4. Egipt. 3 piramide la Dashur

Ne plimbăm după piramide cu un domn egiptolog după noi , care strică orzul pe gâște, că noi nu suntem interesați la nivelul de detaliu la care ne explică el. Dar dacă am fi, mai bine să prisosească decât să ne lipsească

Înainte de piramidele de la El Giza egiptenii au mai construit unele pe la Dashur. De fapt , sunt mai multe site-uri, fiecare dinastie cu cimitirul ei.

Pe ăstea le-a început Sneferu , din dinastia lu Khufu (numit  Keops, Sneferu era tac-so ). 

Sunt trei piramide reper.

Piramida romboidă, care cea mai veche , cca 4600 ani in urmă.

Au inceput-o cu un unghi nesustenabil și pe la jumătate, 49 de metri , s-au prins că li se surpă, ca ultima ( piramida neagră) și au decis s-o ajusteze puțin. I-au luat un pic unghiul la pilă și uite că a rezistat atâta timp.

Are fațada mai bine conservată, spre deosebire de ălea faimoase de la El Giza.

Cum ar veni , aici făceau piramidele de probă, care ieșeau bune le duceau la Cairo ( glumesc, bă).

Au nimerit unghiul ăla de 43 de grade pe care l-au păstrat pe urmă.

S-a deschis pentru vizitatori acum 2 ani.

Am avut o scurtă prezentare, apoi am urcat pe scări și am coborât până ne-am plictisit ( vreo 70 de metri) . O parte dintre noi, parte cu care-s căsătorit , s-au întors . Ceilalți, pe panaramă, normal. #romulans.

A doua piramidă .

Au inceput-o bine și au făcut-o mai mică, de s-a terminat in timpul vieții lui Sneferu. În asta nu am intrat, că a fost ghidul nostru (din România ) și a zis că mai bine nu. Știe el, nu am poftă de atacuri de claustrofobie pe acolo.

Interesant e că pe rege nu l-au îngropat aici și nici nu au terminat-o de tot. E nefinisată, fără tencuială, au făcut-o mai pe grabă așa.

Se presupune că e îngropat în aia in care am coborât noi, că aia era preferata lui, aparent, dar nu l-au găsit. Că nu au apucat încă să o scaneze cu radar  laser să vadă pe unde or fi toate cotloanele.

A treia piramidă .

Cea mai nouă și cea mai proastă că e cu 700 de ani după primele ( altă dinastie). Au încercat ei ceva să fie frumos, să placă la toată lumea, dar nu prea s-au știut pe inginerie , drept care s-a dărâmat.

Mai multe altă dată. Numerele reprezintă ordinea naturală , nu ordinea în care scriu eu.

*Dacă vă plac pozele, sunt făcute cu Asus Zenfone 6.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ipo
ipo
4 years ago

Deci au existat și piramide construite la roșu.

Tudor
Tudor
4 years ago

Fain concediu