Mi-am luat roboata. iRoboata.

IMG_2244 Pentru ca sunt muci cand vine vorba de facut curat. Dupa ce perii covorul , e nevoie sa dau cu aspiratorul.   Dupa ce dau eu cu aspiratorul tre’ sa vina cineva sa faca curat.

Observand ca nici restul familiei nu  are  astfel de pasiuni ascunse, mi-a trecut prin cap sa incep sa platesc pe cineva .  Că hâr , că mâr , că nu se poate , oameni straini la noi in casa?  Daca ne fura…praful de pe jos.

Am vazut de ceva vreme roboti de  măturat  de toate felurile  si reviewuri si tot. Acum ceva vreme erau doar  doua optiuni pe piață, de la  niste americani –  iRobot , sau  Samsung cu Navibotul lor ( 1500 -2500 lei) . Au aparut acum  si variante budget  la 300-500 lei bucata. Nu stiu ce fac aia ieftini , nici care-s diferentele. Zgarcitul din mine crede ca poate sunt fantastici si mi-am luat teapa cu asta. Aia e. Decizia nevestei.

M-am uitat pe net la comparatii intre Samsung Navibot ( diferite versiuni ) si  iRobot Roomba ( 5xx -7xx).  Cam toate reviewurile ma lasau cumva sa cred ca iRobotul curata mai  temeinic , doar ca Samsungul e mai rapid , consuma mai putina baterie , isi gaseste singur dock-ul chiar daca n-are raza vizuala , mapeaza mai bine camera si are doua perii elice ( la ce bun daca nu curata mai temeinic ?). Nu stiu daca e asa  sau nu, ca n-am buget de doi ca sa compar eu , iar pe altii nu-i cred cu tot cu reviewurile lor platite.

Iarasi,  am vazut prin reviewuri aprecieri cum ca, bai e bun , dar tot mai bine  fac eu curat . Ca mai ramane nu stiu ce pe nu stiu unde. Practic  eram putin in dubii, stiindu-ma pe mine cum fac curat si ma intrebam daca aia care faceau review-urile erau oameni normali, sau lucrau la firma de curatenie.

Ma rog, una peste alta, s-a uitat nevasta peste oferte si l-a ales  pe ultimul de la iRobot ,  Roomba 780.  Si cel mai scump :(.  Dupa ce am trecut de socul pretului 2579,99 lei  l-am comandat si gata .Si gata, am inceput sa-mi rod unghiile de nervi si sa mi le scuip pe jos ca sa le curete AiRobotu’;  la dracu chestia asta costa cat salariul pe doua luni al unor oameni.

Speram sa fie vreo pocnitoare penala sa-l duc instant inapoi sa-mi iau banii caș . Băi , dar nu!  A durat cam 4 ore ieri sa curete toata casa ( era cam jeg, ca am spus ca nu prea avem talent la asta) , dar arata mult mai bine decat daca fac eu curat . Ce căcat , c-acum nu mai mi-e frica s-o spun, nici nevasta-mea nu face asa de bine 🙂 .  Suprafete variate  in casa: parchet , gresie, covoare.  Si, da am vazut si eu ca mai ramane cate un firicel de cate ceva pe undeva daca stai sa il cauti  cu maxima atentie , ca asta e , nu e si mop ( am vazut alti roboti  care fac si asta), dar cui ii pasa ? Face mai bine ca mine , la revedere,  am facut handoveru’. Eu nu ma mai  ocup cu facut curat prin casa. De banii astia , sa nu mai aud !

Am un covor maro la intrare , acolo cam sărea peste mizerie . Nu stiu daca era de la intuneric sau de la culoare, dar “s-a tinut”  nevasta la el , sa stea acolo si sa-si faca treaba. Sigur, el are si un buton de spot ( care-l face sa insiste intr-un loc) , dar nu i-am zis sotiei. Las-o să se țina la el , ca ea l-a vrut pe ala :).

