Europa nu se repliază suficient de repede poziției S.U.A.

România nu se repliază destul de repede poziției Statelor Unite. Pentru că europenii stau la mese întinse, ca-n poză, în timp ce Trump dictează și se execută. Că să vedem, că hârr, că mârr.

Tot citesc prin presa europeană că Statele Unite sprijină partidele extremiste din Europa și sunt unele probleme cu declarația asta.

Prima problemă e că a fost calificat drept extremism, prin perimare, conservatorismul clasic și naționalismul – iar asta e tot o mișcare politică extremistă – extremist neo-liberalistă. Din vantage pointul lor prea multe lucruri par extremiste.

A doua e că SUA sprijină o Europă mai slabă, nu una unită, din motive care țin de agenda țării lor și de ”Make America Great Again”.

Li se rupe pula americanilor lui Trump de Georgescu și economia calului, dar știu că ”divide et impera” funcționează mai bine dacă fiecare țară din blocul European se raliază unui curent naționalist de tipul fiecare pentru el, ”make [insert țară europeană] great again”. Din același motiv și Rusia sprijină candidații naționaliști, chiar și pe cei naționaliști cu retorică antirusească, că e mai ușor de atacat dacă-s izolați decât dacă-s în blocul European.

Că ce au americanii cu noi?  În principiu, nimic special , dar altfel e simplu – nothing personal, just business:

-cu o Europă divizată se poate negocia separat, țară cu țară, anume tot ce ii roade pe americani și nu au loc de manevră în statutul curent.

-Și câștigă inclusiv influență asupra Canadei, dacă Europa nu mai reprezintă o forță de luat in calcul.

Și o Europă care nu e unită nu va avea o poziție unită cu privire la războiul din Ucraina; nu poate să fie all in, sau all out, ci o să fie cu curul în mai multe luntre , perfect pentru a fi manevrată și pentru a rămâne dependentă militar și agățată de fusta Americii – adică să plătim taxa de protecție în continuare, mai scump, dar macar să nu obținem cine-știe-ce protecție.

Dar e o chestie unde americanii au dreptate. Pe libertatea de exprimare Europa suge puli de cai morți, iar suprimarea libertății de exprimare erodează democrația – așa vine rusul și-ți bagă propagandă-n scălâmbăielile de pe Youtube – că e cu libertate de exprimare . Și sigur, nici ăia în Rusia nu prea au de aia, dar e ușor să-ți arăte unii defectele atunci când le ai, chit că le au și ei.
Și nu place, dar Vance ăla a venit și a spus unor lucruri pe nume, sigur, având o agendă personală și un motiv țintă diferit de ceea ce se pretinde, dar având fapte la purtător, fapte pe care le știm și nu ni le mai încape preșul.

Abia acum devine problematic de votat Călin Georgescu – când e clar că americanii sunt degrabă să ne arunce din brațe în doi timpi și trei mișcări, pentru a ne cumpăra pe mărunțiș, sau a ne vinde, la nevoie altora care plătesc mai bine ( a se citi neoUSRR) pentru propriile lor interese geopolitice.

Și din păcate , va fi dificil de nevotat, pentru că pe de o parte, corect doctrinar, americanii fac presiuni și pledează să fie lăsat să candideze Georgescu, lucru cu dublu impact , pentru că ce văd oamenii este pe Musk susținând-ul pe Georgescu, și fără îndoială că e un efect de popularizare și mai mare – drum liber și pe Twitter, după tik-tok.

Pentru că cei care cred că e pro-rus vor spune că uite “pro-rus o fi, dar îl sprijină și americanii, or avea și ei dreptatea lor, de ce nu sprijină americanii unul din ăștiac care se dau pro-europeni?” Iar răspunsul e în întrebare, dar nu contează.

Iar cei care nu cred sau nu le pasă dacă e pro-rus văd asta că pe un “vedeți bă, că nu aveți dovezi? Că asta nu e niciun pro-rus? Ăsta vrea să ne elibereze, iar Europa și serviciile ne leagă la gură! Haida !”

Problemele cu Europa, pe care le iau la levier americanii, sunt fix politica progresistă europeană, nu, nu e vorba musai de wokăreala cu cote de gen și alte tâmpenii – dar va fi folosită, că-i bună de băgat în față.

E vorba de aia cu drepturile omului cu privire la datele lor, cu taxarea și constrângerile asupra corporațiilor americane și, dacă e să fim sinceri, a fost o perioadă relativ scurtă în istorie când americanii n-au fost șantajiști față de Europa.

De abia acum avem un motiv bun să nu îl votăm pe ăsta. Serios că eu nu v-am luat în seamă cu ălea puerile gen “minte, aberează, ne scoate din NATO, din UE, din muie”.

De abia acum avem un motiv să fim împotriva curentului și presiunilor americane și ceea ce ar trebui să se întâmple ar fi să fie, într-adevăr, lăsat să candideze și să nu îl votăm, noi poporul.

Dar ca asemenea situație să fie posibilă, de acum, cineva trebuie să aibă coaie și să riște un suicid politic – și posibil repercusiuni de tip persecuție politică, dacă nu-i iese – și să se ridice în picioare de sub masa sub care stau toți ascunși și să conducă o campanie împotriva opiniei politice curente de la conducerea Statelor Unite. Adică pe românește, împotriva americanilor. Să le spună cu subiect și predicat in față:

-Bă, bulangiilor ( onorabili prieteni și aliați , în limbaj diplomat ) , noi am observat că voi vreți să ne dezbinați și după aia să ne prindeți câte unul să ne futeți în cur, ca pe orfani in parcul Operei, așa că ia luați voi un pic de jet și nu mai băgați coada prin gard, că noi tura asta suntem cu ai noștri de-aici. ( După cum bine a remarcat stimabilul Trump, între America și Europa se deschide un ocean, peste care noi vrem să întindem poduri, dar voi, momentan, ardeți capetele de pod și doriți să îl faceți și mai mare. Relația noastră istorică e importantă și ceea ce dorim este să luptăm împreună pentru o lume mai bună, dar momentan avem un conflict lângă noi, aici pe continent și trebuie să luptăm împreună cu frații noștri de aici pentru a-l stinge și a fac o lume mai bună. Vă așteptăm să vă alăturați din nou, cât mai curând, când veți considera potrivit.

Dar nu văd în politician român, aspirant la funcția de președinte , capabil să facă asta. Pentru că cei mai buni dintre ei au scoli în America , cu alumni acolo și de acolo, iar de la cei mai slabi, ce pretenții să ai.  Din păcate , nu știu dacă este vreun politician român cu alumni la universități europene ( de prestigiul, bă) și afinități reale în cadrul UE ( adică să îl bage și ăia in seamă).

Sunt ocupați să nege realitatea.

Drept care, este posibil ca anularea alegerilor , urmate de revenirea lui Ciolacu din demisie, urmate de încăpățânarea lui Iohannis de a rămâne cocoțat pe fotoliul lui atâta timp, coroborat cu numirea lui Bolojan șef la Senat , pe poziție de prezidențiabil interimar ( omul n-are efectiv nicio treabă cu asta, din păcate – altminteri n-am nimic cu dumnealui) să fi fost o serie de cele mai stângace mișcări posibile pe care le-au făcut toți politrucii care și-au găsit să se omoare pe ciolan de anul trecut.

Și dacă l-ar vota românii pe Antonescu ( doamne ferește de lacheul de Ponta ) și dacă ar vota pe Elena Lasconi – ambii sunt prea moi și prea birocrați pentru ritmul în care se mișcă lumea acum. Mult , mult prea birocrați și prea lenți și nu ne mai permitem, din păcate , luxul ultimilor 10 ani, cu Iohannis , care în COVID, punea ședință de urgență pentru marțea viitoare. Trump semnează ordine peste ordine pe fiecare zi, cu presa după el – bune sau rele,  o acțiune impusă de cealaltă parte necesită in primul rând un răspuns.

Niciun răspuns  generează un rezultat mai prost decât un răspuns, fie el și sub-optim.

Iar S.U.A dau ritmul acuma.

E ca un joc de scaunele muzicale – încă nu s-a oprit muzica, nu, dar s-a accelerat ritmul, iar noi , nu numai România, toată birocrația europeană, am rămas în urmă grav,  suntem în contratimp și la viteza cu care ne mișcăm nu avem nici cea mai vagă șansă să prindem un scaun când se oprește.

——
Europenii latră la lună că americanii discută peste capul lor cu rușii, dar e normal să se întâmple asta. Aceiași europeni au stat cu mâinile în cur, să plece Biden, să vină Trump, să vadă ce face ăla.  Nu le-au dat ucrainenilor nici destule arme și susținere să fi răzbit până acum , nici nu i-au presat să ajungă la un acord cu Putin. L-au lăsat pe Zelenksi să fie dirijor și, având în vedere și resursele și faptul că nu e vreun specialist militar, astea sunt rezultatele .
Nu s-au dus să bată ei cu pula în masă la Putin, să sară la negocieri, să arate pragmatism să pună piciorul în prag, așa că Trump face ce-a zis că face. Discută el, direct cu rușii, pentru best deal; best deal pentru el.

Europenii pot lătra că nu le convine, pe la colțuri. Dacă asta e tot ce au de gând, n-au decât – vom lua toți puli în brațe și în curând…

Singura întrebare e dacă , în cazul în care nu le convine, nici lor nici ucrainenilor, sunt dispuși și capabili să continue războiul cu Rusia, fără ajutor din partea Statelor Unite și dacă cred că pot face asta cu sprijinul populației care deja sunt 1/3 deja scăldați în viziuni naționaliste potrivnice războiului din Ucraina?


