O să dau un exemplu pe turul 2, dar vreau să ajung altundeva.
Că în primul tur o să votăm fiecare cu cine vrem , nu mă interesează nici să aud nici să exercit vot util sau ce pula mea îi mai trece cuiva prin cap. Eu o să votez mereu cu cine vreau eu să iasă președinte, dintre cei ce candidează, câtă vreme există un candidat pe care îl prefer, nu cu cine vrea mă-ta.
Până acum nu a câștigat alegerile niciunul din candidații la președinție pe care i-am votat eu ( nici în turul 1, nici în al doilea), de când votez eu la alegeri. De notat că la unele dintre alegeri n-am votat deloc în turul 2, dacă am considerat că n-am de ce. Și niciunul dintre candidații la alte alegeri, cu excepția celor de la primăria locală. Nu mă deranjează și consider că e OK, câtă vreme majoritatea vrea altceva, io-mi spun opinia și aia e.
Prin urmare, dacă în turul doi ajunge Antonescu, aka candidatul PSDNL , oricine ar fie el, nici dacă e tata nu-l votez și-l voi vota pe celălalt, oricine ar fie el, cu o singură excepție. Dacă ar ajunge în finală cu Ponta, mult succes, nu merită să merg la vot, mi-e totuna, sunt liberi să decidă cei care fac diferența între ei – grătar și voie bună. Evident, logica se aplică la fel și în cazul în care ajunge Ponta cu oricine altcineva decât Crin. Merg și votez pe oricine altcineva o să fie.
Dacă ajung Nicușor Dan și Elena Lasconi în turul 2, improbabil, știu – iarăși mi-e totuna, dacă nu se întâmplă ceva notabil până la alegeri, gen mai ies niște scheleți de prin dulapuri, deși în general, în perioada alegerilor acționez cam ca un prost cu ochelari de cal și sunt sensibil doar la anunțuri cu securiști, turnători, astea – în rest, pot să iasă anchete care acuză că nu știu care e patron la Nordis, ignor, că puteau s-o spună mai înainte. Sunt convins că restul lumii au opinii și preferințe și-s OK să stabilească ei rezultatul final.
Dacă ajunge Simion cu unul din cei doi de mai sus și dacă nu se mai întâmplă nimic notabil, critic până atunci, probabil am să merg să-i votez pe celălalt, deși nu mă deranjează nici dacă iese Simion președinte.
Pe Terheș, Lavinia Șandru și Predoiu nu-i pot vota decât dacă ajung în turul doi împotriva lui Ponta sau Antonescu. Altfel, îl votez pe celălalt candidat, iar dacă ar ajunge 2 din ăștia 3, nu merită să merg să aleg între ei; Terheș e traseist a fost la PSD, a fost popă în SUA, unde a fondat o biserică, pute a servicii, dar nu e prost, decât până la punctul la care e antivaccinos. Lavinia Șandru e a lui Voiculescu , iar Predoiu e securist.
Dacă unul dintre John Ion Barbu Muscel, Sebastian Constantin Popescu, Daniel Funeriu ajunge în turul doi cu oricine altcineva, îl vitez pe respectivul dintre cei 3, dacă nu cumva până la momentul votului nu iese la iveală cu probe că e și ăsta cu securilă.
Ce vreau să spun nu e cu cine votez eu. Asta e irelevant.
Ci că sistemul ăsta de vot, deși e mai bun decât cel american, atunci când nu se anulează alegerile, nu e cel mai bun și e un pic ineficient.
Am putea avea alegeri electorale într-un singur tur de scrutin* mai civilizate cu un sistem de votare cu rating. Ar necesita ca votul să fie electronic , că e greu cu matematica și complicațiile pe hârtie pot aduce rezultate mai proaste decât scrutinul în 2 tururi.
Dar un astfel de sistem de vot ar permite reducerea numărului de semnături la o valoare mai mică și accesul mai liber al unor potențiali candidați că n-ar mai fi nevoie de cârtie de printat, ar fi doar pagini listate pe ecran și stai să zic mai întâi.
Sistemul pe care îl propun , cu rating sau scoring, nu e unul ordinal – s-au mai propus și acestea – și o să prezint și unul din modelele ordinale, mai întâi, ca să nu fie confuzii.
Un model ordinal este ca dacă ai un număr de candidați votanții notează ordinea preferințelor. Pe hârtie sistemul e găurit pentru că mulți votanți sunt proști targă și nu-s în stare ca dacă au 10 candidați să noteze ordinea cu numere unice de la 1 la 10. Poate pare simplu, dar și prostia e mare. Electronic chiar e simplu, că nu se permit greșeli.
