Furtuna secolului. Timis

Uraganul Irma, de categoria 4-5, a ucis  circa 37 de oameni in Caraibe si 12 in Florida.   Asta in timp de cateva zile , cu vant de > 180 km/h si  acoperind o zona de mai mult de 1 milion de mile patrate.  Largimea furtunii a fost masurata la app. 400 de mile.

Dar nu asta e furtuna secolului – nu, nu. Americanii vorbeau ceva de furtuna deceniului.

Furtuna secolului a lovit ieri judetul Timis si ceva imprejurimi, a ucis 8 oameni si a ranit 63, parca. In afara de densitatea de victime in arealul restrans,   poate fi numita a secolului pentru ca  “ a durat doar 15 minute, a însemnat un vânt cu viteze de până la 90 de kilometri la oră“.  Doar 90 km/h as zice eu. Vant care a  smuls acoperisuri, copaci, a omorat oameni cu panouri publicitare, sau cu pancarta care te intampina in Timisoara.  Asta da eficienta si  eveniment memorabil, nu mizeria aia care in zile intregi si vant imposibil a avariat 90% din locuintele din zonele afectate si tot n-a fost in stare s-adune macar 50 de morti intregi.

Smecheria, bineinteles,ca sta in faptul ca ANM, o institutie care eu banuiesc ca de fapt nu exista, ca-i stiut  ca toti ne luam prognozele inexacte de pe accuweather, probabil si ANM tot de acolo,  nu a emis vreun avertisment, vreun nowcast,  vreun plm, asa ca lumea o ardea relax prin parcuri si pe la gratare, cu acoperisurile nepregatite, cu pomii neinfpiti bine in pamant si cu panourile publicitare neasigurate si neproiectate pentru vremea asta. Sa fi stiut si ei, ehe, alta era situatia.

Dar, dupa cum cunoastem, in Romania elementul surpiza e cheia, fie iarna fie vara.

Plm, reprezentantii ANM habar nu aveau macar, dupa furtuna, daca s-a emis vreo avertizare de cod ceva.  Asta la televizor intr-o emisiune. Deci, intri intr-o emisiune unde stii despre ce se vorbeste si, daca nu esti total lobotomizat, cam ai idee macar de intrebarile principale pe care ti le vor pune aia, iar tu – nu ca nu ai raspunsul corect, ci  NU STII daca s-a emis vreo avertizare. Evident ca restul intrebarilor gen “de ce nu”, “care era prognoza” sunt inutile.

Nu ca daca era anuntata  furtuna si ceva cod galben ar fi  cineva instruit cu privire la ce sa faca.  Am fi vorbit tot de 8 morti si 63 de raniti, sau aproximativ la fel, dar din cu totul cauze, care excludeau incompetenta ANM.   Ceilalti factori ar fi ramas tot acolo si suficienti.

Poa’ sa vie 10 Irme cot la cot peste state ca US si n-au cum sa bata un part de 90 km/h care se fasaie cat bei o bere; eu zic ca e de record mondial. Cu rezultate repetabile chiar, cu urmatoarea ocazie.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alifie
Alifie
6 years ago

N-am vazut nimic la televizor, da mi-i greu sa cred ca un cacat de vant avand doar 90m/h poate sa produca atatea pagube. Am iesit la interventii de mai multe ori pe viscol cu viteze ale vantului de cca 90/km ora, si n-am avut nici morti, nici raniti.
Plm, figurez in ceva scenariu de interventii ISU cum ca in caz de orgii d’astea naturale, trebuie sa intervin in teren sa evaluez pagubele. Mi se pare oarecum haios, ca nu-i nici un motiv care ar putea sa ma convinga sa fac asta.

Alifie
Alifie
6 years ago

Hoti news sunt ceva mai aproape de adevar:

Mai multe judete din tara au fost duminica sub cod portocaliu sau galben de vreme rea, inregistrandu-se furtuni si rafale de vant de peste 100 km/h

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22007012-furtuna-violenta-timisoara.htm

sau ecranul

La Timişoara s-au înregistrat 108 km/h. Vorbim despre supercelule care au un caracter distructiv, local, şi care, la rafală, ca la Timişoara, determină doborâturi de aer

http://www.monitorulcj.ro/actualitate/60087-norul-apocaliptic-care-a-adus-dezastrul-la-timisoara-cum-explica-specialistii-fenomenul-foto#sthash.7dqI8vUn.dpbs

Catalinx
Catalinx
6 years ago

108 km/h e mai mult decat 90. Posibil să fi bătut și ceva mai tare, dar nu în zona unde au măsurat ei, treaba e că tot mi se pare o glumă.

Alifie
Alifie
Reply to  Catalinx
6 years ago

Nu vad cum as putea sa te contrazic. O gluma mi se par si aia de la ISU. Una foarte proasta.