Filme:Taxi 5

Am fost să văd ăsta aseară în avanpremieră, sau ceva. Îl așteptam de ceva vreme și-am rămas un pic răsucit în mintea mea când am văzut că avea 5.1 pe IMGB.

Filmul nu-i ”de oscar” sau pe aproape. E mai degrabă lejer, de vară, cum te-ai aștepta să fie o comedie de acțiune cu mașini. Dar e european și, dacă-l compari cu franșiza serialul american de același gen, e așa cam cu vreo două-trei clase de liceu peste.

Sincer, nu exista absolut niciun motiv pentru care ”The fate of the furious” poate justifica cele 6.7 stele pe același site în raport cu ăsta. Ok : Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham , Michelle Rodriguez și Charlize Theron vs. niște nimeni dintre care știu eu, european, de Edouard Montoute și am auzit doar de Salvatore Esposito – caut să găsesc pe undeva serialul Gomorra.

Da, e mai bun pentru ca-i european si pentru ca europenii se screm sa faca genul ala de filme unde si-ntr-un film de gen pipereaza subtraturi , inside jokes ( ma refer la inside așa chestii care tin de Europa pe care probabil ca un american nu le prinde din zbor) si alte finețuri. Nu se mulțumesc cu urmăriri și manele ieftine. Sunt și alea, nu disperați, dar mai e ceva în plus.

Pe alocuri e penibil, pe alocuri e tras de păr, dar au fost momente când am râs în hohote și nu neapărat la comicul de situație, cât la glume care nu-s tocmai politically correct. Da, e genul de film care aduce un pitic în scenă ca să facă absolut toată lumea mișto de el, inclusiv cei mai handicapați de atât, iar ăla reculează la asta când nu te-aștepți, fiind mic și-al dracu’ evident.

Glume pe teme religioase, glume pe teme rasiste, sexiste, femei obiectualizate, dar și de-obiectualizate, glume pe seama grașilor, pe orice temă fără cenzură așa cum se cuvine să vină de la o piesă franceză.

Glume nerușinate pe tema calității mașinilor Dacia ( da, poliția din Marseille nu mai are numai Peugeot-uri răpciugite de care să facă mișto, acum au crescut un nivel mai jos – Logan MCV, ca omologii din Romulania)

Tema veșnică a râcii pe seama faptului că italienii fac mașini sportive recunoscute , în timp ce francezii fac low costuri ( Renault, Peugeot, Citroen ) și încearcă să compenseze (doar în filme) prin tot felul de artificii. Amuzant că folosesc vechiul ”Taxi”, Peugeot 407, care nu se mai fabrică din 2010, să ”se bată” cu Ferrari și Lamborghini mai noi. Normal, că de atunci s-a dus dracu’ orice urmă de sportivitate în lookul mașinilor PSA din clasa asta. Succesoru’ lu’ 407 -> 508, arată ca mașina lu’ tata mare. Și motoare la fel de atractive.

Poate noua versiune, din 2018, să mai salveze aparențele și să poată servi ca model ( artistic desigur, nu pe stradă, în termeni reali) pentru Taxi 6. Asta așa, ca o paranteză.

E un film cum n-o să mai vezi prea des la Hollywood, unde toate noile campanii antidiscriminare , #metoo și ce mai e au transformat cinematografia într-un laborator de sterilizat pelicule. Ok, nu e nici ăsta ca filmele lui Baron Cohen, dar simti destinderea, simți că nu se dă nimeni pe după copac ca să fie în acord cu toate pretențiile PC.

Pentru un film menit să fie superficial, mi se pare genial.

Alerte générale!

Ah și da, am văzut reclamă că anul ăsta apare noul Bond ;). Abia aștept. Filme europene, băieți, aici mai e încă ceva de văzut, în afară de ciorbă și faianță.

Ah, da. Și e cu Uber :).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
speedy.gonzales
speedy.gonzales
5 years ago

recomand filmul “Alibi.com” e facut de francezi prin 2017.
filmul e o comedie, dar nu genul de comedie cu prosti ca la americani.