Egipt. 7. Templul de la Asuan

Am ajuns dis de dimineață in Aswan și ghidul trăgea de noi să ne arate și să ne explice templul de acolo mai ceva decât negustorii de nimicuri , dar nu e bai , că ăstora le place să se țigănească mai mult decât le place la obiectiv în sine.

Dacă vrei un tur de succes pentru români, îți alegi o țară din asta de săraci și faci turul bazarurilor și tarabelor de bișnițari. Țigăneală Reloaded pe toate planurile și i-ai cumpărat pe romulani.

După ce ne duce cu forța incepe să ne explice iar noi îl ascultăm cu puterea de concentrare a unor copii de grădiniță.

Motiv pentru care am reținut puține detalii cu privire la asta. Templul îi este închinat lui Isis, iar acolo se pot observa cele două zeițe care au aceeași reprezentare grafică : Hathor și Isis.

Hathor este zeița cerului și soția lui Ra, iar Isis , în cultul Osirian e mama lui Horus, celălalt părinte fiind Osiris.

Hathor și Isis sunt deseori reprezentate identic (în forma umană ) uneori chiar în același templu, pe același zid. Diferența se citește în cartușul hieroglific unde ii este inscripționat numele.

Hathor are un șoim, Isis un scaun.

Dar în fine , eu cred că sunteți aici pentru poze nu pentru egiptologie,aia am scos-o ca să nu uit eu.

Templul e din perioada ptolemaică ( R. , am reținut bine?) Iar aici regăsim și module arhitecturale construite din perioada de ocupație romană . Poza de mai sus este poarta lui Domițian, trei poze mai sus chioșcul lui Traian. Traian nu a fost niciodată aici , dar i-au făcut și lui un chioșc mic , să aibă și el în caz că vrea să dea o fugă.

Coloanele, ne spune ghidul că deși sunt din perioada greco-romană sunt specific egiptene. Or fi, dar influența de la templele grecești e destul de clară. E posibil să fie invers întrucât egiptenii au temple mai vechi decât grecii.

Nu îmi dau cu părerea, doar constat asemănarea.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments