Sistemul de sanatate din Germania si Asigurarile de calatorie din Romania

Tocmai ce imi revin dintr-un cocktail de conjunctivita epidemica , la pachet cu o raceala mai flue-ish asa , cu complicații de  ceva laringita si otita hiperbarica, ha! Copt pe toate părțile adică! Cum m-am procopsit cu toate?  In timp ce  zburam catre Berlin  marțea trecuta , ochiul stâng  a inceput să se pișe la vale .Dă-i cu șervețele , dă-i cu pula mea , și tot așa,  toata ziua .

Seara zic  hai la farmacie sa ma doftoricesc – intre timp capatasem si o usoara iritatie . Am ajuns la farmacie , am nimerit o gagica sa vorbesca oaresce engleza , mi-a dat Posiformin , și mi-a spus sa pun în ambii ochi . Bun ăla!  Am dat cu el seara , iar dimineata ochiul stâng se dospise un pic și era roșu tot . Bonus, incepea usor sa se irite si ochiul drept. Nicio problema continuam tratamentul.   Pana seara n-am observat vreo imbunatatire , asa ca am luat si niste ceai de musetel ca sa ma vindec mai repede.      Right! Joi dimineata ochiul stang era din colectia lui Babanu  si ochiu drept cam rosu.  Am cautat pe net ceva tratamente  . Am gasit eu ceva antibiotice  de pus in ochi , dar habar n-aveam ce se gaseste prin Germania . Mi-am notat unu Azyter, care credeam eu ca poate l-as gasi. Si-am plecat la o alta farmacie , inarmat cu tactica romaneasca. D’aia gen dati-mi si mie ceva de ochiu asta . El s-a dus  fix la raftu’ cu Posiformin , cum banuiam . Pula mea nemti. Ba deci daca ma duceam  la 10 farmacii in romania , ma umpleau aia cu 10 feluri de medicamente diferite . Astia nu frate , sunt toti uniforma! Tocmai bine ca sa ii spun ca : -Stii , mai am d-asta si nu e bun , ceva mai strong , poate un azyter ? O laie , la astia  nu merge . Mi-a dat direct  voleu ca altceva n-are fara reteta si ca sa ma duc la doctor . Ca va rog , ca pe dracu ghem .Il doare fix in cur . Mai avea putin si ma scotea pe usa afara . No’, fuck you !

Am făcut training la un indian si gata am inceput sa caut medic.Mi-a facut o colega , cică, programare la o clinica.  Dar m-a atentionat ca aia nu accepta asigurari de calatorie ca mijloace de plata , nici card . Doar cash.  Bine mă, cash! Am luat un taxi si vâja! Am ajuns acolo , iar la receptie , gagica de serviciu zice : -Apointments in July! Now you have to wait for  3-4 hours until all patients are gone. Or come again at 15 o clock and you’ll have to wait less. Era ora 10:45 AM . Ma gandeam , oare aia  nu vede ca ochiul meu pana la trei explodeaza ca oul ochi?   Îi zic: – Bine , fă, plec ! ..si cică: -You must see a doctor about it! – No shit?! Băăă te dai dracu!

Ajung jos si sun la astia cu asigurarea de la Mondial Assistance care lucreaza pentru Alianz Tiriac, unde am eu multitravelu vietii. Le spun ca am nevoie de ajutor medical si le cer ceva sfaturi , ca asa scrie pe foile alea ale dracu , sa suni la ei ! N-au nicio treaba astia de la Mondial asistance din Austria cu Berlinu. Mi-au zis un fel de du-te si tu la cel mai apropiat spital . Si ca daca nu iti accepta polita ca mijloc de plata , plateste din buzunar si decontam noi .

