Nici anu’ asta n-ajung la mare in Romania. N-a fost sa fie :(

Pe scurt: Incerc sa-mi fac o vacanta/ an fara copii undeva departe , dar sa duc si copiii o saptamana la mare , undeva aproape. Cateodata nu merge.

Pe lung:  Conceptufmn‘ e simplu si , poate, meschin, dar cred ca ar fi eficient.  Trebuie sa petreci timp cu copiii , trebuie sa-i duci de-acasa,  trebuie sa cunoasca  tara, lumea. Dar n-as opta chiar sa arunc bani aiurea si sa-i duc la huzur , lux si eleganta din cateva motive:

  • Pana in 3-4 ani ii doare fix in  pampersi de unde-i duci: la mare sau la munte , oricum nu-nteleg nimic si e mai mult chin cu ei.
  • Dupa 3-4 ani incep sa inteleaga lucruri , dar tot e chin cu ei. In sensul in care , daca   visezi la o vacanta pe bune, sa te deconectezi sa-ti netezesti si sa-ti stergi creierul de praf , preferabil dezinfectat cu ceva spirtoase, probabil ca esti retardat sau inconstient. Sau pleci cu ceva bona.
  • Foarte important , copiii de varsta prescolara nu prea au de la ce sa se deconecteze , asta in cazul in care nu esti vreun  education nazi  si ai bagat tot anul in ei cursuri de germana, chineza, engleza , franceza , pian , balet , karate , pictura, canto si maniere , intensiv bineinteles. Gen de la varsta de trei ani. Tu esti ala care trebuie sa te deconectezi si crede-ma , n-ai cum. Decat daca te-mbeti muci  si-ti bati pula de ei si de ce fac in jurul tau.Sau daca esti autist in lumea ta. Caz in care nevasta-ta te va iubi sincer. Sincer, cred ca urmatoarea data cand te va iubi , va fi cand cresc copiii. Unu’ din parinti tot tre’ sa fie concentrat . Altfel se lasa cu mortaciuni cel mai probabil. Oricati bani ai cheltui in orice Bora-Bora te-ai duce, tot ingrijitor de copii esti. Maxim  poti admira peisajul , ca la televizor si poti avea mici franturi de ceva surogat de fericire, cam ca-n nu stiu ce reclama la cafea. Bani aruncati pe geam adica.
  • Daca duci copiii in vacante scumpe de la varste fragede, in speranta ca ei apreciaza asta , e ca si cum ti-ai trage-o singur pe la spate . Tot ce faci e sa fixezi standarde.Copiii tot ce stiu e sa se laude la alti copii pe unde au umblat ei , cat sunt ei de smecheri. Adica , da, status si cocalareala. Pentru ca asta e, nu-i poti cere unui copil de  pana-n 7 ani sa se ridice mai presus de nivelul unui cocalar matur.  Poti sa incerci :).

Acestea ziind fise,  acum 3 ani am fost la mare in Ro. , la Mangalia ( de familisti) cu copchilu’ , acum doi ani  tot acolo.  Voiam sa merg si anu’ trecut dupa ce m-am intors din vacanta mea ( ok , a noastra)  , dar nu mai stiu care-a fost conjunctura si n-am mai ajuns.  Hai sa zicem ca a plouat toata vara , sau ceva de genu’.

Anu’ asta voiam sa merg din nou, dar in toata Mangalia aia stiu 2 hoteluri mai okish asa.  Unu ar fi Corsa , iar altul ar fi Solymar.  La Corsa e mai  low un pic , gresie in camera , mm , nu prea-mi place ,mai ales ca au camere micute , nu prea potrivite pentru familly. La ailalti  conditiile au fost super cand am stat , peste cotatia lor de 3*.  Oricum , probabil ca elementul hotarator a fost ca , stai frate  tot la Mangalia mergem? Orasul ala are un mic neajuns , ca nu prea ai pe unde sa mananci.   Sunt cateva locuri ( de acum 2 ani) , dar subtirel.

Si-am inceput sa caut in alte parti  pe litoralul  din Ro. Mai conteaza si ca am un copil sub un an si ca masina e acordeon pe o parte ( ma rog asta nu ma deranjeaza chiar tare, merge ganță) . Avantajul ar fi fost ca poate mai luam pe cineva sa ma ajute cu copiii. Gen, sa mai ling  din cand in cand o bere in liniste.

Mi-a trecut ceva  pe la ureche de Gura Portitei , dar am inteles ca e cam naspa cu mancarea si cu tantarii.

Ar mai fi fost Vox Maris  din Costinesti , cica 5* , scump ( vreo 1500EUR pe 7 zile HB , o suita) si  am inteles ca e cu zgomot de bormasini, ca inca lucreaza, si ca servire naspa ( n-am nici cea mai vaga idee daca e asa, dar uite aici sursa). Nu fac reclama nici la sursa nici la hoteluri , mi se rupe. Mi se pare ciudatel sa scrie oameni reviewuri ca in plin sezon tu hotelier iti amenajezi piscina , pui gresie in hol si plm.

