Un pic cu alt ThinkPad . T15p Gen3

Nano-corporația pe care o conduc, a cumpărat pentru unul din angajații ei  un laptop nou de lucru. Cum ar veni că și l-a cumpărat singur,  dar contabil discutam in termenii ăștia.

Și pentru că suntem corporație, chit că de buzunar, nu umblam decât cu industry standard, după cum #sestie!

Laptopul asta e unul dintre cele mai bune și noi  la categoria lui,  care sunt  disponibile in Romania.  Mai sunt câteva , dar cerințele le voi scrie un pic mai jos.  Zic asta că Gen 3  la T15 e de anul trecut, dar nu a apărut încă Gen 4. Stă să apară cândva lunile următoare  de unde și prețul “mai mic” ( o pulă mic ) pentru asta , 12999 de lei  la Altex. Adică 2626 de euro , sau circa 2400 de lire. Minus TVA , na, că de aia îl cumpăra corporația și nu și-l cumpără angajatul pe privat. O zic eu așa la mișto, dar, nu e nicio golănie, că e chiar  unealtă de muncă, fiind corporație de servicii IT.

Chiar și așa , iese pe la 2200 euro fara TVA și ar mai fi de băgat în el niște rami că are doar 16 GB.

Ăsta e produsul. Prețul mai mic e la mișto, pe stoc epuizat, de-ale comerțului. Dar o să se mai ieftinească, da. De fapt, comanda fusese pe unul mai ieftin de circa 11,000 de lei, care apărea “in stoc furnizor” la toți comercianții, dar și ăla așa la mișto, de cârlig. Diferența de la 11 la 13k fiind ecranul , ăla ieftin 1080p cu luminozitate de 350 de candele stinse, cum am eu la toate laptopurile, adică , și acoperire sRGB din pulă, iar ăsta cu ecran 4k cu luminozitatea de 600cd , la soare te puteai uita și , da la dânsul, ba.

Băi, se vede diferența de luminozitate și calitate, efectiv omul nu îl poate tine la maxim, că îi arde retina și îl bronzează, eu îl țin, dar mă ridic de la el ca de la solar. Au pus ecran în plus de toți banii.

Acestea fiind spuse, deși e unul din cele mai bune ecrane pe care le-am văzut, cel mai bun pe care l-am văzut pe un ThinkPad, nu e mai bun decât alea de pe Apple MacBook, asta ca să ne fie clari termenii de comparație.

Care au fost cerințele și de ce costa așa de mult, că eu nu dădeam banii ăștia pentru mine.

15 inchi, că omul nu călătorește așa de mult ca mine, nu lucrează pe avion, că vedea el care e problema imediat.

Numpad dedicat, că bagă cifre zici că e contabil. Mie mi se pare real estate de tastatură risipit , dar de aia suntem oameni diferiți.

Nu astea fac diferența mare la bani. Chiar deloc.

Dar placa video RTX 3050, da. Omul vrea placa video pentru procesare de poze și video, dar mai mult poze. Firma nu are momentan proiecte în direcția asta, dar hei, dacă angajatul vrea să facă cercetare , compania susține astfel de eforturi.

Eu cred că pentru sarcinile video era suficient un procesor AMD pe 7 nanometri , cu o placa video integrată Vega. Că am eu din ăla și până nu faci gaming avansat să vrei FPS și plm , nu ai treabă. Dar diferența de la “eu cred”, la “daca pui placa RTX de la Nvidia știm sigur” e in prețul laptopului, vreo 5-600 de euro așa.

Nu e bai, ideea e să știți cam cât se duce in plus daca vreți așa ceva.

A venit cu Windows 10 pro, downgrade de la 11. Cred că e ultimul care mai merge așa. Eu o să cumpăr cu 11 mai mult ca sigur și nu voi putea face downgrade, cred.

Acuma, eu când l-am deschis, am rămas surprins cât de prost mergea – bă, gunoi , nu ziceai că are 14 core/20T. Adică ok 16 GB de rami dar era subțire față de al meu cu 8 core / 16T .

De fapt, ce îl ținea în spate erau trei chestii din care am oprit două. Adobe Cloud care e UN CĂCAT, manca-mi-ar pula de jegoși cu softurile lor. Eu nu am să folosesc vreodată așa gunoi, mai folosesc acrobat readerul că e bun și merge, dar doamne ferește-ma de ăștia.

Următorul a fost OneDrive. I-am oprit sincronizarea că parcă era beat. Celălalt era antivirusul, cred că făcea așa că nu făcuse încă niciun full scan. Pe ăla l-am lăsat, oricum mergea deja turbo, după ce am dezactivat serviciul de Adobe Cloud.

Bateria e cam mica – 68Wh. Pe modul office o ții langa multe ore , dar dacă ii dai pedală, într-o oră nu ai ce de ea . Sau daca dai ecranul blană.

