Vazand ca fac parte din crema societatii m-am intristat

Am citit via Zoso o statistica a ZF  care zice ca eu ma aflu in top 0.7% salariati ai tarii astia .

Ho , nu sariti cu leviere la mine la usa,  ca n-am un chior in casa, tre’ sa ma duc sa trag de la banca pentru intretinere  si nici mari chestii n-aveti ce jefui. Cateva televizoare, laptopul de la firma,  calculatorul de jocuri care vi se strica pana ajungeti la usa cu el, iar daca puneti mana pe serverul asta va blestem cu spume!

Chestia asta vine asa ca un:  – Auzi , ba? Tu stiai cat de bine o duci?

Si raspunsul e trist , ca , sa mor io, nu stiam ca o duc atat de bine .  Adica nu ma plang , nu mor de foame , ar fi rusinos sa ma lamentez ,  dar ma parca nu simt ca sunt spuma societatii , fie si aia pamanteana formata din angajati , ca pe linie de  politicieni , actionari sunt alte statistici, stiu.

 

Discutam cu niste oameni undeva unde nu va spun  de spre cum (nu) se traieste acum mai bine decat in comunism . Si bai baieti , chestia asta imi pica naspa. Ca eu nu mai am unde dracului sa ma uit in sus.

Statistica asta nu imi spune mie ca eu o duc bine , ca vorba aia stiu eu mai bine cati bani am si cat ma costa toate lucrurile si ca probabil nu am sa imi renovez baia de la Bucuresti , ca uite prefer sa merg in 2 vacante in anu asta si trebuie sa izolez casa la tara inainte de iarna. Si da , asta nu mi se pare mare lucru, dar sunt sigur ca aia 70% care castiga sub salariul mediu , daca ma prind cu asa blasfemii imi taie coaiele , ca se simt si ei oameni si e rusine ca unul ca mine sa se planga, nu?

Nu. realitatea e ca traim intr-o tara de saraci  si statistica ne spune cati sunt mai saraci decat altii ca sa ne fie clar care de cine putem rade in stil neaos si cam atat.

 

In rest, ce sa va spun , ca eu care in statistica asta apar ca un middle class veritabil in termeni reali nu prea imi permit un automobil romanesc nou  -Dacia Duster,  fabricat ca “SUV low cost?“. Ok , exagerez, nu ca nu imi permit. Mi-as fi permis , dar cu rate pe mai multi ani cu complicatii.  Practic conduc o masina SH , cumparata cu 15 000EUR. Un Duster cu 4×4 e 18 000.

Ba, imi place sa cred ca traiesc mai bine decat as fi trait in comunism , ca am vazut lumea, am acces la informatii si ma simt cumva liber , dar sa moara Gibilan  daca nu si in comunism  primii 0.7  angajati ai tarii n-o duceau mai bine , raportat la vremurile alea. Chit ca trebuia sa fii parte din Secu pentru asta. Nu ca nu as fi fost capabil. Avea tata dreptate, oare?

 

Si nu , sa stiti ca nu ma plang de bani . Imi ajung pana la salariul urmator. Ci altfel privesc lucrurile .  Ma simt ca si cum am ajuns la ultimul nivel. Vorba aia , la sfarsitul capitalismului din perspectiva angajatului roman.  Trebuie sa schimb jocul!

Pana una alta ma duc sa platesc intretinerea!

Zf07lasuta

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
IM
IM
7 years ago

Cuvantul cheie e ‘salariati’. E trist ca-s numa’ 0.7%. Da’ de ce ne uitam acolo? Mie personal mi-e jena ca sunt (inca) angajat pentru ca nu e ca si cand la 75 de ani cat o sa fie varsta de pensionare peste 50 de ani, o sa astept pensia in liniste acasa. Sa fim realisti. The ultimate level e nesalariat, bani pana la adanci batranete si barosaneala pe toata viata. Si apropo de comparat vremuri. E un pic dubios in sensul ca una ii facea pe oameni fericiti in 1800 si alta ii face pe oameni impliniti in 2016. Am… Read more »

admin
Reply to  IM
7 years ago

OK , dar oare , la ce suma se trage linie in spatele celor mai bine platiti 1% din angajati din UK si cam ce pot face cu banii aia ?

IM
IM
Reply to  admin
7 years ago

As zice un 150K. Si cel mai bine platit se duce pana pe la 600k (http://news.efinancialcareers.com/uk-en/164/the-current-state-of-salaries-bank-by-bank/ ) Cu banii astia poti. De cele mai multe ori implica top management si e presiune cam mare. In sensul ca cerintele sunt mari nu ca se streseaza ei neaparat.
N-am facut o socoteala dar cred ca daca as fi top management pentru vreo 5 ani, dupa, m-as stabili in Ungaria sa traiesc fara job pe urmatorii 50 de ani.

Fery
Fery
7 years ago

Io zic ca mai trist este ca daca tu esti in primii 0.7% cu venitul tau, atunci cat de sub nivelul marii e toata tara asta.. Problema cu statistica asta e ca se refera la salariati in primul rand si apoi la salariatii care au chiar declarat banii aia pe contract de munca. Adica asta sunt venituri fiscalizate gen. Nu sunt chiar asa de multe persoane in situatia asta, fac pariu ca nici tu nu platesti 16% pe salar brut de 2000+ de euro.

admin
Reply to  Fery
7 years ago

Din 2005 si pana acum am fost in toate grupurile de venit de pe placinta aia de grafic si stiu cum e sub nivelul marii. Cred ca e suportabil daca esti tanar si ai macar “perspectiva”. Sau cel putin a functionat cumva pentru mine. nici tu nu platesti 16% Nu , ca daca ar trebui sa platesc inca > 350 de EUR catre stat (asta ar fi cam rata la casa de aci), as pleca de ieri in UK, DE, AT, CH pe echivalentul a 3000 EUR +. Vorba aia , tot astept sa imi traga cineva un sut in… Read more »

Licaon_Kter
7 years ago

/offtopic vezi ca domeniul lui Liviu a ajuns la niste rusnaci, cre’ ca poti sa’l scoti de pe pagina

admin
Reply to  Licaon_Kter
7 years ago

Am văzut, e o biblioteca, e buna și aia. Mai citaem și noi o buche

Nautilus
7 years ago

“Din 2005 si pana acum am fost in toate grupurile de venit de pe placinta aia de grafic si stiu cum e sub nivelul marii […] si in comunism primii 0.7 angajati ai tarii o duceau mai bine , raportat la vremurile alea. Chit ca trebuia sa fii parte din Secu pentru asta” Populaţia civilă, adică aia care votează anul ăsta şi plăteşte impozite în toţi anii, zice altceva. Pentru ei prosperitatea nu se măsoară în venituri sau bunuri, fiindcă pentru tipii conservatori lucrurile funcţionează altfel. Cum spunea un băetzaş de la revista 22, într-o societate conservatoare şi pre-modernă, contează… Read more »