Pai ba tata , toata lumea se plange ca  la noi nu-si scot banii ca e sezonu’ scurt si vai mortii lui de business, daca mai prinzi si vara ploioasa. Ok , as intelege ,  dar daca sezonu e asa scurt , n-aveti timp 9 luni de zile sa renovati  ce-aveti in plan , iar cand s-a deschis  dugheana  sa lasati dracu’ lumea sa se bucure de banii pe care vi-i dau?

Chestia asta imi suna a “traim de  azi pe maine” , gen, cazez azi doi prosti ,iar  de banii luati,  maine  mai pun un mp de faianta. Pai imi pare rau , eu nu ma combin la asa ceva.  Daca nu exista ceva hotarare administrativa in statiuni care sa interzica  renovarea in plin sezon , treaba lor. Eu imi iau hotararea mea administrativa si nu merg la ei.

In Mamaia , ce-i drept sunt optiuni. Bineinteles , e full si nu poti sa faci o rezervare din scurt. Ca deh , e sezonul putin. Si da, asa fac  mereu – din scurt , nu early booking , ca ma pis pe ei de 15%, daca atunci cand imi fac eu planul sa plec undeva cu 6 luni inainte , ma imbolnavesc , eu , nevasta, vreun copil, sau raman somer, sau plm.

Aaanyway  , am gasit liber ceva hotel de 4* HB  ( nu mai tin minte numele)  , cu 2 piscinute , care parea curatel la pretul de 1470 EUR un apartament. Si cat p-aci sa rezerv , ba’ da’, mai aveam putin si se intorcea bunica-meu , Hagi Tudose , in mormant.  Stai frate , cum asa, ca dincolo era mai ieftin , sau nu mai ieftin , dar cred ca la acelasi pret.  Si nu-i aduc acum in fata pe bulgari , ca pana la aia n-am avion , si tre’ sa bag condus 7-8 ore  si nu sunt fan. Plus ca masina acordeon.

Dar bai , eu vorbesc de greci si de turci la hoteluri cu piscine, inclusiv pentru copii , cu tobogane , cu pe dracu’ ghem, cu all inclusive. 

Si nu , nu sunt genu’ care vreau mancare sa crap farfuria in doua, sa ma tina burta plina de   borhot sa plutesc si-n piscina de apa dulce. Chiar incerc s-o mai slabesc asa.  Da-ncercati voi sa convingeti un prescolar si-un sugar sa astepte 25-40 de minute pana v-aduc niste unii mancarea, fara sa va iasa peri albi si fara sa legati prescolaru’ de scaun cu cureaua de la pantaloni si sa-i puneti scotch la gura ( adeziv , nu whisky). Daca va iese, sa-mi spuneti si mie cum.

All inclusive-ul e totul cu autoservire ,cam bufetaraie  ,  mancare toata ziua. Te urla kinderu’ in creier ca vrea mancare si moare acolo lesinat daca nu-i dai ceva? Il iei de aripa si-l bagi cu botu’ in mezeluri , sanwichuri sau ce mancaruri “sanatoase” servesc aia la ora aia , pana ii revine nivelul de zahar in sange , cat sa te intelegi cu el.  N-ai calitatea unor restaurante  a la carte deosebite , dar sa fim sinceri , nici timpul pentru asta.

Unde mai pui ca  in unele locuri mai au si child care . Nu pentru sugari , dar astia nu-s asa periculosi. Simti ca nu mai rezisti si ca te sufoci pe uscat ? Ii dai unuia d-ala 10-20 de EUR sau cat dracu’ o fi ca n-am apelat pana acu’ si te lasa sa scapi de infarct. Eh,  si in conditiile astea un 5 stele “mediu”  in Turcia , sau 4 stele mai spalat  in Grecia 2000-2200 EUR, suita  family. Incluzand zbor cu avionul, transfer si  ceva asigurari. Macar sa te-aduca inapoi mort , daca e cazu’ .   In Ro. , costa putin transportul . Probabil vreo 500 lei ( ~100 EUR) dus intors.  Cat o mai costa sa-mi parchez rabla pe la aia .  Dar stai! In Romania sunt propriul meu sofer , cum ar zice fie-mea.  Pai stiti cat as tarifa eu la ora , dac-ar trebui sa ma platesc? Asa neatent cum conduc , fara  30EUR/ ora nu m-as tocmi. Asta asa ca ma cunosc.

Si sa v-aud care cum comparati  Rhodosu’ si Creta cu Mamaia.Ca orice tine de conditii si peisaj. Sper sa ma insel si sa fie naspa in vacanta , caci altfel va trebui sa fac la fel si anii urmatori ( si e cam scump 2 vacante in afara tarii anual) , pentru ca nu prevad o revenire subita a conditiilor din Romania . Sau, macar , o ajustare a preturilor comparativ cu conditiile, ca nu-s neaparat foarte pretentios.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
8 years ago

[…] să nu repet ce-am mai zis acum un an  despre vacanțe cu copiii, citiți voi ce e in link, iar eu sumarizez că de data asta am ales să merg in România, din mai multe motive , aproape […]