De greu e mei greu ca al meu, normal, că am de 14″ , fără placa video , dar nu foarte greu; de exemplu , laptopul meu de 14″ din 2017 (T460p) cu placa video și baterie extinsă e mai greu, îmi cocoșează un copil.

Se simte de calitate, cum te aștepți de la ThinkPad. Din păcate nu mai exista T14 “p”, prin urmare versiunile de putere au migrat doar la 15 și 16 inchi.

Eu nu sunt așa mulțumit de chestia asta, dar e OK, nu m-a întrebat nimeni și presupun că nu a observat Lenovo o creștere de vânzări și cerere semnificativă cu achizițiile mele sporadice in sensul ăsta. Ghinion.

Eu mă uitam la un ThinkPad P1/X1 extreme – și îmi era așa, că erau de 15 inchi, dar m-aș fi înduplecat la dimensiunea asta pentru placa video, însă în 2021 , când l-am cumpărat pe al meu, procesoarele de la Intel erau gunoi, față de astea AMD și nu exista P1 AMD. Acuma au dres un pic busuiocul. Dar acuma au făcut P1/X1 E de 16″. FMM, că mie nu mi-au crescut mâinile și nici spațiul în avion nu a crescut de când am verificat ultima oară, cu asta trebuie să iau locuri musai la business.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alifie
Alifie
10 months ago

Deranjeaza cu ceva (cand ii vorba sa-l cari, daca este sa il cari dupa tine) ca ii de 15.6?
Cum tot s-au ieftinit si ssd-urile, banuiesc ca o sa primeasca si un ssd mai mare.
Faina masina.

Catalinx
Catalinx
10 months ago

Ai comentat inainte sa apara scrisul 🙂 . Da, pe mine ma deranjeaza. Nu e vorba de carat in spate. Nu e ASA de greu, am scris in text – e vag mai usor decat ăsta pe care il cară fie-mea ( cu greu) in rucsac. Dar ma deranjeaza daca ar fi sa il deschid undeva pe mobilitate, la o cafenea, la un restaurant de urgenta, in avion, in sala de asteptare la ceva. Se simte ca e mare si incomodeaza ( nu greutatea) cand il desfaci. Nu stiu ce o sa primeasca, ca nu e al meu – daca… Read more »

Alifie
Alifie
10 months ago

Cum stie PCIe 4.0 ar fi si pacat sa nu primeasca macar un 980 Pro / 2tb 🙂 Nu am inteles nici rostul partiilor la ssd dar daca omul vrea imagine de sistem pe care sa o repuna rapid, probabil ca ajuta. Intreb de dimensiuni pentru ca am de gand sa fac schimbari la munca iar colega il cara tot timpul dupa ea si ma gandesc ca nu ar fi incantata sa ii trantesc un 15. Ce-i drept, la ce muncim noi nu ne trebuie atata putere dar parca fiecare minut economisit nu ii de colo. Deocamdata am de ales… Read more »

Alifie
Alifie
10 months ago

E pentru containerizare, nu performanta. Are treaba cu ce ti se intampla daca patesti ceva si trebuie sa dai “format c:”. Am inteles (noi nu ne batem de problemelea a pe fiecare desktop am minimum doua unitati de stocare + salvam datele zilnic si pe extern). Intreab-o, mai intai . E cam aiurea sa iti spun eu ce sa le cumperi angajatilor 🙂 . Am intrebat dar fara succes, se intampla ca mai sunt si doamne care sa spuna ca marimea / un inch doi in pus/minus nu conteaza 🙂 Ce-i drept la munca il baga direct in dock –… Read more »

Alifie
Alifie
10 months ago

Poti sa lucrezi OK cu CAD pe placa video integrata? Nu stiam! E vreunul anume care cere mai putine resurse?Poti sa lucrezi OK cu CAD pe placa video integrata? Nu stiam! E vreunul anume care cere mai putine resurse? Eu am licente pe BricsCAD si GstarCAD iar la astea pana si ultimele versiuni (2022/2023) nu au cerinte mari pe video. Autocad o fos ok pana la 2011 (la ala imi pare rau ca nu am apucat sa-mi iau licenta dar asta e, ne descurcam) si acolo iarasi nu sunt cerinte (Autocad 2002 – 2011 sunt versiunile cele mai ok, si… Read more »

Catalinx
Catalinx
10 months ago

Autocad o fos ok pana la 2011 (la ala imi pare rau ca nu am apucat sa-mi iau licenta dar asta e, ne descurcam)

Cum adică nu ai apucat. Nu poți să iei oricând licență, sau vorbesti strict de versiunea 2011?
Apropo de care văd că ăștia de la Autocad acuma par să aibă doar licență de tip abonament, sau nu mă uit eu unde trebuie?

Alifie
Alifie
10 months ago

Strict pentru versiunea 2011 as fi vrut licenta, am incercat 2014 … 2022 si mi se par mizerabile.
Si da, versiunile mai noi de autodesk/cad sunt doar de tip abonament.
Bricscad, Gstarcad, ZWcad costa plecand de la 500 de euro si sunt lifetime, mi se pare ca toate au si perioada de 30 de zile de trial.

