Am zis că nu îmi mai cumpăr calculator desktop, așa că i-am cumpărat copilului celui mic. Mai mult de jocuri , dar și de teme, și pentru că voiam să testez ceva.
N-am bani de dat pe laptopuri cu placi video, că ați citit ieri cât costă și m-am gândit la soluția clasică, dar în alt fel. Unitatea asta de la Asrock e un “cub” ( paralelipiped, dar lăsați-o cum am zis eu ) cu un volum de numai 8 litri . Ceva de genul 22 × 20 × 17 cm, le căutați voi pe alea exacte. În principiu, calculatorul ăsta poate fi cărat in bagaj la avion.
Voiam să cumpăr ceva de pe ebay , dar nu am găsit preturi bune și am cumpărat și construit unul de nou.
Ce urmăream era să scot ceva mai bun decât un laptop pe partea de grafică, jocuri, în același timp mai ieftin și care să fie totuși mic și relativ silențios.
Ce-am pus pe el sunt astea. Procesorul Ryzen 7 5700G, e destul de vechi 2021, in teorie e ”ca al meu” de la laptop, 8 cores – 16T. În practică are frecvența de bază dublă, mai mult cache – e așa ca desktop versus laptop, din ochi aș zice că un 50% mai puternic/ rapid, in condițiile în care eu sunt relativ mulțumit de procesorul de pe laptop.
Am cumpărat un băț de 1 TB de ram din ăsta M.2 de care se poartă acum și singura problemă e că m-am chitroșit și n-am cumpărat și un chip WiFi pe M.2, iar acum mi-e lene să mai desfac toată cutia și am pus unul pe USB, pe care o să-l rupă copilul cândva, nu știu când. Să nu faceți ca mine.
”M-au păcălit” ăia de la Kingston cu memoria – nu merge la 3200 nici cu dat dracu. Aia e. inițial nu mergea deloc și am mai cumpărat o placă de 16GB, până am văzut eu că am fost prost și nu am montat placa video corect.
Legat de care, partea proastă e că placa asta de bază miniatură de la Asrock nu are ceva modul de diagnoză cu leduri , sau de alt fel și dacă nu se aprinde, cum se mai întâmplă la început, că mai conectezi una-alta greșit , sau deloc, și te cam chinui să-ți dai seama ce e în neregulă – o diagnostichezi cam băbește, așa.
Bomboana de pe colivă e placa video, care, na RTX 3060, când a apărut generația 4000, nu pare cineștie ce, dacă aș fi misogin aș zice că ”e de fete”, dar copiilor până la o vârstă le e de ajuns, cred, că nu are apucături de gamer profesionist. Dacă ar fi, aș găsi alte soluții.
Oricum, asta e singura placă video din cele RTX și DOAR de la Palit care încape în cutia asta. Trebuie să aibă lungime până la maxim 20cm. Orișicât, e mai bună decât o placă video montată pe laptop.
Un pic pe video. Nu mă futeți că am filmat strâmb, știu și nu schimb nimic pe temă, că n-am timp.
Ce merge pe configurația asta, habar nu am , pentru că copilul se joacă Genshin Impact cu grafica în blană și Minecraft ( merge din ăla cu RTX – sunt niște hărți).
De silențios e silențios, nu am montat alte ventilatoare decât cel stock ( dar e de calitate bună ) de pe procesor și deasupra lui vine cel de la sursă. Placa video are și aia unul. Ar mai fi loc de încă un ventilator, dar cu consumatorii ăștia nu pare să fie nevoie. Ar mai încăpea să mai montez un SSD pe SATA, sau un HDD de laptop, însă momentan nu e nevoie, deși mă gândesc să montez unul cu Linux.
Am instalat Windows 10 pe cutie, merge 11 lejer, dar lasă își instalează copilul dacă vrea. La bani, un laptop în configurația asta se duce spre 2000 de lire, deci dublu și ceva . Zic din ălea mai ieftine, Thinkpad și Del XPS/ Precision, sar de 2000 dacă vrei 1TB de spațiu și placă video RTX.
X300 stie overclock si ar trebui sa setezi ramii din bios la ce frecvente vrei tu. Cauta in manual ca este (de obicei) o ordine in care sa pui ramii pe placa de baza ca sa ii pui la ce frecvente vrei tu (am un Z490 pe care pana nu am pus ramii in ordiea vruta de ei nu au mers la 3200mhz) btw, no dual chanel? Shame 🙂 Io de vreo doi ani tot ce inseamna ssd iau doar de la samsung, se fucking simte la viteza si la stabilitate. Pe serverele de la farmacie si firma (chiar daca… Read more »
P.S – intr-adevar, in manual iti spune sa montezi un singur modul de memorie in B2 (nu in A1).
