Limita zgârceniei

Istoric

Ani de zile m-am tot tras pe cur la niște chestiuni și încă mă mai trag, că nu am murit.

Primul monitor plat pe care l-am cumpărat a fost cred în 2007, nu mai știu de ce, cred că și ca să vedem un film ceva și că începusem un job la care puteam lucra de acasă. Și cred că a fost al doilea produs important cumpărat împreună, după mașina de spălat. Lol, eram atât de sărac în anul ăla că trebuia să strângem bani pentru un monitor. Era un Acer HD , nu full HD că noi n-avem bani de fițe ( nici acum n-avem , descopăr) ci 1440×900, cat să nu fie HD entry level, co o rezoluție pe care 2 din trei sisteme de operare și aproape niciun Linux nu a înțeles-o automat. Doar cu tot felul de config-uri manuale pe care nu am dorit să le fac. Dar Windows XP, pe urmă 7 și 10 au mers ganță pe monitorul ăla.

Și filmele rulau fin pe 19 inci, lol. Pe vremea aia vedeam mai bine, cred.

Aș fi vrut eu ceva mai acătării, dar când nu te poți căca de foame, orice chestie care costă mai mult decât hârtia igienică aia cu un strat e de deja super lux. Iar ăla costase 591 de lei intregi.

Nu e bai, la muncă, atât în 2006, cât și până în 2010 aveam monitoare 1366×768 sau ceva. De fapt prin 2014 am avut la muncă primul monitor full HD. Deci pula mea, să n-o mai lungim, cu japca aia eram chiar avansat. Pentru Romania, desigur.

Motiv pentru care nu l-am aruncat niciodată. Nu-i bai, acum 3 ani s-a stricat el. Și, după ce l-am ținut jumătate de an stins pe birou, l-am reparat, exact cum vă imaginați.

Și l-am dus la țară unde merge ca uns. Mă rog, adună praf acum, dar tot ca uns. Adică , dacă am nevoie, el merge.

Nu era vreun monitor epic la vremea aia, ci cel mai ieftin 19″ că nu avea conectori DVI sau HDMI. Nu fost problematic până în 2012, un timp respectabil, zic eu. Nici nu se vedea fantastic in filme, sau jocuri, sau măcar pozele. Era ok. Dar textul! Nu am lucrat pe vreun monitor la care să se vadă textul mai sharp și mai relaxant pentru ochi, până prin epoca tabletelor. Cred că era făcut pentru asta. Dacă lucrai în rezoluția nativă aia de 1440×900, altfel, la downscale îți curgeau lacrimile șiroaie.

In 2009 după Crăciun eu aniversam două chestii. Schimbasem jobul cu unul care îmi dubla salariul și tocmai fusesem informat că o să mi-l tripleze de fapt. Băi, puține bucurii mai mari găsești în viața unui om ros de săracie de mic, adică când am trecut de la salariat la contractor pe ce fac acum mi s-au mărit veniturile de mai mult de 3 ori și cu mai mulți bani în sumă absolută, deci puteam să-mi tapetez biroul cu ecrane dacă voiam. Dar nu am mai simțit aceeași bucurie. O fi și vârsta, o fi și că nu mai vad chestia asta ca și cum am rupt jugul sclaviei. Dar asta e.

Al doilea era că și la al doilea job urma să mi se tripleze veniturile, lol.

Și voiam două monitoare , motiv pentru care am mai cumpărat un Philips de 23 de inci full HD. Și ăsta tot cel mai ieftin la momentul respectiv, din clasa full HD, pentru motivele că cele mai multe de felul ăsta erau de 24″, că nici ăsta nu avea vreo intrare HDMI deși în 2010 cam apăruseră și că era un jeg. Nu degeaba se numeștetitlul așa. E un jeg, că nu a murit nici ăsta deși trage – a cam obosit lampa. Iar pe ăsta nu-l mai repar, că dacă pe primul l-am găsit cumva deosebit pe ăsta îl găsesc reprezentativ pentru limita zgârceniei mele. In fine, cum necum a mers și ăla 8 ani.

Acum ultima frontieră în materie de monitoare este rezoluția 4K. Și de vreo 4 ani mă uit că aș vrea și eu un monitor in modul portret, iar de 3 ani și jumătate am și făcut ceva pe temă.

Ceva improvizație, normal.

