Civilizația care nu ne place. Profanarea ignatului

După cum ziceau bătrânii satului , adică aia care-s cel mai puțin educați dintre noi, ăștia din UE o să ne civilizeze încet incet cu forța .

Mi-a sărit în ochi un share pe Facebook.

Mi s-a părut alarmist și m-am documentat.

Ăștia de la ANSVSA au pus în dezbatere publică un ordin care, mint ei, nu interzice creșterea porcilor în gospodărie, doar o face imposibilă așa cum se desfășoară ea acuma.

Ordinul, în forma propusă îl găsiți aici (Agrointeligența – AGROINTEL.RO)

Ce contează este articolul 4.

Art. 4. În exploataţiile nonprofesionale (exploataţia de subzistenţă, înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA), deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, în care porcii sunt crescuţi numai pentru îngrășare şi sacrificare pentru consum familial n.r) este interzisă:
i) activitatea de reproducție;
ii) mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie;

Pe scurt, dacă nu ai voie să îți reproduci propria rasă ( foarte probabil de calitate genetică redusă) în gospodărie, dacă trebuie să cumperi godaci de la ferme, nu prea mai e aceeași chestie.

Dacă nu poți să transporți porcii vii, indiferent de destinație , nu îi poți duce la împerecheat în sat, în teorie . Nu îți poți cumpăra porc de Crăciun, pe care să ți-l transporți acasă și să îi faci felul , “creștinește” de Ignat. Practic, ăsta e un atac direct la porcul de Crăciun.

Desigur toate aceste practici, dacă e să vorbesc serios, nu prea își au locul în Europa secolului 21. Dar unii dintre noi trăim într-un timp mai fluid , iar modernitatea nu e neapărat în apanajul satului românesc, știți voi vrăjeala cu veșnicia s-a născut la sat.

Înțeleg foarte bine și pesta și gripa porcină și normele moderne sanitare, care nu au nimic în comun cu economia de subzistență din România, dar la fel de bine înțeleg și că unii dintre noi vrem să trăim în felul nostru.

Acum, eu nu cresc porci, mai crește tata cât o mai vrea/putea și nu pot să zic că pot face mare lucru pe temă, deși mă afectează la garniță in mod direct și un email către ANSVSA am să scriu, măcar să le spun părerea mea pe temă.

Dacă vă interesează, aici sunt datele de contact.

Sunt in vacanță că cred că o puneam și de o petiție cu share și like.

Din nou, dacă e să fiu sincer, probabil că până la urmă vor reuși și vor schimba asta, o să ne pună și pe noi la punct, o să ne facă moderni și nici nu cred că e neapărat rău. Dar eu și mulți alții ne-am născut în alt timp și parcă nu mă simt bine strămutat complet din timpul ăla.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Adrian Ion
Adrian Ion
4 years ago

Eu te inteleg perfect…dar ;))
Nu stiu cum este la tine in zona, insa de curand ( 5 ani) m-a pus dracu sa imi construiesc o casa langa Bucuresti( Tartasesti Dambovita). Ce imi vad ochii acolo…gunoaie aruncate sau arse pe camp.. Dejectii animaliere aruncate efectiv pe unde se poate…panza freatica afectata iremediabil..fose septice pe tuburi co contamineaza panzele freatice..
Dezastru este putin spus.. Daca incerci sa discuti cu ei te trimit la origini..

Stropic
Stropic
4 years ago

Da’ cu ce te deranjeaza sa cumperi purcei de la crescatori si sa ii cresti in continuare acasa?

Adica chiar nu vad problema…e o rasa inferioara? Plus, nu am facut vreun calcul vreodata, dar costa si sa platesti inseminarea scroafei, si nasterea purceilor si verificarea lor de un veterinar…nu mi se pare ca faci mega profit.

Plus de ignat, daca vrei musai sa transezi porcul, se poate, ii dai in cap la vanzator acasa, si cari frumos animalul mort acasa. Am auzit de oameni care fac asa si acum, din comoditate.