Problema e efortul de a nota absolut toți candidații, pentru un vot valid.
Un sistem mai bun e ca ăla cu rating – stele la Uber, dacă vrei, dar puțin modificat, pentru un plus de reprezentativitate, că la Uber nu poți descalifica un șofer.
Când un cetățean merge la vot, buletinul de vot conține toți candidații, fiecare cu 0 puncte.
0 puncte înseamnă că nu te interesează candidatul , nu vrei să faci efortul să-l notezi, însă ești pasiv la posibilitatea ca alții să-l voteze.
-1 punct înseamnă că îți manifești dezaprobarea explicită față de acel candidat.
Poți acorda fiecăruia, câte puncte vrei de la -1 ( dezaprobare ) la n-1 ( unde, n este numărul candidaților înregistrați). Prin urmare, dacă am preferințe fixe pot sorta candidații după un punctaj, sau pot sorta pe grupuri, sau cum vreau, exemple mai jos.
Câștigă cel care are punctajul cel mai mare, cu condiția să fie mai mare decât 0. Dacă niciun candidat nu are mai mult de 0 puncte alegerile se repetă , cu alți candidați. Candidații care nu obțin mai mult de 0 puncte nu mai pot participa la tura viitoare de alegeri, că umplu ecranele degeaba, nu de alta.

În felul ăsta chiar fiecare vot contează, pentru că dacă ești heităr pentru care niciun candidat nu e suficient de bun, mergi și spui asta – anume: bă, mie nu-mi veniți cu gunoaiele ăstea. Iar chestia asta e importantă.
În cazul ăsta chiar fiecare vot contează, că poți să-i penalizezi pe toți, realist, dacă aia vrei.
De ce? Poți să ai niște candidați nasoi. Dacă sunt așa de nasoi că mai mult de jumătate din țară le dau -1, ăia nu mai pot participa data viitoare – scurt. Dacă niciun candidat nu e în stare să ia în ansamblu peste 0 puncte înseamnă că are o rată de invalidare destul de mare.
Posibil să poți face un exploit cu un număr maxim de puncte n-1, caz în care poate merge o renormare la n/2.
Caz în care, tabloul de mai sus, ar arăta așa:

mama…in modu asta ai blocat juma de romanie. Dupa care ar aparea plangeri ca lume anu stie domle cu calculatoru, daca nu e tichitaca
Nu înțeleg de ce blochez jumătate de Românie în modul ăsta. Nici care e treaba cu să știe lumea cu calculatorul – n-ai nevoie de calculatoare și tastaturi – doar panouri cu touchscreen ca pe telefon ( nu mai zis că se poate face pe telefon – că după aia zici că e complicat – o las așa, să fie supravegheat, să fie în cabină, să). In secția de vot o imprimantă de coduri de bare, sau coduri QR – dai buletinul, te inregistreaza, scoate codul. Sau dacă ești savvy ți-l iei singur online și vii cu el în dinți,… Read more »
eu stiu ca e usor. Si chiar pare un sistem pozitiv. As incepe cu chestia asta la primarie.
Dar, cred ca uiti cantitatea de inteligenta lipsa
:))))
Mmm, stii ca e campanie pe net de cum sa puna lumea stampila pe George Simion sa nu se imprime pe pagina cealalta???
La modul articole pe net, influenceri care explica cum ai putea sa faci, demonstratii live pe buletine fake?
Mai stii si ca la propriu e campanie sa voteze lumea nr 1 in caz ca uita numele Simion sa retina sa voteze 1?
Auzi, aplicatie, tablete, note la toti candidatii….
Nope, nu știam , dar e bine că e campanie, pentru că chiar așa e, cu ștampila plină de tuș există riscul ăsta, că pun ăștia în buletinele de vot cea mai reciclată și mai rară hârtie posbilă – cred că dacă ar avea mai multe pagini ai putea vota ”7 dintr-o lovitură”.
