Numa’ bogaț – știri defecte

M-a omorât știrea asta , pe care o iau in bot pe toate canalele, cu 78,000 de români care au depozite de peste 100,000 de euro în bănci,  peate 10,000 de români au intrat în clubul bogaților. Și nu au pus ghilimele la “bogaților” , dau pretenția să fie luați în serios ăștia de la fabrica de cutii de viteze ZF, care acuma fac presay economică, aparent.

In primul rand  că nu știm care români. Ăia rezidenți în România, aia care muncesc și unii dintre ei rezidă în străinătate? UE raportează banii românilor, ar trebui să știm, care e care, înainte să decretăm că românii sunt bogați.

Apoi, România are o populație de 20milioane de locuitori în acte, estimativ 15 milioane de adulți, grosso modo, să fie calculele ușor de făcut, nu pentru precizie. Că or fi 14 sau 16 , nu contează pentru că 78,000/15,000,000 înseamnă de fapt ca doar/numai/dăkât ( vă alegeți fiecate forma gramaticală care va coafează)  0,52% din români au  depozite de 100k euro in conturi. 100k euro sună bine, 78000 sună bine, dar 0.52% cred eu că nu prea sună bine. Din adulți, că ăștia au bani, nu din populație, din populație e sub 0.4%.

Și zic ei că 10,000 de români au intrat de nou în clubul ăsta.  Bravo , asta înseamnă 0,06% din adulți – practic suntem bine.

Dacă ne uităm la trend , aici arată bine de tot, pe bune, anume 12% mai mulți oameni care au 100k euro în depozite. Ești tentat să zici bravo.

Dar inflația ? In lei inflația anul trecut a fost de 10.4% ( acum doi ani 13.8).  Dacă nu cumva vrei sa spui doar că românii au mai multe cifre in cont, bine că au că altfel mor de foame dracului , dacă depozitele sunt in lei , de fapt doar 2% și-au crescut economiile, restul doar cifrele. Dacă banii sunt in Euro e mai complicat.

Ce este mai important in știrea aia e informația că depozitele de peste 100k reprezintă un sfert din numărul depozitelor.  Adică undeva la 2% din români adulți  au depozite la bănci.  Grosso-modo, că pot fi unii cu mai multe depozite.

Și restul? Restul presupun că au datorii, normal.

Aia e.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonim
Anonim
14 days ago

Ce este mai important in știrea aia e informația că depozitele de peste 100k reprezintă un sfert din numărul depozitelor.

Nu este chiar asa. In articol spune ca ponderea de un sfert este pe suma, nu pe numar.

Last edited 14 days ago by Anonim
Anonim
Anonim
Reply to  Catalinx
14 days ago

Initial am vrut sa continui mesajul cu ideea expusa de tine, dar mi-a fost lene sa fac eu proiectiile si ti-am ridicat mingea la fileu.Mersi de analiza.