Catalinx
Catalinx
4 years ago

@Adrian Ion. Da, asta e o problemă. Și acolo arvcam trebui să insiste la condițiile de mediu. @Stropic: Punctul ii) din articolul 4 te împiedică să faci asta, în primul rând. Apoi, nu,nu neapărat inferioare. Cele mai bune sunt superioare. A crescut tata anul trecut cumpărați. Raportul carne / slănină e mult mai bun, decât rasa lui anterioară. Dar gustul e un pic diferit. Nu zic că mai rău, doar diferit. Inseminarea costă puțin , că în subzistență nu faci din ăia cu medic veterinar și spermă conservată/ selecționată, ci duci scroafa la vier , de obicei în sat. Zeci… Read more »

Gabi
Gabi
4 years ago

Și tata a crescut porci acasă și de departe carnea de la ei era mai gustoasă nu doar comparând cu cea din comerț dar chiar și cu cea provenind de la diverși cunoscuți sau rude. Din ce am observat conta foarte mult cu ce erau hrăniți.. Legile ăstea nu fac decât să desfințeze sursele de hrană ale țăranilor în primul rând. Oamenii vor ajunge inevitabil să se aglomereze în orașe. Pe vremea comuniștilor, în ciuda faptului că erau mari probleme cu mâncarea, oamenii se descurcau cu ce produceau acasă. Acum sunt din ce în ce mai puține șanse de supraviețuire… Read more »

Stropic
Stropic
4 years ago

E adevarat ca dispare microeconomia asta, dar mie imi pare mega paguboasa. Adica daca calculez cat efort e sa hranesti scroafa un an, sa cureti dupa ea, sa ajuti la nasterea purceilor, sa faci curat si dupa aia…Hai sa zicem in medie 250 lei un purcel, asa imi dadea google, ori 8, nr mediu, da vreo 2000 lei profit brut pe un an. Din astia scad aia zeci de lei inseminarea, scad si niste hrana. Dupa paiele. Vizitele veterinarului ca eu nu as cumpara purceii nevaccinati, dar sa zicem. Chiar fara toate costurile astea, 2000 lei pe an insemna 170… Read more »

Buruc
Buruc
4 years ago

Cred ca e inca o lege care n o sa se respecte in romania …

Buruc
Buruc
4 years ago
Catalinx
Catalinx
4 years ago

Nu știu ce părere aveți voi dar eu n-aș da roșia culeasă direct din grădina proprie pe aia bio din market. Nu e vorba de asta, dacă o dai sau nu, e o alegere, e vorba de limitarea unor drepturi . @Stropic: Doar ți se pare. Să crești un porc nu e job full time. Implică circa maxim 1h pe zi și de obicei o face cineva care oricum are timpul asta că stă acasă. Nu toată lumea crește porci. Și nu, nu merită neapărat o faci pentru profit , deși părinții mei făceau asta. În plus, porcul completează un… Read more »

speedy.gonzales
speedy.gonzales
4 years ago

stai linisitit, nu o sa se schimbe nimic. crezi ca are cineva curaj la sat sa ii ia la intrebari de unde au purceii sau daca i-au adus de la targ cu masina? ca isi ia o bata in cap imediat. uita-te la scandalul cu gripa porcina de anul trecut si cum “dispareau” porcii peste noapte in lada frigorifica cand au venit aia sa ii confiste. ca si cu legea aia cu facutul rachiului in curte: exista lege, dar nimeni n-o respecta. eu cred ca legea asta cu porcii e cu bataie lunga: sa ne faca sa renuntam la rasele… Read more »

Catalinx
Catalinx
4 years ago

@speedy: Da, deja fac asta. La mine nu se mai vând porci in târguri de vreo 7 ani, cred. Cam de la gripa porcină. Țaranii vând acasă, de regulă mai poți doar la samsari, iar ăia se descurcă sa îi plaseze pe lângă târguri prin alte combinații. Când ai ajuns in punctul ăsta deja e mai rău ca înainte că alimentezi instituția șpăgii,plm. Se mai lasă cu confiscări, cu amenzi. Vorbesc de ce s-a întâmplat deja.. Da, aia cu pesta porcină a fost cu băgat porci in lada și fluierat a niznaiul, pe sub preș, că interesele erau altele și… Read more »

Stropic
Stropic
4 years ago

Mie nu imi vine sa cred ca se mai intorc porcii din padure! :))))

Ma mir ca vor sa se intoarca, si ma mir ca nu ii mananca ceva, nu mai zic de cineva, sau nu ii ataca porcii mistreti. Si daca vrei sa il tai maine, il astepti cateva saptamani sa isi termine concediul in padure?

Aaa, si nu ai surpriza purcelusi semi-mistreti?

Lol, si eu care imi faceam griji de cum trebuie sa inchiriezi masina cu rulota speciala cand duci purcica la vier. Prea multe filme. :))