P.P.S cu un cooler de la Arctic pe CPU si unul care sa il inlocuiasca pe cel de pe sursa zic ca s-ar face si mai silentios.
X300 stie overclock , dar nu conteaza asta , conteaza ca daca bag O PLACA in slot ii vede default la o frecventa – cat scrie pe ei. Daca bag cealalta placa ii vede la o frecventa mai jos decat scrie pe ei. Cand le pun pe amandoua merg amandoua la frecventa cea mai de jos. Eu pot, evident, sa incerc overclockez ramii sa mearga fortat la frecventa nominala, dar nu o sa fac asta , eu nu lucrez cu overcloace, ci cu stabilitate si frecvente nominale si ce ma deranjeaza e ca placa aia nu lucreaza la frecventa nominala.… Read more »
Din cate stiu eu, default iti merg in 2400 Mhz (sau la cea mai joasa fecventa suportata), daca ii pui in slot B2 si activezi XMP (si prin faptul ca x300 stie overclok m-am referit la faptul ca implicit trebuie sa ai si optiunea de XMP) ar trebui sa iti mearga ramii in 3200mhz. Ideea ii ca daca ii lasi default fara setari de XMP (ce profil vrei) nu o sa ti-i puna niciodata in frecventa apropiata de cea maximala de 3200mhz ci dimpotriva. Pe scurt, e teapa. Cred ca ii valabil doar daca in XMP nu ti-i pune la… Read more »
P.S. – daca aveai ambele placude de Crucial probabil ca ti-i punea defaul in 3200 de mhz, fara XMP, da’ la Kingston (de regula) trebuia ca sa ii setez in XMP ca sa ii duc la 3200mhz pentru ca altfel isi luau defaul frecventa cea mai mica suportata.
Ideea ii ca daca ii lasi default fara setari de XMP (ce profil vrei) nu o sa ti-i puna niciodata in frecventa apropiata de cea maximala de 3200mhz ci dimpotriva. Cred ca nu ma exprim eu corect, ca pare ca nu ne intelegem. Hai sa prezint situatia mai simplu. Iau placuta Kingston – o pun in slotul X ( oricare o fi ala). Porneste calculatorul cu 2400Mhz. Opresc calculatorul, nu schimb nicio setare, scot placuta Kingston si in locul ei o pun pe aia Crucial. Porneste calculatorul cu ea in 3200Mhz. Acelasi calculator, acelasi loc, aceleasi setari (default). Ce imi… Read more »
nu ba tarane, depinde cum si-a facut fiecare producator setarile ‘nominale’ sa mearga, adica default. la unii din jedec merge 2400 si se incarca ‘nominalul’ promis numa cand activezi profilul de XMP, desi nu e nici un overclock acolo, lasa ‘stabilitatea’, e posibil sa ai mai multe probleme daca il lasi in jedec, decat pe xmp. nu e nici o teapa, trebe sa dai drumu la xmp ca sa mearga pe nominal. da’ vezi ca pe placile de amd e posibil sa ai probleme la 3200 cu xmp, baga un update de bios si se rezolva. orice ram basit merge… Read more »
O explicat Fery mai bine decat mine. Io inteleg ca Crucialul iti merge defult in 3200mhz si Kingston in 2400 pe default dar la Crucial ai jedec 3200 mhz cu cl 22-22-22-52 si o sa iti mearga la fel si cu profilul de xmp si fara xmp in timp ce la la Kingston ai jdec 2400 mhz cu cl 17-17-17-39 si xmp 3200mhz cu cl 16-18-18-36. Daca mai pui si ca pe crucial ai chip-uri micron in timp ce pe kingston ai samsung, pai io as alege kingstonul la doua maini. Daca tu spui ca xmp-ul e satana, preferi cl-urile… Read more »
Modul de diagnoza la asrock e ala clasic cu buzzer si beep-uri. In general in cutia placii de baza vine si buzzer-ul dar nu e obligatoriu.
La memorii e cum s-a zis mai sus, nu e nici un overclock, e alt profil. Vezi inclusiv pe pagina producatorului ce s-a explicat mai sus https://www.kingston.com/datasheets/KF432C16BBA_32.pdf
La memorii e cum s-a zis mai sus, nu e nici un overclock, e alt profil. Tehnic ~ cred ca are Orbu dreptate, ca 1.35v la ddr4 io o iau ca pe overclock, chiar daca ii certificat din fabrica cu instructiuni si tot tacamul. Pana la urma zic ca ii o masina faina de joaca si mi se pare asemanatoare cu sistemul juniorului meu care cica se joaca tot ce are chef fara probleme si are: Asus Prime Z490-V-SI Corsair Vengeance LPX 32GB(2x16GB), DDR4, 3600MHz – sunt stabili in 3600mhz I5 – 10600K (care vad ca ii pe langa Ryzen… Read more »
Oricum nu stiu cat de sesizabila e diferenta 2400/3200 in jocuri.
