ne înțelegem.
Dar e OK, că pot da acum exemple din România. Dacă zice vreun român că “ne iau străinii joburile” – se găsesc brusc o ceată ( de proști) să explice că românii nu mai vor să muncească și nu vor să facă joburile alea.
Uite jobul pe care nu vor să îl facă românii! Livrator de mâncare, care să muncească 7 zile pe săptămână pe “contract de colaborare” e o schemă, o explic! – și care plătește 1100 de lei pe cazare și mâncare – a se observa că locuiesc în condiții de pușcărie, deși nu sunt sigur că sunt celule cu 7 paturi – e posibil, 1600 de lei taxe la stat – de aia a mai aprobat Ciolacu 100k de sclavi , că aia aduc circa 160 milioane de lei la buget, lunar, circa 1.8 miliarde de lei ( noi ) anual.
După care plătește chirie pentru închirierea bicicletei și comisionul companiei. Asta sună ciudat , nu ? Nu ar trebui să fie legal, angajatul trebuie să primească de la angajator bonuri de masă, echipament cu care să facă jobul, că e vorba de bicicleta , trotinetă,sau ce e nevoie și nu ai de ce comision să vorbești, mai ales la salariu minim. Dacă vrei să îi faci unui român asta belești pula cu orice pile ai avea, e sclavie modernă – îți dau bani ( cât să trăiești ) dar ți-i iau înapoi.
Enter the gig economy.
Ăștia sunt aduși de niste agenții cu care au contracte private în afara contractului de muncă, de unde comisionul cu pricina. Tot așa, ei sunt angajați de o terță parte, nu Glovo sau pentru cine livrează ei.
Ăia le dau salariu minim pe economie, dar ei nu le oferă munca, îi sub contractează ( sclavie modernă, am zis ? ) către companiile astea de de livrări, care le oferă biciclete, mopede și de ce mai au ei nevoie. Pe bani, normal, că nu sunt angajații lor.
Romanul nu vine “să colaboreze” în așa condiții , că nu e nebun, nu că e sclifosit și simandicos. Că este japcă.
Când întrebați că de ce aprobă Ciolacu e simplu – statul român face aproape 2 miliarde de lei pe an din comerțul cu sclavi. Sigur e alt tip comerț decât obișnuia să fie, dar, în ansamblu, asta este.
NU sunt toți muncitorii în situația asta, dar este o situație generalizată.
Dacă întrebi pe oricine despre asta, el nu e vinovat, el doar facilitează, sau beneficiază, practic le fac un favor săracilor ăstora. Este retorica tipică în orice rețea de abuz. Nimeni nu își asumă vreo responsabilitate, alții sunt se vină , toți îi dau înainte. Știi cum e, tu doar comanzi la Glovo – nu e vina ta.
Diferența e că măcar au ceva opțiuni de scăpare și majoritatea vânează joburi in alte părți din Europa din moment ce au viza , mai ales acum că România e Schengen .
Măcar sunt bine primiți de populație, lol – citiți mai jos .
Un om cu inima mai bună decât a mea ar zice că românii sunt răi și ar trebui să avem compasiune pentru ei și așa mai departe.
Nu. Din păcate nu. Nu am nimic personal cu Sri Lankezii, sau alte naționalități. Din păcate o atitudine primitoare și compasională le crează falsa impresie că e OK să fie în România , în condițiile astea, că poporul e primitor, alții sunt cei care îi exploatează, lucru care nu e oricum adevărat, dar dacă ar fi, tot nu i-ar ajuta la nimic . E mai bine pentru toată lumea să nu trăiască cu impresia că e vreun motiv de a rămâne în România, în situația lor nefericită.
Sa suga pula toti aia care ‘nu gasesc forta de munca’. Si pisicile lor sa suga pula.