Pai da’ spuneti-mi mă’ voi unde acceptă! Nailes!  Aha , merci ! Dau sa iau un taxi si “Sprachen Sie  English” ?.  “Nein ! Francaise?” , bine ma si franse , decât doice . Vreau sa ma duci pe Anna Louisa Karsch! Zice : “Avec le taxi?” Mmm, da? Mă întorc la birou, pe jos , prin ploaie , ca cica e  prea aproape ( desi venisem cu taxiul)  , iar de aici  ma  indreapta colegii catre  St. Hedwig Krankenhouse .  Krankenhouse inseamna spital.  Foarte bine ,  10 minute de mers pe jos după  navigatoru de google maps.

Toate bune , după 4 minute de mers  era sa ma calce un tramvai ca stateam ca boul pe linie nehotarat incotro sa o iau. M-a fluierat un nemțaloc , să-i traiasca familia ,  ca eu nici ca auzeam  clopotelul  tramvaiului . Face la fel ca in bucuresti , cui plm ii pasa de aia care suna sa te dai cu masina de pe linie .

Acum eram pe jos ! Într-un final dupa vreo 15 minute ajung si la spital. Frumos , ca o manastire, ba înauntru la receptie era chiar o calugarița, …care nu stia engleza.  M-a indrumat catre o doamna care stia. I-am zis ce problema am , nu ca n-ar fi fost clar , si mi-a zis ca n-au oftalmolog  , dar ca sa merg la urgente. Am ajuns acolo ca sa imi mai spuna odata ca n-au oftalmolog si sa ma trimita la Virchaw Klinikum , care e  hăt la dracu’n praznic. Doamna doctor a fost totuși draguta sa imi dea un print de  google map cu instructiuni pana acolo cu transportul in comun. Foarte folositor! Eu mai vedeam de-ajuns cât sa gasesc iesirea  din spital.

Deci direct taxi. I-am dat taximetristului foaia , in timp ce mi-am prins paltonul in usa …cu tot cu telefon, caruia i-am spart ecranu. Sa fie intr-un ceas bun! Trecem la pierderi. Cat am mers asa pe jos am simtit ca ma ia si un frison doua. Anyway , ajuns la policlinica asta , de fapt un complex de clinici  asa cam de  300 m x 300 m si m-a lasat nenea taximetristu fix la usa clinicii oftalmologice , care era ditai! No, bine ! Ajung inauntru , merg la ghiseul de triaj nr.1 intreb pe doamna  daca “Sprachen Sie  English”. Zice  ca” nein!” . Intreb daca altcineva zice ca “nien!”.

Merg la ghiseul doi de triaj, intreb la fel , zice la fel , intreb daca altcineva si zice vaca intr-un gen de gergleza : “Zis is Germany , not England!” Zi sa-ti moara ma-ta ! Îi spun foarte clar ca : – Ok , when you’ll come to Romania in need, I’ll ask you to speak Romanian ! …si plec la ghiseul de triaj 3 unde  nu era decat un scaun gol! Stateam si ma uitam ca boul consternat , gandindu-ma incotro s-o apuc.

Voiam sa ma duc langa prin cabinete , dar parca voiam sa ma mai intorc odata la ghiseul doi sa ii iau ălia morții la numărat. Si vine femeia in spatele meu , ma ia de mana si ma conduce la primu cabinet. Imi spune. Come here. emergency !.. Pai așa! Deja mi se ridica moralul , se vede limanul. Se vede pe dracu . Cum intru in cabinet, cum imi spune o doctora , asistenta ceva să  Halt!  ca probabil sunt infectios . Hopaaa! gen Așa și? Mă intreaba de social security number, le spun ca sunt strainez si n-am, dar am asigurare de care lor nu le pasa . Le spun ca am card de credit, euro cash , dolari ce vor ei . Bă nici de bani nu le pasă! N-am asigurare de sanatate germana sunt fiul ploii, ca sa nu zic pielea pulii. Imi spun frumos ca ei nu ma pot ajuta, ca sunt infectios si risc sa le infectez pacientii si ca ma trimit ei la alt doctor privat in alta clinica si că sa stau acolo pana se termina programul aluia si intra toti pacientii, pe la 13:30 .

