Ochii cu care te uiți la ecologie

Iulie 2022 , spaniolii și portughezii se vaită că din cauza căldurii le-au murit câteva mii de oameni. Europa, dar mai mult ibericii și francezii, au pierdut focului o suprafață de pădure cam cat județul Vâlcea așa.

Se zice că mașinile sunt poluante , nu sunt soluția și din anumite motive am ajuns să cred în asta pe alocuri.

Am inceput să îmi iau shaming pe la colțuri că conduc un diesel. Două, două dieseluri. Dar nu e bai că am obrazul gros.

Mă uit în sus și văd asta. Un avion trage după el o bandă cu o reclamă scrisă. Cineva consumă spațiul aerian, “poluează” vizual albastrul cerului , și auditiv urechile aflate la plaja, toarnă dioxid de carbon în atmosfera și așa suferindă de efect de seră pentru o reclamă. Și ceva ore de zbor din care se antrenează și mănâncă un pilot.

Sunt oameni care vor susține că, până la urmă, e mai eficient inclusiv energetic așa, decât să produci o reclamă media și să o afișezi pe canale media moderne, să o înconjori de conținut care să o facă vizibilă.

Dar de ce?

Nu poți, cu o mină serioasă să te stropești la mine că mă târăsc în mașină inutil, când aș putea folosi mijloace alternative, in timp ce unul trece pe deasupra noastră trăgând o prelată pe care scrie că vrea să ne vândă ceva.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
1 year ago

Da, spune ca conduci diesel, iti iei shaming.

Spune ca ai facut un city break si te aplauda cu ambele maini. :)))

Fery
Fery
1 year ago

asta cu shamingu functioneaza numa daca am mai avea vreunu dintre noi ‘obraz’. mie mi se rupe pula. e legal? da? ok. platesc suprataxe si anual si la pretul motorinei? ok. platesc taxe extra sa bag masina in oras? ok. sa zica aia cu shamingu mersi, ca daca ar fi numa dupa ei, ar mai avea pulea bani sa repare drumurile sau sa construiasca altele noi.
fun fact, daca maine prin absurd si-ar lua toti electrice in londra ca sa nu mai plateasca ulez, ar muri khan de gat cu toate serviciile primariei, ar zbiera asistatii de foame pe strazi.

Manowar
1 year ago

fun fact, daca maine prin absurd si-ar lua toti electrice in londra ca sa nu mai plateasca ulez, ar muri khan de gat cu toate serviciile primariei, ar zbiera asistatii de foame pe strazi. Nu, n-ar muri, au deja o solutie. https://archive.ph/kyX3w Nu poți, cu o mină serioasă să te stropești la mine că mă târăsc în mașină inutil, când aș putea folosi mijloace alternative, in timp ce unul trece pe deasupra noastră trăgând o prelată pe care scrie că vrea să ne vândă ceva. La punctul asta, dupa tot ce am vazut (noi toti, nu eu), doar un retardat… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Cred că mai contează, din mai multe motive inclusiv ăla că indiferent de temperatura globală contează ce respiri acolo unde ești, că poluarea și căldura nu se diluează imediat și în mod egal pe suprafața pământului de când le-ai scos pe țeavă.

Manowar
1 year ago

Cred că mai contează, din mai multe motive inclusiv ăla că indiferent de temperatura globală contează ce respiri acolo unde ești, că poluarea și căldura nu se diluează imediat și în mod egal pe suprafața pământului de când le-ai scos pe țeavă. Nu discutam pe-un orizont de 3 minute, ma. Acum vreo cateva saptamani…38 de grade. In UK. Aici, la mine-n zona. Nu se mai putea respira pe strada – nu ca poluare; temperatura si umiditatea din aer, in schimb… A trebuit sa ies atunci din casa gen 30 de minute, sa ma duc sa iau boracul de la scoala.… Read more »

Manowar
1 year ago

Pentru amuzament, da-i la 3:05 si vezi daca suna cunoscut.

Eu sunt pe mobil, deci mai greu cu din astea.

Manowar
1 year ago

Tot pentru amuzament – ma gandesc ca n-apare comentariul cu atatea linkuri oricum, da’ il scriu doar pentru tine oricum – astea-s de azi, de pe prima pagina. Da, toate 🙂 https://www.theguardian.com/environment/2022/aug/12/drought-declared-england-hosepipe-ban-water-restrictions https://www.theguardian.com/world/2022/aug/12/eu-countries-rush-to-help-france-tackle-monstrous-wildfires https://www.theguardian.com/business/2022/aug/12/yorkshire-water-announces-hosepipe-ban-after-record-low-rainfall https://www.theguardian.com/business/2022/aug/12/asda-and-morrisons-join-disposable-barbecue-ban-as-fire-risk-grows Repet: astea-s doar de azi – si vorba aia, nu s-a terminat ziua. D-aia zic, ia-ti ce vrei, condu ce si ce vrei, fa ce vrei. Si n-o zic la modul “psihologie inversa”, vorbesc serios. La punctul asta, nu mai are nici un fel de importanta nimic din ce faci tu. Ca poluezi tu, ca nu poluezi tu e fix pula. https://www.worldometers.info/co2-emissions/co2-emissions-by-country/ China, US si… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Tot pe mobil sunt, dar știu scena aia. In ciuda faptului că temperatura globală a crescut și nu se oprește nici crescut instantaneu nici dacă închidem tot acuma și plecăm de pe planetă câțiva ani, nu în toate regiunile încălzirea globală se manifestă la fel și reducerea emisiilor ajută. In plus poluarea de petrol e mai mult decât emisii de gaze de seră și eliberare de energie fosilă. In UK se vede creșterea asta destul de bine, probabil e una din zonele mai afectate , deși e posibil să fie ei într-o zonă de maxime dintr-un ciclu climatic , că… Read more »

Manowar
1 year ago

De exemplu, unde am eu casa in Romania, încălzirea globală are alte efecte. Maximele termice istorice nu au fost depășite. Din propriile înregistrări cea mai caldă și secetoasă vară a fost în 2007, urmată îndeaproape de 2014. Verile nu sunt nicicum mai calde acum. Și nici musai mai secretoase. Dar sunt iernile și toamnele mai calde și mai secretoase ( asta e nașpa) , primăverile mai imprevizibile ( mai multe cicluri de îngheț dezgheț – strică anumiți pomi ) Da, doar ca nu functioneaza asa. Deloc. Problema nu-i IN PRIMUL RAND temperatura. Ca poti merge pe denial, lasa ba, se… Read more »

Manowar
1 year ago

La 40-45 se mai adapteaza omul, mai gaseste o solutie. La 55 la umbra, sau 60 pe asfalt, mai greu. Dar nu in toate locurile modificarile de temperatura sunt inspre mai rau. Pai, nu trebuie sa fie in toate locurile. E suficient sa fie in cateva, cat sa OBLIGE fraierii de acolo sa plece. Da, sunt alte soluti de înșubare, sau ”A/C” – cultivare la umbra,etc. O sa fie mai scump. Acuma daca ma intrebi pe mine, e mai rezonabil sa spui ca te costa mai mult pe luna mancarea decat rata la iphone. Bai, nu stiu cat mai e… Read more »

Mad
Mad
1 year ago

Manowar,nu vazusem serialul asta. Multumesc.
Eu ma uitam doar la seriale cu actiune si comedie. Dar nu mai vad nimic interesant. Daca mai stii ceva bun, mai pune aici titluri.

Catalin, de ce zici de Mongolia si de stanuri?
Ce schimbari climatice vezi tu acolo?

Manowar
1 year ago

Manowar,nu vazusem serialul asta

N-ai pierdut nimic, sunt fix doua faze care merita vazute in tot serialul. Aia de mai sus si asta:

https://www.youtube.com/watch?v=bIpKfw17-yY

Restu’ intra la “umplutura”. Ma rog, aia joaca bine, da’ degeaba joci bine intr-un cacat.

0040
0040
1 year ago

Nu pentru resurse s-au dus rusii peste Ucraina, ci ca sa aibe un buffer zone pentru o zona foarte importanta, langa Volgograd. Si in WW2 au incercat nemtii sa ia peticul ala si a fost bataie mare pe el… daca il pierdeau rusii… pierdeau accesul la Marea Neagra, Marea Caspica si Caucaz. Parca la Volgograd au intors raportul de forte cu nemtii, nu? Ca doar nu dadeau numele de Stanlin-grad la o zona lipsita de importanta… Marea Neagra e singura iesire permanenta in apele internationale a rusilor, in rest cam ingheata apa , chiar si-n Kaliningrad… Un articol interesant pe… Read more »

0040
0040
1 year ago

Cat despre zona Kazakhstan, celelalte stanuri si Mongolia, da-i in plm ca isi permit,chiar si acum daca te uiti pe harta 90% din teritoriu e desert. Doar ca Kazakhstan e cam cat toata Europa de V asa…. si nici Mongolia nu e mult mai mica. Populatie Mongolia 4 milz locuitori, in schimb au zacaminte majore de carbune, cupru, aur, etc. Iar Kazakhstanul e a 11a cea mai bogata tara din lume in petrol si gaze, la doar 18 milz locuitori.
Odata cu incalzirea globala no wonder ca probabil se vor extinde deserturile Gobi, Taklamakan si Karakum.

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Nu i-a oprit cam nimeni pe rusi din 2014 pana acum. Ca…au nucleare. Că au atacat o țară care nu e in nicio alianță și chiar și așa au fost oarecum opriți, dar nu întorși înapoi. Nu i-am oprit nimeni sa atace? Da, aia nu o face nimeni oricum. Dar ce spuneam e că degeaba au Chinezii și indienii nucleare. Că și rușii au și nu ataca cu ele, iar chinezii și indienii pot să atace fără nu legate vecinii lor. Sau tari foarte mici care nu le sunt vecine. Că nu prea merge cu aprovizionarea unui conflict la mii… Read more »

Mad
Mad
1 year ago

Cred că nu mai trebuie sa te rușinezi din cauza mașinii. Pt ca declarația „Nu există nicio urgență climatică” semnata de “laureatul premiului Nobel Ivar Giaever, expertul în fizica atmosferică profesorul Richard Lindzen, Profesorul universitar Guus Berkhout, matematicianul francez Benoit Rittaud, etc spune centralizat că: Atât factori naturali cât și antropogenici cauzează încălzirea globală Încălzirea este mult mai lentă decât s-a prezis Politica în privința climei se bazează pe modele inadecvate CO2 este hrana plantelor, baza întregii vieți de pe Pământ Dezastrele naturale nu s-au înmulțit din cauza încălzirii globale Politica în privința climei trebuie să respecte realitățile științifice și… Read more »