Si nu s-a incurcat in cabluri  pe sub birou. Asta e mare lucru. Daca la mine in casa intri sub birou si nu te incurci in cabluri esti mare om. Ce sa mai zic de robot.  Copii au voie sub birou doar supravegheati, sa nu se spanzure.

Acu’ ca am lamurit-o cu functionalitatea, sa zic câteva despre el .

Telecomanda cu care vine e HIDOASĂ. Si nici nu intelegi mare lucru din ea, fara sa citesti cartea. Siigur in reclame chestia asta apare cu ceva Wireless Command Center  plm. cu taci scrin and shit. Da, da, ala e optional cu bani , vreo 250-300 lei. Normal , sunt oripilat. Am platit premium ma asteptam cel putin la o telecomanda prin care sa arati ca-ti respecti consumatorii, daca nu cumva comanda prin iPhone , daca tot e iRobot.

IMG_2243

Aaaa cartea. Frate , sa-l pui sa faca curat e simplu , apesi pe butonu clean  si cam aia e, o ia de nebun prin casa. Dar pentru orice altceva cam trebuie sa citesti rahatul ala de manual, ca e cam contraintuitiv. M-am descurcat si fara la 50% din chestii ca-s tehnic , dar am facut  asta doar pentru ca sunt anti citit manuale de functionare.  Pana la urma tot a trebuit sa ma uit prin ea.

Bateria . Scrie la carte ca dureaza cateva sute de incarcari . Presupun ca intr-un an e gata , daca-i dau drumu’  zilnic, cum am de gand. Cost de inlocuire? Cam 230lei – pretul curent.  Daca te gandesti ca 230 lei  e un aspiratoras mai no name asa , s-ar putea sa nu fie atractiva idea.

Periile si filtrele.  Vine cu un set de rezerva . Peria rotativa  presupun ca se uzeaza foarte repede ca pare plăpândă. Nu stiu daca sa pariez ca rezista 1 an . Cost de inlocuire  179 lei setul. Iarasi ma gandesc la un aspirator no-name.

Lighthouse.  Vine cu doua  faruri de semnalizare care blocheaza robotul intr-un spatiu pentru a curata acolo. Gasiti voi pe net ce  si cum .  Functioneaza pe baterii  R20 (C type). Nu le-am testat. De ce? Pentru ca de 2579.99 lei astia n-au putut sa puna in pachet macar 2 baterii d-alea. Si inca doua  R6(AA) pentru telecomanda vietii.

Galagie.  Face,  normal, n-are un mod silent , dar nu e comparabil cu niciun aspirator. Se-aude mai tare ca o matura ,  cam ca o masina de spalat  rufe, d-alea mai silentioase, dar nu ca in ciclul de stoarcere . Cam ca la clatire . Ati priceput? Ca decibeli and shit puteti gasi peste tot pe net.  Pe scurt, poti sa  dai cu el si in timpul zilei cand e program de odihna in bloc.

Nu are buton de OFF!  Asta , al dracu’ , tre’ sa stea in priza intr-una si sa consume el niste wati , cand nu face curat. Cica  daca il lasi  aiurea se cam ..duce bateria. Cand clipeste ca disperatuț cica trebuie lasat la incarcat 16 ore. Se intampla la deep cycle. Adicatelea, daca il golesti de tot de nu mai are nici un gram de curent. Bateriile astea NiMh nu’s prea bune la treaba asta , si are nevoie de o “formatare” in astfel de cazuri , pentru cine’s mai aduce aminte cum venea treaba asta, de la telefoane. Pana acum nu l-am vazut disperat.

Nu pun filme cu el ca nu ma plateste nimeni. Gasiti pe iutub.

In incheiere , spun ca visul meu era  ca dacă plec două săptămani de-acasa, il las pe irobot  si-si face el treaba constiincios, zi de zi, timp de doua saptamani,  iar cand revin gasesc lună .

E doar un vis. Momentan . Deoarece e prea scund , construit asa ca sa   incapa pe sub diferite piese de mobilier si  se umple repede rezervorul . Ieri s-a umplut de  4-5 ori , nici nu mai stiu.  Azi s-a umplut o data , si jumatate la 3 camere.  Deci nu.