Ba esti prost?! Mor cu banii in mana. Era 12:30.. Plec , ce plm sa fac ! Sa mor de nu imi venea sa fac ca țigăncile din România când vine garda si sa ma tăvălesc în curu’ gol. Ies iar la frig ! Zisese o doctora din alea sa iau M50 2 statii . Simplu , doar ca  in 20 de minute n-a venit nici unul d-ala si mi-am dat seama ca nu e nici casa de bilete in jur. Zic, ia uite cum stau ca boul baltii si-o ard aiurea. Ma duc la taxi , ii arat adresa, deja se uita lumea la mine ca la ciumat. Ce sa ii zic omului , avea dreptate , bine ca m-a luat . Eu nu m-as fi luat.

Ma dau jos , intreb la poarta-  incotro ca sa ajung la Doctor Peter Kruse ,și-mi spune femeia  Zwaite ceva  la stanga . Merg pana la prima alee la stanga trec de ea , ajung la a doua ..aia ducea afara . Ma uit in jur nici urma de Dr. Kruse pe vreo usa. Ceva e naspa , sigur am inteles prost. Ma uit la ceas: 12:50 – Ok, o iau cu metoda backtracking-gen , la rand.

Ploua , ma luasera niste friguri de imi clantaneau dintii și nu mai vedeam mai nimic cu un ochi. Vine o babă, mă ia de mână și ma intreabă ceva in germană. Presupun ca ma intreaba ce dracu caut. Zic : “Doctor Peter Kruse..optik”. Zice “Aaaaa”, bun asta pricep. Ce mai zice  pe urmă in  nemțeste nu mai inteleg decat zwaite  din nou si că la dreapta.  Logic , la poartă imi spusese ca la stanga , acum eram pe retur…Ok, o iau iar la pas , si citesc pe fiecare usa. Uh! in sfarsit vad pe una Peter Kruse! Intru, nimic la parter așa că urc până la doi unde era cabinetul ăstuia . Deci asta era “Zweite”… Astept ceva , se face 13:15, iese un pacient , nu mai stau eu pana la niciun si jumate . Intru! Ma vede asistenta lu Kruse , deja stie cine sunt , ca o sunaseră alea de la Virchaw. Imi spune.

-Stay here don’t touch anything, please! Did you touch the door to enter and the door bell?

– Just the door! Băh si ia o carpa cu ceva spirt si bagă dupa mine. Imi dă un scaun si ma pune in jumatea salii de asteptare , cică sa n-ating nik , ca tot ce ating tre’ sa dezinfecteze. A si cica , daca am numar social german. N-am bah! Am asigurare de calatorie  ! Cu care pot sa ma sterg la cur! Nici card n-accepta ,vor cash. Zic femeie – bine , zii cat cash vrei ca sa vad daca am . Daca nu, ma duc si mai scot .

Spune ca fro’ 100-150.

Bun ! Am!

Astept acolo pana pleaca toti , ma ia doctoru’ in primire , si-ala tot asa, că- sa nu ma atingi , că ciuma , că pula mea. Îmi toarna niste anestezic in ochiu’ umflat, care o luase razna si se plimba de capu’ lui , sau de capu’ meu .

Zice ca da, am o Keratoconjunctivita  virala , si ca e epidemica, Berlin fiind unul din focarele de infectie din lume. Ceva nou . Smecherie!  Zic , oh nu virusi , virusi  – e naspa. Bacterii –  e cool.  Oaaa, se mira ca de unde stiu. …Ma uit la doctor House :(.  Am facut liceul , bă boule ! Zice ca 2 saptamani nu birou , să merg să mă izolez, si că imi recomandă sa nu zbor in România ziua urmatoare, ca o dau la lume. Il intreb simplu :S-a declarat pandemie? Zice nu , deci in principiu pot zbura , mai tango asa.

