Idei (proaste) în educație

Citesc pe superdiagonală până la final articolul care se încheie așa.

Copii de mustăcioși, de scorneci și de postscorneci încă la manete, dați copiilor noștri libertatea să aleagă latina la bacalaureat!  

Articolul e un pic amuzant, dar nu o să îl comentez, o să spun doar că dimpotrivă, disciplinele cvasiinutile ar trebui retrase.

Cultural latina încă are însemnătate pentru români. Am studiat un pic pe când ni se băga cu japca pe gât, nu e rău să știi un pic, ca român.

Să dai bacalaureat din asta ar trebui, însă, să fie interzis.

Cui vrea să aleagă materia asta pentru bacalaureat îi trebuie câteva ședințe de consiliere psihologica șide planificare profesională.

Și o mamă de bătaie, dacă insistă.

Bacalaureatul ar trebui să fie un fel de certificat educațional care să te reprezinte drept pregătit pentru a aborda subiecte mai înalte și să te garanteze că ești un individ care a absolvit un sistem de educație medie , pe standarde europene.

Limba latină nu își are locul in competențele certificate. Nu zic nimănui să nu învețe latină dacă asta vrea. Zic că pentru bacalaureat ar trebui să alegi dintre niste discipline utile pentru piata muncii și societate.

Limba latină nu se califică.

Uite eu am dat educație fizică / sport. O prostie. Dar ARE sens dacă vrei să te recomanzi apt pentru profesii de pregătire sportivă, pentru continuarea de studii care necesită aptitudini fizice. Sunt destule domenii.

Cu latina ai drum înfundat. Mai e folosită și are aplicabilitate în câteva domenii, însă nu este element central niciunde. Poate la arheologie, dar e OK, avem destui dezgropari de istorie, care blochează proiectele de infrastructură și așa puține , nu e nevoie de mai multi nici din aceia.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
1 year ago

Dar de ce ar trebui studiata 4 ani o materie care nu e buna de bac?

De fapt, daca trebuie sa se dea la bac sau nu mi se pare o intrebare hilara. Da, evident, daca o studiezi 4 ani, dai examen din ea. Bacul fix asta reflecta – ce ai studiat aia 4 ani.

Aaaa poate crezi ca nu ar trebui studiata 4 ani – eu sunt de acord ca nu, dar e alta discutie. Nu faci 4 ani o materie si iti aduci aminte fix la bac ca stai, nu duce nicaieri in viata.

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Eu nu sunt de părere că trebuie. Dar unii VOR să o facă – denumirea de opțional – sau specializare profesională. Oamenii se pot dedica către diverse teme, de pildă studii de gen. Latina nu mai e, din ce știu eu, la niciun profil din România, studiată timp de 4 ani. Cu siguranță nu obligatoriu. Din câte știu se studiază la filologie 1 oră pe săptămână în clasele a 9a și a 10a ( intenționat scris așa, sic) . Filologia fiind știința care se ocupă cu studiul culturii scrise a popoarelor, în special cu studiul textelor vechi – deci na,… Read more »

Stropic
Stropic
1 year ago

Sincer, cred ca ne imbatam cu apa rece daca ne gandim ca bacul la sport e mai util in viata decat bacul la latina.

Bacul in sine nu prea are mare valoare decat sa zicem admis/respins. La ce materii ai dat…chiar nu te intreaba nimeni niciodata. Cati din cei care au dat bacul la sport fac bani din sport acum, indiferent la ce nivel?

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Bacul are valoare de admis/ respins dupa inceperea altui ciclu de studii, sau daca te opresti acolo. Daca vrei sa continui studiile, la admiterea in universitati poate conta ( in functie de universitate) atat nota, in general, cat si performantele pe anumite subiecte. E usor sa spui peste jdeani de la absolvire ca conteaza doar faptul in sine, nu detaliile, insa nu aceeasi perspectiva o are cineva care se vrea admis la o anumita facultate. Da, majoritatea celor care am dat examen la sport am folosit asta ca un hack, ca sa nu mai tocim si alte materii. Privind in… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Uite-te pe blogul

Sorry, boss. Mie poți să îmi spui sclav, că nu mă supăr, dar pe domnul îl cunosc personal și îmi place să cred că suntem amici, și nu e OK. Dacă vrei să îl înjuri poți să o faci la el și decide el dacă îți permite. Aici nu.

Dan
Dan
1 year ago

dar pe domnul îl cunosc personal

Cum era aia, spune-mi ce prieteni ai ca sa spun cine esti, lol?

Dan
Dan
1 year ago

Dacă vrei să îl înjuri In plus de asta, nu am injurat pe nimeni. Era doar un stil ne-elevat de a spune lucrurile pe sleau. Cand ti-am spus sclav nu ti-am zis-o ca pe o injuratura gratuita; ti-am zis-o sa ai mai mare atentie la ceea ce ceri de la viata, ca nu totul se rezuma la instructaj si la munca. Cand i-am spus … eh, poti sa banui si tu ce inseamna. Stai linistit, ca nu ne cunoastem, nu suntem prieteni (cu niciunul), implicit nu suntem dujmani, nu suntem in competitie, nu port pica, nu vreau sa injur sau… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Era doar un stil ne-elevat de a spune lucrurile pe sleau. Nu mă interesează cum motivezi tu ce scrii. Ți-am spus că nu sunt OK să faci asta. Nu contează de ce și cum spui. Să discuți oameni pe la colț e chiloțăreală. E treabă de bun simț. Imaginează-ti că vin și îți pun un afiș pe ușă în care îți iau la pula vreun amic, in idea că poate trece pe la tine și îl citește. Și că mă deranjează că îl dezlipești de pe ușă, că aveam o idee care cred eu că e interesantă. Tu poți să… Read more »