Iar cu porumbi

Voiam sa îi dau o lecție lui tata interstelaru’ cum ca e nașpa sa faci agricultură pe baza de doamne ajută. Ca nu plouă în august mai nicicând și ca verile sunt în general secetoase. Atunci când nu sunt inundații. Și tot prevesteam eu ca Nosferatu’, umm asta era altu’, Nostradamus, că nu o sa ploua în august.
A plouat. Fix la limita, o bură la începutul lui august și niște ploi mai bune pe la jumate.

Și așa făcu tata porumbi cat sa mi-i indese în cur, numa’ drugi , ca m-a mâncat să îi explic eu lui cum e cu agricultura, seceta și doamne ajuta. Gen, se cauta de spațiu pe unde sa ii păstreze, ca fu un an d’ala de vezi 1/10 de se nimeri sa se facă și grâul și porumbul.

image

Nu la toți. Dar el i-a nimerit mai din pus (cu îngrășăminte la semănat și moment propice) mai din muncă cu săpat de mici, mai din dracu’ știe ce, dar din 5 loturi, 2 au mers grav, 2 mai nașpa dar nu foarte, iar unu cât de cât ok. Intr-o vara secetoasa, nu e rău. Adevărul e ca nu e rău la mai nimeni.
Și ca ce să vezi, acum porumbul e ieftin, gen la mintea cocosului.

Eh, aici v-am adus la ce voiam sa zic. Ca și țăranul român se deșteaptă candva pe aproape de sfârșitul pământului.

Și nu mai tine animale în exces pe boabe, nici nu mai vinde pe doi lei.
Și atunci ce face?
Voi știți ca lemnul de foc, de esență bună s-a scumpit un pic și ca se găsește și un pic mai dificil? Eh, dacă nu știți, spuneți-i saru’ mâna lu’ Ponta ca salvează pădurile mai ales de mâna (joagarul) demonilor mâncători de lemne austrieci ( aici sunt sarcastic) . Și foarte bine,
fiat silva
și nu de bere vorbesc .
Știți voi ca porumbul arde superb, cu flacără albastră ca de gaz și ca oferă, în funcție de umiditate și soi intre 4500 și 6000 Wh / kg,  ( watti  x ore / kg , original trecusem kilocalorii, incorect)  raportat la lemn care tot așa se încadrează cam intre 3500 și 4500?
Și ca și porumbii aia vechi ard la fel de bine, ba mai bine ca aia noi, chiar dacă nu mai sunt altfel chiar potriviți de consum furajer?

Ieși mai ieftin, probabil, doar cu cărbune, dar și fumul…
Ăștia sunt oarecum neutri din punct de vedere al amprentei de CO2.
Ce se elimina în aer anul asta se absoarbe din nou în cultura de anul următor. Oarecum.

Oricum, dacă i-aș fi dat eu ideea asta acum 15 ani ( i-am dat-o, dar nu mai tine el minte, ar fi zis ca e scump și ca e păcat sa arzi porumb). Not anymore.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
IM
IM
8 years ago

centrala pe porumb la iarna? 🙂