Cum sa faci online ba? Pai si cum mai aplicam aia cu nu conteaza cine/cum voteaza, conteaza cine numara? Daca era interesat cineva sa fie bine, puteai de ani de zile sa unicizezi cnp-urile global, sa nu mai ai traseisme si morti votanti, sau puteai numara voturile in direct, canci urne si buletine invalidate, stampile furate pule-maturi. Faptul ca e trivial sa faci asta si nu se face defel, arata foarte clar de unde bate vantul si ca aiaie. Degeaba ne dam cu curul de pamant ca proces electoral viciat, ca campanie, ca pula mea, atata timp cat ‘nu se… Read more »
Pai si cum mai aplicam aia cu nu conteaza cine/cum voteaza, conteaza cine numara? Povesti boss. Povesti. Poate sa fie valabil prin niste sate d-astea nebagate de nimeni in seama, dar in sectiile mari is povesti. Erau povesti la inceput de anii 2000 cand eram prezent acolo, d-apai acum cu mai multe partide implicate puteai de ani de zile sa unicizezi cnp-urile global avand in vedere ca ai deja cititor de bulentin, ceva imi zice ca e cam greu sa dublezi votul. Cum sa faci online ba? Pai si cum mai aplicam aia cu nu conteaza cine/cum voteaza, conteaza cine… Read more »
avand in vedere ca ai deja cititor de bulentin, ceva imi zice ca e cam greu sa dublezi votul. Da, acuma e, probabil el nu e la curent. Erau povesti la inceput de anii 2000 cand eram prezent acolo, d-apai acum cu mai multe partide implicate La început de anii 2000 erau saci răsturnați în urne, boss. Da, se făcea la nivel de sate ( în ce știu eu) – era manipulată secția complex de baroni , sau pseudobaroni locali și nu zicea nimeni din comisie nimic, că ce să vezi, toți din comisie erau ( pe lângă faptul că… Read more »
dar ai certitudinea că voturile chiar așa au fost, sau doar certitudinea că două numărări au obținut rezultate similare am certitudinea ca numaratoarea a gresit doar cu 0.02%. Ca de la asta se pleaca “nu conteaza ce votezi, conteaza cine numara”. Am zis ca pe la sate/orase mici se pot face mismasuri, dar in orasele mari (unde e si grosul voturilor) e mai greu. Spre imposibil. Atentie: treaba asta e importanta la presedinti unde ai un numar mic de catindati. La primarie/parlamentare voturile numarate aiurea pot schimba multe cacaturi Problema in Romania nu este “cine numara” ci pur si simplu… Read more »
Păi, științific, eu nu am certitudinea asta.
Am certitudinea că două numărări au avut, între ele, o diferență de 0.02%.
Am încredereea ( diferit de certitudine) că sunt aproape de realitate .
asa is io mai certitudinat. Mi-e mai greu sa cred ca doua grupuri aleatoare de oameni au numarat aproape la fel de gresit un set mare de obiecte.
unde nu am certitudinea este ca fix aia s-a votat si ca nu s-au facut niste lucruri intre timp. Singurul lucru care poate fi facut este anularea unor voturi.
Disparitia sacilor intra la “numaratoare gresita” si e improbabila in sectii medii si mari
i-e mai greu sa cred ca doua grupuri aleatoare de oameni au numarat aproape la fel de gresit un set mare de obiecte. Grupurile de oameni nu au fost chiar aleatoare ci desemnate anumit, a doua oară au exclus observatorii independenți, iar procesul de renumărare e mai subțire, ca proces . 1) Voturile s-au renumărat din saci, ca să zic așa. Dacă la prima numărătoare au ajuns în saci un număr de buletine ștampilate conform cu procesele verbale , orice ilegalitate, sau incorectitudine produsă până ”la saci” nu va fi posibil de observat. 2) La renumărarea voturilor ai avut o… Read more »
renumarare impotriva psd…nope. nu prea cred
dar. Sa reformulez. In Romania mi se pare munca in zadar sa te chinui sa furi la numaratoare. Sunt prea multi observatori, prea multe priviri. Se poate, dar e complicat.
Mult mai usor e sa ii manipulezi pe prosti
Părerea ta. Dar Dragnea ar avea să-ți spună ceva. A trecut ceva timp, dar nu așa de mult.
Daca era usor sa furi la numaratoare, nu mai anulau alegerile lol :)))
Interesant ca va opriti in urne, buletine, numarat. Ce se intampla dupa numaratoare? Cine ia centralizatoarele alea si cum? Prin sistemul cui ajung ‘rezultatele’ la ‘centrala’? Cine vede rezultatele partiale pe tot parcursul zilei?
Centralizatoarele se predau/transmit către BEC – ele se afișează public.
https://prezenta.roaep.ro/parlamentare01122024/pv/romania/results/.
Fiecare partid are o copie și fac numărarea lor paralelă.
Curent, pe tot parcursul zilei nimeni, că-s în urnă. Infiltrații în STS pot afla cine / câți au votat, maxim, dar informațiile ăstea oricum sunt prezentate și public ( câți, nu cine).
Schema era dupa ora 21:00 – că în România apăreau rezultate, în țările din vest se votau și se bătea șaua. West Coast US. Am înțeles că s-a modificat legea.