Porumbii lui tata. Agricultura în stil religios

   Pe primăvară m-am uitat pe niște studii meteo care spuneau ca  iulie și august vor fi foarte secetoase.

I-am  zis lui tata sa pună porumbi timpurii,  de trei luni ( 90 – 110 zile pana la maturitate) .

El a zis  ca nu ca fac știuleți mici și putini.  Eu i-am zis ca se caliceste  și ca e riscul mare. El a zis ca prognozele nu sunt exacte.  A pus hibrizi Fundulea și Jumbo,  cu maturitate la peste 110 zile.
Acum pe unul din loturi,mai aproape de lunca, porumbii arata asa:

image

image

Ăștia sunt buni. Cam cei mai buni de pe deal. Asta acum.
Pentru ca am ajuns din nou sa aud :
-Dacă ii trage o ploaie  sa vezi ce porumbarie se face aci.
Pe fiecare an condiția esențială ca sa facă tata porumbi e sa ploua în iulie și august.
Si niciodată nu ploua cu excepția verilor cu inundații, când ploua de rupe pământul,  inclusiv cu piatra, de nu se face nimic din cauza excesului de precipitații. 

Celalalt lot, arata asa :

image

Nu chiar ca primii. La ăștia dacă nu ploua în doua săptămâni praful se alege.

Și nu cred ca ploua. Tata e optimist. Ca cică vine Sfântul Ilie cu ploaia.
Mda, din ce îmi aduc eu aminte,  statistic vorbind,  Sfântul Ilie e cam bulangiu. Mai mult renumele de el.
Da’ tata nu se învață minte.
Iar eu nu vorbesc de el în nume personal.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
IM
IM
8 years ago

Hai sa-ti povestesc eu ceva nostim. Paintii mei au primit un teren mostenire. Si ca niste hippioti adevarati ce sunt au zis ca trebuie sa duca cultura(pamantului) mai departe cu porumb. Si asta n-ar fi o problema neaparat daca oamenii ar fi avut experienta mai mult decat Ghidul Agricultorului din 1983. Pentru ca in hambar era recolta de porumb din anii trecuti cu seminte ingenue nu din alea modificate genetic si ar fi pacat sa nu continue. Dar in ce scop anume mai exact continua, nu se stie. Sa te apuci la 60 de ani de sapaturi, araturi si nebunii… Read more »

catalinx
8 years ago

Suna familiar. Ai mei nu vand mai nimic. Cresc animale, ca si soarecii aia au limite de obezitate. Dar lantul trofic se opreste la animalele alea , ca si oamenii au limite de obezitate.

Oricum, azinoapte tata se bucura ca a venit ploaia. Dimineata pamantul era uscat , iar astazi 36 de grade din nou. Cred ca Sfantu’ Ilie a venit, a plouat, a luat apa inapoi si a plecat sa mai ploua si la altii .

IM
IM
8 years ago

Mda. Pana una alta mi-as fi dorit sa mai fim intr-o lume in care sa merite sa cultivi porumb. As fi vrut sa nu treaca timpul atat de urat peste toate. Sau macar sa nu fi trecut atat de urat peste munca de o viata a unor oameni.
Ne indreptam incet si sigut catre abis- https://www.youtube.com/watch?v=IcoqJCJlHbQ

IM
IM
8 years ago

hahahhahha Interstellar Buna asta. :-)Cred ca nimeni nu mai poate gandi porumb fara sa-l asocieze cu Interstellar. Mie imi creste tensiunea la ideea de pamant, porumb si parinti dar abordez eu din unghiul gresit pesemne. Pentru ca ai mei sunt cei mai tineri locuitori ai asezarii respective iar hotii s-au dus la mai bine. Apoi sursa de apa azi o vedem si nu e gen. Si apoi nu poate fi vorba de o cultura profitabila sau utila cand totul e mai mult un hobby si o chestie despre ce-ar fi vrut fostii proprietari sa fie sa nu cumva sa incalcam… Read more »

trackback
8 years ago

[…] inundații. Și tot prevesteam eu ca Nosferatu’, umm asta era altu’, Nostradamus, că nu o sa ploua în august. A plouat. Fix la limita, o bură la începutul lui august și niște ploi mai bune pe la […]