Am inteles ca Samsungul are rezervorul mai mare .  Daca face curat si ceva mai prost ca asta ( nu stiu) , si daca  isi gaseste si dock-ul fara sa fie nevoie sa il vada , poate cu ala ar merge 🙂 .

De fapt daca stai intr-o garsoniera s-ar putea sa mearga macar ca sa iti faca curat peste tot cat esti plecat , fara sa fie nevoie sa il golesti. Astept sa apara robotul care se goleste singur. Dar n-o sa-l cumpar pe ala , ci pe nepotul lui pentru ca de 2579.99 lei  vreau servicii de curatenie macar 10 ani de-aici incolo , 8 ore pe zi!

Dupa 4 luni.

Este posibil sa pleci de acasa si sa-l lasi sa faca curat intr-un apartament de 80 mp. Cu doua conditii:

  1. Poate sa faca doar o trecere , pana se umple.
  2. Trebuie sa faca curat zi de zi sau relativ des , oricum , in sensul ca atunci cand pleci si-l lasi sa-si faca treaba , apartamentul nu trebuie sa fie  plin de mizerie.

 

Bateria nu da semne c-ar fi obosit. Filtrele se mai infundaa si trebuiesc curatate. La fel si peria.

Nu am mai folosit celalalt aspirator ( manual) , de cand  cu asta.

 

După un an și jumătate.

Dupa 3 ani s-a uzat bateria. Mai tine 50%.

Am inlocuit-o cu una de litiu  care are cu vreo 50% mai multa zeama decat aia noua.  Luata de pe amazon la 70 de euro, care-i mai putin decat o baterie originala ( de aia proasta) in Romania.


Dupa aproape 4 ani, inca rezista, iar cu bateria de litiu are energie sa curete cam tot apartamentul.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Andrei Dumitru
Andrei Dumitru
9 years ago

Salut! foarte util review-ul tau pt robortul aspirator te rog sa ne tii la curent cu modul in care se comporta in timp. eu sunt de ceva timp cu ochii dupa unul dar nu m-am decis daca merita. ms

Bogdan
Bogdan
9 years ago

Stie sa mearga singur din camera in camera? Ar fi instare sa faca curat intr-un apartament de 2 camere fara sa il muti manual? Cam cat timp ii ia sa faca curat intr-o camera?

trackback
8 years ago

[…] robotul. De un an și jumătate patrulează prin casă.  Ma așteptam sa leșine bateria în atâta […]

Jef
Jef
7 years ago

Am achizitionat un iRobot Roomba 870 pentru ca a fost cu 500 lei mai ieftin decat 880. Voi da detaliile urate pe care le foloseste producatorul vizavi de dotarile intre serii la final. Functioneaza f. bine la capitolul curatenie. BRAVO pentru asta. Dar la capitolul “inteligenta” este un retard categoric. In primul rand producatorul ofera extrem de putine informatii despre modul de functionare, parametri si senzorii folositi (tipul acestora). Ceea ce mi se pare un amanunt extrem de important fata de pretul cerut. Mai exact: Am dat multi bani pe un obiect de care nu am putut sa ma informez… Read more »

Catalinx
Admin
7 years ago

Mai mult ca sigur ca nu le vei mai putea obtine decat de la chinezi sau prin executie la o imprimanta 3D Asta nu stiu nici eu si, sincer, nici nu-mi prea pasa. Nu s-a stricat inca :). Cand se strica vad eu daca exista cineva sa il repare sau il arunc. Consumabile se mai gasesc inca si pentru modelul meu, 780. Legat de tot ce spui cu privire la pretul diferitor trimmuri si plus-valoarea reala, cat si de faptul ca tehnologia folosita nu e neaparat cutting edge, eu sunt de acord, dar nu conteaza. Vezi daca la concurenta( eu… Read more »

trackback
12 years ago

[…] să cumpăr niște perii și filtre pentru robotul de curățenie.  Eu n-aș vrea, dar ultimele rezerve s-au uzat și nevasta a decis că trebuie. Ordinele se […]