Il intreb , deci Bucurestiul e focar? Nu? Bun , o sa fie!  ii spun clar ca eu nu stau acolo la ei  ca sa mor nebagat in seama si cu banii in buzunar. Si-mi da tratament : Virgan + Azyter + .. Hopaa! Băă stai asa , pai asta e antibiotic sigur , cautam eu antibiotice de dimineata pe google , pt ochi si l-am gasit pe asta .

Pai nu era cu virusi? Ba da! Zice ,dar Virganu e antiviral , asta e antibiotic , acoperim tot spectrul .

Aaaa,  pula mea ! Adica cum as fi facut si eu , daca imi dadeau muistii vostri de farmacisti cacaturile astea fara reteta .  Iau reteta si plec.

Păi băga-mi-as picioarele in mortii mamelor voastre , plătesc 145 EUR consultatie ca sa  primesc valoarea judecatii mele + cultura de pe google. Să vă fut.  La ce bun sa-mi spui ca am KeratoConjuctivita daca ma tratezi pentru toate bolile din lume . Ca asta pot sa fac si eu . Fix ca in Doctor House. Shaorma cu de toate !

Medici buni in Germania , aa? Sistem de sanatate bun? O fi , pentru ei . Ma piș! Măcar in Romania  pot sa conving o farmacista sa-mi dea dracu ce-mi trebuie , sa  nu mor pe strada ca un câine . Acum e clar de unde raceala? Click pe broken linku de mai jos doar daca  nu va e frica de zombie.     End of Part I

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
D
D
10 years ago
Malin
8 years ago

Acum inteleg de ce nemtii vin si se trateaza an de an in Mallorca si alte zone din Spania si de ce Mallorca are cel mai bun spital privat din Europa 😀

admin
Reply to  Malin
8 years ago

Nu știu ce ai înțeles din ce am zis. Nemții au spitale foarte bune. Inclusiv private pe asigurări de sănătate private.

Doar ca nu ma băgau pe mine în seama, pentru ca nu eram de al lor, eram un amarat de roman, iar cu asigurarea mea de călătorie se stergeau la cur. Nu cunosc Spania, cu atât mai puțin Mallorca sa fac comparații, dar ce am expus nu e o problemă cu sistemul de sănătate german, ci o problema sa fi străin, în speță român, și sa ai nevoie de asistență în tara asta.

Malin
8 years ago

Pai sunt doua aspecte pe care eu le-am remarcat din ceea ce ai scris si care rezulta ca e o problema acolo undeva: 1. “Zice ca da, am o Keratoconjunctivita virala , si ca e epidemica, Berlin fiind unul din focarele de infectie din lume. ” Daca sistemul de sanatate e asa de bun atunci nu e normal ca Berlinul sa fie unul dintre focare si mai ales ca fiind contagioasa sa o si iei de pe strada. Sistemul de sanatate nu e bun doar pentru ei si prost pentru straini, e bun doar pentru cei care au totusi o… Read more »

admin
Reply to  Malin
8 years ago

1. Keratoconjunctivita e o forma virala. Nu confunda virușii cu bacteriile când evaluezi starea unui sistem de sănătate. Sunt mecanisme separate de propagare. Și nu strada era sursa de contaminare ci aeroporturile,mai exact avioanele. Nu am dat atunci detalii ca era irelevant pentru post. Rutele pe care se transmite virusul în cazurile astea depind de ruta pacientului zero, iar mai apoi de integrala rutelor celor cu care intra în contact. Nimic legat de sistemul de sănătate. Apropo de Spania, și Barcelona a fost un focar atunci. Nu a fost cine știe ce alerta mondiala ca Nu se moare de la… Read more »

Malin
8 years ago

Am inteles ce vroiai sa zici. Pana la urma recomandarea si concluzia ta e buna. Asigurarea de calatorie serveste mai degraba de forta majora. In Spania la fel se poate face asigurare privata si e relativ ieftina, doar ca e nevoie de rezidenta pentru asa ceva.