Și dacă nu îi ajută pe ucraineni, dacă-s capabili să facă ceva să ne înarmăm repede toți odată, la unison, să strângă în mai puțin de un an câteva milioane de drone pe flancul estic, mă întreb dacă domnul Tîlvăr știe cum arată una. Avem nevoie de fabrici, aici în estul Europei, mai multe, nu una. Și de vreo 1 milion de soldați și de infrastructură, că Europa nu vrea și nu își permite război de uzură cu Rusia. Ar trebui să strângă destulă forță cât să nu înceapă un război. Nu e de mirare că orice pulache vede probabil ca , cu ce avem acuma rușii să se reînarmeze și să înceapă un război cu Europa, că nu suntem în poziția în care i-am putea opri, cel puțin nu Europa de Est. Iar cu o Europa divizată, e perfect.


Abandonarea Ucrainei în mâinile Rusiei poate veni la pachet și cu asigurarea unei armate potrivnice de câteva sute de mii de soldați deja experimentați , selecționați ( fără ghinioniști în echipe) și calificați, și cu fabrici de drone care pot funcționa în favoarea Rusiei, dacă rușii îi ocupă.

Cred că momentan trebuie să uităm de NATO în contextul în care ne bazăm toți pe servomușchiul american și de gargara lui Trump și, părerea mea de nespecialist, e că e momentul pentru un răspuns adresat lui Trump, în felul în care înțelege el negocierile – gen da, creștem cheltuielile militare la 6% din PIB, predominant pe contracte europene – cumpărat toate avioanele care se pot fabrica în UE, toate manpadurile și tancurile și doar ce nu se poate fabrica în UE, achiziționat desigur de la aliații și onorabilii noștri parteneri americani – așa trebuia să fi fost mereu, dar deh, paradigma anterioară a fost că sugem pula Licuriciului Mare – acuma licuriciul se prezintă cu ea nespălată și urmează să sugem toți europenii pula tuturor licuricilor, celor mai mari sau unora mai mici, dar oricum mai mari decât cei europeni .

E amuzant cum declarațiile lui Georgescu – ”că ne scoate din NATO”, că ”NATO e pielea pulii”, devin în același timp vag adevărate și vag irelevante. Că, aparent, NATO pare pielea pulii fără să numeri Statele Unite și nu contează atâta dacă noi vrem să fim înăuntru, dacă Statele Unite vor afară, sau au o agendă proprie, care nu ne avantajează pe restul.

De asta apreciez extremiștii și oamenii care au curaj să zguduie ( provoace ) din temelii politicile axiomatice și presupunerile doctrinare ale situației curente – nu pentru ceea ce vor să facă, cât pentru sondarea și probarea valorilor pe care le pretindem sfinte, dar le spală o ploaie mai torențială așa.


Cel puțin toată România civilizată și jumătate s-a învârtoșat când a auzit că Georgescu scoate România din NATO că ne apărăm noi singuri; cum să faci asta, că NATO e sfânt. Nici trei luni n-au trecut și prin NATO pare să bată vântul un pic. Acuma ce?

Din păcate, Georgescu nu e eligibil pentru a face  asta, o să fim tăvăliți dacă nu strângem rândurile în jurul Europei, sau măcar în jurul Europei de Est. Că suntem vai de pula noastră, ca mai mereu.

Dacă e ceva de bine de menționat pentru Romania e pozitia lui Ciolacu. Bă, nu sunt de acord cu majoritatea pozițiilor și actelor lui, iar asta nu schimba nimic din ce am spus deja, dar nu pot decât să salut și să apreciez ca neașteptat de potrivită ultima dumnealui declarație.

Jos pălăria. Nu e vorba de corectitudinea a ceea ce spune, e vorba că e potrivit să spună asta acum. Bolojan a zis ceva? Că pe Iohannis nu l-am auzit prea tare până să plece..

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
20 hours ago

A doua e că SUA sprijină o Europă mai slabă, nu una unită

Asta e un mod ffff elegant de a spune ca sunt impotriva europei :))))

Eu nu inteleg de ce sunt toti asa mega surprinsi ca Trump tot spune de vreun an macar treburile astea.

Strategia e evidenta – sperie restul tarilor din NATO sa cumpere si mai mult din ciurucurile lor de armata – pe modelul ori cumperi ori plec si uite ce se intampla daca plec eu.

Catalinx
Catalinx
Reply to  Stropic
20 hours ago

Nu neapărat. Dacă vrei să crești vite pentru consum, dar le vrei domesticite, nu cireadă de bizoni sălbatici greu de vânat și manevrat nu înseamnă că ești împotriva vitelor.

Când vrei să profiți de cineva și să îl controlezi a spune că ești împotriva lui e o declarație incorectă factual.

Stropic
Stropic
Reply to  Catalinx
3 hours ago

Oricand ar putea fi nuante la ce inseamna impotriva asa ca sa fiu mai specifica – esti MAI IMPOTRIVA lor ca INAINTE, adica anul trecut. Cu siguranta se poate si mai impotriva de atat, clar. Cel puțin toată România civilizată și jumătate s-a învârtoșat când a auzit că Georgescu scoate România din NATO că ne apărăm noi singuri; cum să faci asta, că NATO e sfânt. Nici trei luni n-au trecut și prin NATO pare să bată vântul un pic. Acuma ce? Ce a spus Georgescu nu e ca scoate romania din nato random, ci ca negociaza el cu Rusia… Read more »