Pragul valoric ca măsură a caracterului penal

Mă tot fut la icre zilele astea mesaje cu pragul pentru abuzul în serviciu, carevasăzică, să se seteze la 1 leu.  Că înțeleg că ne proptim în tehnicalitatea faptului că în alte țări europene e un prag, la noi nu e, iar indicațiile ar fi să fie. Mă îndoiesc de indicații. Dar unii chiar nu au chef de muncă și consideră că-s prea multe dosare penale ( cred și eu, în țara asta…) și se cade o limită mai ”de bun simț așa”. Nu deranjezi omul din casă pentru nimic.

Eu am studiat doar 1 semestru de drept în cadrul facultății de economie agrară, pe care am început-o la ASE, după ce mă plictisisem de inginerie și voiam să-mi dreg gustul și să fac cumva o comparație, dacă chiar Electronica e o facultate dificilă și profesorii sunt imposibil de cretini, sau mi se pare mie, că nu am alte experiențe. Și da, așa e. Nu mi se pare. ASE-ul era așa un fel de la mișto, dar examenul de drept l-am picat, că în cursul ăla erau prea multe noțiuni contradictorii și nu le puteam memora ca un papagal. Sau poate metoda mea de a gândi lucrurile științific nu se aplică în drept, dracu știe, cert e că nu-s jurist și dacă mă înșel să-mi fie cu iertare, dar eu tot așa analizez lucrurile. Cu logica mea.

Prin urmare sunt două tabere. Tabăra care zice că abuzul în serviciu trebuie pedepsit PENAL indiscriminatoriu de valoarea pagubei ( de unde și soluția simbolică de ”1 leu”), iar cealaltă care vrea ca determinarea infracțiunii să se facă pe baza unui filtru al valorii.

Nicio tabără nu vede argumentele celeilalte. Tabăra care vrea prag argumenteaza că se fac dosare penale aiurea. Acuma, nu știu dacă dosarele ălea chiar se fac, dar în teorie cam au dreptate.

De exemplu. Eu primesc o amendă rutieră, din orice motiv. O contest și, cu un avocat, câștig. Dacă câștig înseamnă că nenea agentul a comis un abuz în serviciu prin încălcarea legii. Evident că e ilegal să mă amendeze dacă nu-s vinovat. Evident că e un abuz, conform definiției curente. Prin urmare, dacă doresc aș putea să-l trag la răspundere penală pentru aceasta de mai sus.

Și, băi, nu zic, dacă ești bulangiu și mă sancționezi nevinovat și trebuie să te târăsc în instanță ca să anulez amenda aia, parcă mi se pare normal să fii pedepsit. Dar parcă să faci pușcărie pentru asta e cam mult. Că eu pot să câștig și pentru că ai completat procesul verbal aiurea, sau pentru că dashcam-ul meu a văzut altfel decât ai văzut tu lucrurile, sau pentru că pur și simplu nu ai destule probe pentru ca judecătorul să-ți admită sancțiunea. Și pușcărie pentru asta, chiar și dosar penal, e cam mult,  nu că dau eu doi bani pe ce li se întâmplă agenților de circulație, sau polițiștilor în general ( au sindicat, să-i apere), ci pentru că va rezulta în delăsare și în lipsa aplicării legii, că cine vrea să riște dosar penal că-și face datoria. Ia luați, tată, toți avertismente și la revedere.

Pe de altă parte, există atingeri ale libertăților individuale, care nu se cuantifică ușor în bani, iar ălea riscă să scape nepedepsite, dacă pui un prag.  Sincer, mă doare vag în pulă, de la nivelul la care trăiesc eu, de faptul că fură un primar 100k EUR, sau 200K până să aibă ăștia dreptul să-l bage la închisoare. Sigur, e de rău, dar nu asta mă îngrijorează, ci faptul că abuzul se măsoară strict în daune materiale.

Pai coaie, eu daca trec pe lângă tine pe strada și-ți fut, așa din senin, două perechi de palme, e penal, sau nu e? Ce,  te-am păgubit de vreun leu? În fapt, tu m-ai păgubit pe mine de niște palme valoroase, ar trebui să-ți trimit o factură. Și poate comentezi și te bag și în portbagaj și te duc să stai în beci vreo 2 zile. E penal? De câți bani te-am păgubit? Ai pierdut o zi de lucru? Cât ai salariu? Dar nu e bai, că te iau când ești liber, ca să n-avem vorbe la proces.

Iar de asta mi-e mai frică decât de corupție. De ziua când dacă ești sărac mă piș pe tine, te bag în cazan, te fierb și te dau la porci. Am fost sărac, am trăit zilele ălea și nu a fost bine.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
buntzi
6 years ago

Teoretic situațiile de tipul ăsta ar trebui soluționate de completul de judecată. Cred că americanii au ceva numit “preliminary hearings” în care fiecare parte își prezintă succint cazul și judecătorul decide dacă e suficient (dintr-o parte sau cealaltă) să se ajungă la proces. Din păcate, e clar că în țărișoara cea vestită orice scăpare ar fi exploatată la sânge, fie și din simplul fapt că grija de altul și capra vecinului sunt chestii primordiale la români. Pe de altă parte, chiar și nivelul ăla de la care e pușcărios sau nu arată ruptura între ăia care (cică) fac legi și… Read more »

buntzi
Reply to  Catalinx
6 years ago

Te cred, nu am experiență în domeniu. It sucks anyway…