0040
0040
10 months ago

BricsCAd am folosit si eu mai demult. Mult mai misto si mai intuitiv decat altele.

Mai mi-a placut unul de care n-ai zis… ProgeCAD.

Adrian
Adrian
10 months ago

Sa il stapanesti sanatos! Ma uitam si eu de unul prin decembrie..pana la urma am luat un dell g15, i7 11800h, rtx 3050 ti.. nu se poate compara calitativ cu un thinkpad dar…pret de achizitie 610 lire facebook market… Referitor la Cad…intradevar, cele mai noi sunt groaznice iar Civils 3d se misca in reluare…in plus se vand doar licente anuale.. Am incercat Bricscad si restul insa..pur si simplu nu sunt acelasi lucru, sunt chestii marunte ce au intrat in reflex si nu le ai in restul. Nu am mers spre quadro datorita agisoft, asta se comporta f bine pe rtx.… Read more »

Alifie
Alifie
10 months ago

@0040 Uitasem de ProgeCAD, chiar decent mi s-o parut si vad ca-i foarte ieftin 400$ ii chiar ok.
Cred ca si la CAD-uri se aplica regula ca lucrezi cel mai bine cu cel cu care te-ai obisnuit.

Catalinx
Catalinx
10 months ago

@Adrian, nu știu ce e zborul ăla și e posibil să vorbesc prostii, dar 24 de ore procesare nu prea mi se pare că taskul ăla e potrivit pentru un laptop. Îl mai folosești de vineri seara până sâmbătă, sau îl lași să ronțăie și îți vezi de treaba ta? Presupun că pentru genul ăla de joburi sunt memoriile ECC, procesoarele Xeon și plăcile video certificate ISV. Dacă îmi dă ecran albastru îmi tai venele. În general eu pentru chestiile grele mi-am cumpărat un server pe care îl țin într-un data center. Nu am din astea cu video , dacă… Read more »

Adrian Ion
Adrian Ion
10 months ago

Nuu..nu face 24 ore procesare. Poti sa consideri 3 faze mari: – alinierea foto,asta o face automat. La 2500 poze dureaza cel mult 1.5 ore pe calitate mare – “potrivirea ” markerelor de pe pamant cu cele din foto, asta o fac manual, se poate si automat dar..asa prefer eu..chestie de obisnuinta. Asta imi ia cam 2 ore, pt ca am in jur de 200 markeri, aleg cel putin 6 poze/marker… – point cloudul..automat..in jur de 4 ore sa zicem..si apoi restul, tiled model.,dem….astea sa zicem intre 5 min si o ora pe produs. Totul cap la cap dureaza sa… Read more »

Alifie
Alifie
9 months ago

Au sosit dell-uri 5430 si 7490, ocazie cu care ma pis zglobiu pe inginerii de la dell care au reusit sa faca sistemele de racire din ce in ce mai proaste de la generatie la generatie. Cel putin 7490 se ducea lejer in 90-95 de grade, asa ca la curatat regulamentar, schimbat pasta cu thermal grizzly kryonaut – cum le bagam in benchmark-uri tot sareau la ~ 80-85 de grade si coolerul in 6000rmp fmm. Facut undervolting cu Throttlestop ca sa le tin regulamentar in 60-70 de grade da’ ma pis pe ele ca nu se misca in felul asta… Read more »

Catalinx
Catalinx
9 months ago

Astea parca sunt Latitude, nu? Daca da, pai nu prea e rost de comparatie intre Thinkpad T si Latitude. E cam necinstit asa. Daca vrei comparatie – Precision sau XPS.

Alifie
Alifie
9 months ago

Precision am avut M6800 si 7510 – statii de lucru – cu placa video quadro pentru grafica (doua ventilatoare – ventilator separat pentru video si cpu), stateau relativ reci dar mari si galagioase. Si alea se bateau cu Lenovo ThinkPad W series si apoi cu ThinkPad P series. Latitude E5470 pus langa T460 sunt clasa bussines ambele din cate stiu, le am in fix aceeasi configuratie pe ambele, se comporta la fel si pentru mine sunt aproape la fel asa ca le-am bagat in aceeasi clasa (ce ma trage in jos la ambele este procesorul slab si faptul ca m.2… Read more »

Catalinx
Catalinx
9 months ago

In ceea ce mă privește Latitude sunt niște gunoaie de când le știu eu, business doar cu numele, cum ai zice ThinkPad L, sau E, sau HP ProBook. Primeau un prieten și cumnatu’ numai din alea la muncă, tot la 2 ani , că rar țineau mai mult oricum. Am și eu un 7390 de la un client, trebuia să îl dau înapoi de o lună, dar am uitat. Și nu e cu ghilimele, că efectiv nu am ce face cu el, stă prin dulap. Îl am din 2019 de nou. Era greu de folosit de atunci. Cel mai mult… Read more »