Servicii de presa handicapate

Aseara am adormit  cand voiam sa zic ceva , dar numai bine , veni dimineata si primi apa la moara .

Stirea asta :

mediafax de cacat

Uite si stirea pe BBC.

bbc-colistin-news

Simplu, nu ? Da, e o bacterie rezistenta la cel mai puternic / ultimul antibiotic descoperit si nu prea e de bine ca mai departe nu se vede drumul , nu se preconizeaza un antibiotic nou prea curand.

Pe de alta parte e iminent ca un organism viu sa se adapteze la un antibiotic . E o chestiune de timp pana cand apare o mutatie genetica la UN exemplar care supravietuieste. 

Mai departe , pe principii darwiniene e evident ca exemplarul ala se inmulteste si populatia aia supravietuieste si se propaga.  A game of life.

Evident ca bacteria cu pricina , dupa cum probabilistica de balta ar spune, e vulnerabila la alte antibiotice . Problematica de viitor e insa alta, deja destule bacterii au  genomul rezistent , pe criterii istorice de evolutie, la mai multe antibiotice ” vechi”. Ampicilina e un pisu’ deja. Aia la care imi ascut dintii  imi dau cu muia reteta de augmentin la fiecare taietura pe gingie. Am fost invatat cu ampicilina , doxicilina, oxacilina toata istoria mea. Le luam singur de la farmacie.

Iar aici va duc in alt punct . V-ati gandit vreodata de ce e restrictionat accesul la antibiotice? Ca eu m-am gandit pe vremea cand nu  faceam retete false sa-mi procur diverse , inclusiv  antibiotice. Gen “ce-au, ba, astia cu mine,  daca eu vreau sa-mi asum riscul si sa mor?”.

Mai tarziu m-am lamurit ca nimic. Cel putin, nu in Romania . Poti sa mori buban, umflat de antibiotice , nu da nimeni doi bani pe pielea ta , asa cum si trebuie. Doar ca e mai complex.  Adapand  microbi , bacterii ,  virusi ( daca vorbim de raceli si grip prost tratate) cu antibiotice aiurea in doze aiurea le usurezi evolutia si le asiguri rezistenta la antibiotice si le duci in punctul in care suntem acum .

Da-da, de aia se impune controlul antibioticelor , o politica ratata , daca ma intrebati pe mine, atat timp cat am vazut veterinari tratand animale cu aceleasi antibitotice ca si pe oameni , ca sunt si ei suflete . Pula mea la ce crezi ca poate duce asta ?

Ne indreptam catre un viitor in care vor exista neindoielnic bacterii rezistente la toate antibioticele cunoscute ? Neindoielnic.

Dar nu am ajuns acolo asa cum sustine panicard Mediafax.

E tot asa, treaba de statistica si probabilitati . Ne indreptam catre epidemii cam ca ciuma bubonica din evul mediu?

Nu cred.   Situatia in lume indica ca e cam imposibil . Avem acum metdode mai bune de igienizare , carantinare si tratament. Ar mai fi necesar ceva razboi mondial care sa incapaciteze sistemul de sanatate mondial si ordinea publica intr-atat incat sa ne imping din nou in “dark age”.

Pula mea, cam asa incepi un articol online, fara pretentia ca o mizerie scrisa asa  ar trebui sa iasa in forma asta pe vreun portal de stiri . Dar macar sa te documentezi si sa nu aberezi . Aia e, cand lucreaza toti la SC Foamea SRL , clickul e baza!

 

Si a doua : Stirile legate de controlul  ANPC  la restaurantele / fast foodurile din Bucuresti devenita virala zilele trecute.

Problema evidenta observabila din avion era ca nu aparea nicaieri ce unitati au fost sanctionate si fiecare  pentru ce , ci erau doua liste , una cu unitatile si una cu sanctiunile.

Si-aici  jurnalele online , DIGI si care mai sunt ,  fac munca de alisteri , pun o poza , regurgiteaza si aia e stirea , bam , bam – dati click AICI ! “Marii” onlineri romani, gen grasu , fac fix la fel , comentand informatia scrisa de altii , plangandu-se  de – citez inexact – heirupismul autoritatilor romane. Ideea era de denigrare generala , ca nu se face sa ii iei pe toti la gramada si  bla, bla, bla.

Practic, ce nu se face e să te lamentezi ca un comunicat nu conține toate informațiile pe care le vrei, ci poți să întrebi și poți să o faci pe urmă, după ce nu primești niciun răspuns, dacă .

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Fery
Fery
7 years ago

buna asta, rezistenta la ultimul antibiotic, deci, by default, presupunem ca e rezistenta si la toate alea de dinainte, ca doar e super-bacterie ce cacat? a ajuns degeaba la ultimul nivel? partea proasta e ca nu cred ca stiristii pulii o fac inentionat, ca macar asa i-as putea respecta un pic (tot i-as scuipa, dar asa, mai cu respect), in ideea ca fac o manipulare inteligenta, dar nu, eu cred ca sunt chiar asa de handicapati si nu stiu citi. In stirea de pe BBC zice clar cu subiect si predicat ce si cum, nu lasa loc la interpretari gen… Read more »