Discuția e veche și e purtată pe axa “românii nu vor sa muncească pentru că sunt răsfățați, visează la joburi de mii de euro sau să ajungă influenceri” vs “românii refuză pe bună dreptate joburile astea căci sunt un fel de sclavie”. E o discuție care își are rostul, dar e un mare blind spot față de un factor foarte important: efectiv românii sunt mult mai puțini – cei din categoria relevantă pentru discuție în special. Între ’85 și’ 90 se nășteau în medie 360.000 pe an, în 2004 se nășteau 216.000. Nu chiar la jumătate dar nici departe. Generațiile… Read more »
Nu sunt de acord cu argumentul natalității. Sunt mai puțini români în țară, OK. Câteva milioane și copiii lor sunt în afara țării, n-au dispărut decât din economie. Când erau ”toți” în țară erau prea mulți față de capacitatea economiei de-atunci. Acum, pare că sunt prea puțini – prea puțini pentru ce? Vezi rata șomajului în rândul persoanelor sub 25 de ani. https://www.monitorulcj.ro/economie/125159-someri-de-tineri-rata-somajului-in-randul-celor-cu-varsta-sub-24-de-ani-a-trecut-de-pragul-de-25 E o altfel de piață a muncii față de cea care ni s-a fixat nouă în cap. E cam la fel, una cu sclavi, doar că atunci sclavii eram noi și nu mai erau comisioane de aducere… Read more »
Aș zice că se simte că piața muncii e mai strânsă în creșterea salariilor, care e reală, dar la alte joburi, mai cu valoare adăugată. Adevărul e că livratul acasă al mâncării sau “groceries” e o muncă de servitor, și nu suntem noi ăștia oamenii obișnuiți la nivelul la care să ne permitem servitori, că ești conte dacă ai conac, nu apartament în Balta Alba sau casă în Popești-Leordeni. Trăim într-o iluzie (eu nu) că se poate să comanzi niște chiftele și să poată veni cineva cu ea la tine la ușă la un cost marginal – nu se poate… Read more »
Aș zice că se simte că piața muncii e mai strânsă în creșterea salariilor, care e reală, dar la alte joburi, mai cu valoare adăugată. Bineînțeles, că nu găsești sclavi capabili să facă orice. Problema e că mai sunt și în România oameni necalificați, care sunt potriviți pentru munca respectiva – evident că, având în vedere plasele de protecție socială din România, că de la stat, că familie, că alte mecanisme , sau alte opțiuni la negru și la gri, nu poți impune ”pieții” ( un cuvânt grețos, în cazul ăsta) să muncească pe bani de sclav. Iar oamenii ăștia… Read more »
totusi, sunt si povesti diferite. nu cu sclavia, alea is toate asa. In Madeira am intalnit un nepalez care statuse cateva luni in Romania. Si era vesel ca dupa 3 ani de Madeira primise rezidenta permanenta deci putea sa isi faca vacantele in Europa. Si…primu loc unde a vrut sa mearga? Romania.
Deci, is unii de se simt bine acolo. Nu stiu de ce, dar nici nu am intrebat 🙂
Sunt sigur că sunt și povești diferite, pleacă , în general de la nivelul de calificare. Că nu poți să aduci un sclav ( la același nivel) pe un job la un nivel de calificare mai mare, din simplu motiv că plătesc alții mai bine.
Și da, să vizitezi România ca turist – aia e altceva, altă politică, când ai deja bani în buzunar.
era barman in Madeira ma. “bani in buzunar”. Nu, ii placuse in mol la pantelimon si probabil avea prieteni nepalezi pe aici.
Există o diferență între asta și situația când vii la muncă. Interacționezi, în general cu oameni diferiți, dar mai ales , din perspective diferite, pentru că social, oamenii suntem duplicitari.
Tratezi altfel un om care nu ți-e dator cu nimic, decât pe altul care ( cel puțin așa crezi tu ) îți datorează un serviciu.
Sclavie moderna glovo…nu te supara, tricoul de pe tine de cine e facut?
Sau pliculetul de ceai din cana – na ca tot vorbim de sri lanka – stii cam ce venituri sunt si ce munca e la culesul de ceai?
Si asta e valabil si in pretul unui iphone, si a unei tesla si a 90% din produsele de le consumi – sclavie moderna.
Nu mă supăr deloc și nu pretind altceva. Știi care e diferența? Eu și tu nu locuim în țara din poza aia. Pot fi de acord că oricui conduce țările în care sunt făcute tricoul de pe mine ( nu pliculețul de ceai din cană, nu, că-s atent la ce bag în mine – mă rog, nu-s sigur, dar mă preocupă ) nu-i pasă de oamenii lor și e absolut perfect ignorabil, din punctul meu de vedere, nu mi-am propus să salvez lumea. Sunt, însă, preocupat de bucata din lume în care trăiesc eu și în care avem pretenția că… Read more »