Acum tot nu aveam monitor aici și cam aveam nevoie așa că am zis că nu mai. Îmi iau unul pivotant. Cele mai mișto sunt unele de la Dell – oamenii ăia știu să facă monitoare. Au și 1080p si 2k și 4k .1080p e deja cu 10 ani în urmă, dar oricum nu am cumpărat de la ei pentru că limita zgârceniei. Așa că am zis să iau și eu un 4k dar sunt prea scumpe, deci 2k la preț de 1080p. Chilipir, ceva găsit la flash sale 203 lire pe 24 de inci( cca 1120 lei ) .

Thinkvision 61A5GAT3UK

Nu e mai bun decât ălea pe care le face Dell. Nici măcar la fel. Dar e bun, ușor de montat ( industry standard 🙂 )

Si face CE trebuie.

Thinkvision 61A5GAT3UK

Că pentru asta l-am cumpărat. Să văd tot codul fără scroll. Dacă era un 4k de 27 era și mai și, dar costă. Poate peste 7-8 ani.

Da. Așa sunt eu. Strâng bani și mai niciodată nu îmi cumpăr fix ce doresc, ci următorul mai ieftin sau cel mai ieftin din zona a ceea ce doresc eu.

Asta pentru că e o problemă cu mine și mi-aș dori lucruri scumpe, ca o victimă a marketingului; ceea ce incerc să nu devin.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Alex
5 years ago

Copiii noștri vor scăpa de sărăcie

Va fi bine….

Mike
Mike
5 years ago

Cand te duci intr-o tara dintr-asta din vest ai tendinta, ca si mine dealtfel, sa gandesti si sa transformi totul la preturile din Romania si sa compari. La supermarket sa zicem ca ar fi ok dar restul, restaurante , servicii, chirie te omoara cand transformi. Vorba ta, de 40 ori mai mult ! Si mai vrei sa nu te enervezi si sa te bucuri de iarba verde si aer curat !

Mike
Mike
5 years ago

Sau te gandesti ca sistemul e conceput de asa natura sa-i futa pe cei care economisesc. De zece ani cel putin, cei care strang bani au luat-o in freza pe cand cei cu credite, investitii mobile sau immobile , vacante / restaurante scumpe se descurca si simt mult mai bine. Poate recesiunea nu o sa vina niciodata ( judgement day ) si o sa o ducem asa zeci de ani de acum inainte.

Manowar
5 years ago

Hm, cand mi s-a futut LG-ul de 23″, mi-am bagat pula. Inca nu-mi cumparasem casa. Nici masina. Da’ am stat si m-am gandit nitel si parca-parca stateam ceva vreme la PC. Plus ca planuiam sa lucrez de acasa. Asa ca…daca tot imi futeam timpul acolo…m-am dus simplu pe Amazon, am scos 500 de lire din buzunar si-am luat 2 * 27″ (era acum ceva ani, da, probabil ca acum sunt mai ieftine).

Ma gandesc ca urmatoarele vor fi pe sistemu’ “da’ 8k ce-are, bube?”. Dar la mine chestia e sa am nevoie. Si momentan…nu am nevoie de ele.

Mike
Mike
5 years ago

Nu neaparat, se fac si pe credit fara probleme , ma rog trebuie sa ai acolo un 5-10% in rest credit. Faci credit, esti baiat bun, nu esti baiat problema pentru system.

Manowar
5 years ago

Nah, boss.

asa ceva

0040
0040
5 years ago

Nu ieseai mai ieftin daca luai un tv 4k d-ala de 160cm si il splituiai in 3-4 desktopuri precum monitorul asta, basca erau unul langa altul si facand extensie pe verticala vedeai de 3-4 ori ma mult?

Ceva de genul
https://www.digitaltigers.com/split-4k-monitor-into-multiple-virtual-monitors.asp

Ok ok…stiu ca o sa zici de dot pitch… dar ar trebui sa faci o proba. Eu am pus tvul 4k ca al doilea monitor si nu e chiar asa de rau textul cel putin pentru internet browsing… Depinde de panel cred. Sau ti-l scalezi pana unde suporti.

Alex
Alex
5 years ago

“Eu ma uit sa-mi iau masina de banii aia .”
Încă nu ai găsit rabla visurilor tale?

kd-
kd-
5 years ago

M-a mancat in fund ieri ca tot nu aveam net decat pe telefon si am comandat unul de 27 cu tot cu switchul pe care voiam sa-l iau.
E imens… si zic asta ca ala “vechi” era de 24. Nu, n-avea nimic, dar ma tot batea doamna la cap ca vrea monitor la jucaria de 13 inchi.
E cu de toate ce- i drept, dar inca nu m-am obisnuit cu el. LG 27UK670
Altfel n-am ce sa-i reprosez, imagine clara si toate cele. 1700 lei, d`aia grei.