Burgărie ratată: Un antreprenor a dat cu oiștea în gard

Ar trebui să se intituleze articolul, dar e mai greu când sunt sponsorizate. Domnu’ se plânge că închide ultimul local ”de pe strada Tudor Arghezi, din București, lângă școală, liceu ce e acolo. Știu zona, că am locuit la o aruncătură de băț, vreo 3 ani. Are el dreptate cu ce spune doar pe un picior, dar cred că nu prea se pricepe la afaceri și la București, dacă s-a chinuit 10 ani.
Nu prea au rezistat restaurantele în zona aia ( o știu de mai mult timp, am mai locuit 2 ani la Romană – mergeam pe jos – și frate-meu tot acolo , încă un amar de vreme) și pot să explic de ce:

  1. E aglomerată și urătă zona – sigur e ultracentral, dar n-ai motiv să mergi acolo, dacă tot ai ajuns în zonă , treci bulevardul și ajungi în centrul vechi și arată mai OK și e mai respirabil. Aici e aglomerat, nu ai pe unde parca, e nașpa să mergi pe joc. De ce pula mea să vină cineva la promenadă?
  2. Sunt chiriile scumpe , te jupoaie proprietarii de spații ca pe oaie.
  3. Nu prea au fost restaurante ca lumea pe acolo, nu mai spoieli cu pretenții. Cârciumile care au rezistat mai mult au fost un restaurant ”Argentina”, ”El Negru” și era ceva pub ”La Dud” care a tot fost reînființat și redeschis cu mai multe nume – dar lumea așa îl știa.


Restaurantul cu pricina era lângă liceu, burgărie cu pretenții. Treaba asta e problematică gen ”Gourmet Burgers” – burgărul nu e mâncare gourmet, nu are clienți gourmet, a fost o iufă cu emanciparea sandwichiului ăsta, dar nu a prins ,că e fast food și pace. Da, poți să-l fați cu gust, cu fițe, cu ce vrei – dar tot fast food e, doar hipsterii pun botul la harneli din ăstea ( mă prinzi pe mine o dată curios să văd ce pula mea sunt burgerii ăștia așa scumpi, mă, au foiță de aur?) dar nu poate prinde ca șaorma din mai multe motive:

  • Că nu poți cere 13 – 15 euro când e 30 de lei șaorma la băiatu’.

Poți să ceri prețuri hipsterești, dar trebuie să te poziționezi hipsterește în zone pe unde trec ăștia, nu la fucking Arghezi, ultracentral o fi, dar cam bântuie sărăcia pe acolo.

Dacă vrei să fii focusat pe glovo, cum zice el, tot așa , pleci dracului de la locație scumpă, că nu mai stai pe vad, stai pe livrări. Nu poți sta în locație scumpă cu trafic ieftin și să faci livrări, că nu dai înainte. Am mai văzut modelul ăsta pierzător, la un prieten, nu dau nume, știe el. La el încă traficul era mai scump că era de mall.

Peste tot pe unde mai am conexiuni în zona de afaceri care implică ceva shop, sub o formă sau alta văd că cele mai mari costuri se adună din amenajări periodice / cauzate de mutare și chirie.

Treaba asta îți fute profitul aiurea. Nu o spun cu răutate față de nea Tudor, cine o fi, nici nu-l cunosc.

Dar modelul dumnealui e pierzător. Celălalt model pierzător, pentru business-uri de volum mic și fără putere de negociere e cel de mall. Acolo ai trafic asigurat, dar stăpânii traficului – ăia cu mall-ul, efectiv te spoliază. Te jupoaie. De ce? De ai dracului, că e bătaie pe spațiile ălea, că acolo ai clienți asigurați – și, deși urăsc asta, ajung destul de des și eu, cu copiii, să mâncăm la mall prin diferite orașe . NU VREAU asta, mă tot chinui să evit , dar – acolo sunt parcări în morții mă-sii de viață.

Io am bani, mulți bani de aruncat la horeci din ăstea, cum nu prea au clienții lui. Dar nu ajung să-i dau lui.

De ce? Simples. Ce vrea ,să vin pe jos/ metrou în înghesuiala aia ? De ce? Să las mașina nu știu unde și să iau taxi ? DE CE ? Că nici măcar nu e un spațiu exclusivist, care merită, e o burgărie, în pula mea.

Mi-a atras atenția că am fost vara asta la un burger cu prieteni, nu era burgărie dar făceau și. Tot așa prețuri din ăstea, dar băi nene, tot centru și acolo, dar aerisit, parcare , astea. Nu știu cât rezistă și restaurantele ălea, că tot jupuială e chiria, dar acolo merg și dau banii, și mai era lume, nu stai pe glovo și chirie cât China.

Vrei succes? Fă ceva special, sau găsește o combinație să scoți un preț atrăgător pentru ceva bun, dacă ești pe ieftineală.
Dacă îmi plătea consultanță, puteam să-i spun de la început că #numerită să deschidă genul ăla de local acolo – glumesc, nu îmi pasă.

Dar îmi pasă doar că aș vrea mai multe localuri mișto cu mâncare bună și fac eforturi pentru asta.

Poate că a înțeles totuși schema dacă se uită să deschidă la Oradea și Brașov, locații mai ieftine cu ceva potențial turistic.
Eu tot cred că burgeri gourmet sunt o schemă dificilă în România.

Lumea nu prea vrea mâncare americană pe aici, mă miră că n-a observat că avem bucătărie mai bună decât cea americană, iar când vrem ceva și mai bun, vrem italian, francez, exoticisme, ăstea. Pe fast-food clasic, avem șaorma – sigur a observat.
Poți vinde și burgeri cu succes, dar nu cred că așa.

3.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Doru Vlad
Doru Vlad
7 hours ago

De când în plm sint burgerii gourmet? Așa și shawrma poate fi la fel de gourmet!