PS in categoria placilor video de 20cm eu am asta, 90%. Ventilatoarele pornesc pe la 55° dar la 65°+ deja devin zgomotoase (poti regla procentajul turatiei dar am preferat sa las default). Nu prea am timp sa ma joc dar cand am facut-o nu am vazut sa depaseasca 70°, probabil intr-o carcasa mai mica lucrurile stau altfel.
nu ba tarane, depinde cum si-a facut fiecare producator setarile ‘nominale’ sa mearga, adica default. Bineinteles. Fiecare isi face setarile nominale cum vrea. Stii care e problema? Ca nu in orice bios ai optiuni de XMP, overclock , pule in pizdă. Cum ar veni, eu cumpăr o placă de 3200 , procesorul o suportă, placa de bază la fel, dar nu merge la frecvența aia. Daca tu spui ca xmp-ul e satana, preferi cl-urile alea de la crucial si nici nu te intereseaza dual chanel, knock yourself out 🙂 Nu zic ca e satana, l-am si folosit, pe intel, acum… Read more »
nu ba tarane, depinde cum si-a facut fiecare producator setarile ‘nominale’ sa mearga, adica default. Bineinteles. Fiecare isi face setarile nominale cum vrea. Stii care e problema? Ca nu in orice bios ai optiuni de XMP, overclock , pule in pizdă. Cum ar veni, eu cumpăr o placă de 3200 , procesorul o suportă, placa de bază la fel, dar nu merge la frecvența aia. Daca tu spui ca xmp-ul e satana, preferi cl-urile alea de la crucial si nici nu te intereseaza dual chanel, knock yourself out 🙂 Nu zic ca e satana, l-am si folosit, pe intel, acum… Read more »
“Oricum nu stiu cat de sesizabila e diferenta 2400/3200 in jocuri.”
enorma. si e enorma si in windows usage. la 2400 efectiv zica ca sta. am resetat la un moment dar bios-ul, si am uitat sa dau ramii inapoi in ‘nominal’ pun intended, si am avut rasnita vreo 2 luni, pana mi-am amintit.
pe AM4, fara bios updatat, isi lua freeze direct daca dadeam drumul la XMP. dupa update zboara.
Bo$$ultane, ai tras si matale de bara aia albastru deschis din dreapta – de sus in jos, pentru ca in manualul X300-ITX pag 36-38 zice ca ar fi si XMP.
Ma vad singur afara.
+1
Plm, dacă-s orb.
Să nu mai spui la nimeni asta că zice că sunt prost.
Așa ceva…
Am citit și eu manualul ăla când am instalat calculatorul și nu mergea că nu infipsesem placa video bine. Am văzut scris pe acolo de O.C. și XMP și ce mai ei și am zis că nu mă interesează.
Azi am citit din nou am intrat acolo să văd cum merge dacă schimb profilul vieții, m-am uitat, n-am văzut nicio bară, lol – deci nu e!
Cineva a economisit niste bani, cand am luat eu placa de baza (tot Asrock) a venit si cu ala. Pare ca trebuie sa fii atent ce se gaseste in cutia placii de baza sa nu te trezesti ca trebuie sa mai sa cumperi cine stie ce pe langa.
Intra-devar din ce vad acum conteaza foarte mult, pe platforma mea (I7-770K) diferenta e infima. Cand am trecut de la 16gb@2133 la 32gb@3200 nu am simtit nici o diferenta in daily usage. Bine de stiut ptr cand voi face upgrade.
Pare ca trebuie sa fii atent ce se gaseste in cutia placii de baza sa nu te trezesti ca trebuie sa mai sa cumperi cine stie ce pe langa. N-aveam ce sa fiu atent. Voiam placa aia indiferent cu ce venea. Iar ei probabil ca stiu asta. Am facut comanda pentru factorul de forma, cutia fiind mică și cubica, cam cum voiam eu sa fie. Puteau sa pună ce voiau ei pe post de placă de bază, câtă vreme puteam să înfig acolo un procesor AMD ( ieftin) pe 7nm, un SSD M.2, macar doua placute de RAM si o… Read more »
Nu ma refeream ca nu mai iei placa din cauza ca lipseste un accesoriu, ci ca l-ai fi putut lua si pe ala impreuna cu placa. Btw, suruburi ptr sloturile m2 a avut?
Da. N-am intalnit altfel pana acum. Placi de baza de format mic, care sa nu aiba buzzer am mai vazut. De aia nici nu m-am deranjat
Bagi și tu o lista de componente?
E un screenshot deja in articol, vrei text / excel 🙂 ?
Scuzoaie, mi-a scapat