Minciuna cu imbuntățirea legii semnăturii electronice

Poate veți fi citit, sau veți citi în perioada asta articole despre cum se clarifică statutul semnăturii electronice, se permite folosirea semnăturii electronice simple ( olograf pe document electronic, scanare etc) și cum așa e mai bine decât înainte.

Nu. E mai rău. Se pleacă la faptul că există o ambiguitate în capacitatea semnăturii electronice simple. Ambiguitatea pleacă de la faptul că, în principiu, doar în România ( vorbesc de spațiul de business European și oricum , țări civilizate) semnătura aceasta electronică era restricționată, însă având validitate în rest se folosește oricum. Am semnat un numă de contracte așa.

Clarificările cu care vine legea propusă, retrogradează cantitativ puterea semnăturii electronice simple la ”acte de mică valoare”.

Valoarea patrimonială – împrumuturi, datorii, contracte cu valoare – e limitată la juma de salariu minim pe economie – apă de ploaie. Nu poți semna sume mai mari cu asta.
Apoi, validitatea semnăturii se întinde atât cât e recunoscută de cealaltă parte a contractului. Dacă se trezește pulea că nu recunoaște semnătura aia, sau nu se scrie în contract însăși recunoașterea ei, ghinion.

Au făcut, din nou, o românească.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
2 days ago

In cazul asta un contract de munca semnat electronic, prin DocuSign sa zicem, mai are valoare in instanta sau hartia de il imprimi e buna de pus la toaleta?

Daca vine ANAF peste careva e pe bune sau la misto pana la urma ce e digital?

Last edited 2 days ago by 0040
0040
0040
Reply to  Catalinx
2 days ago

Pai DocuSign te lasa sa pui orice acolo fie semnatura die orice mazgaleala/ desen/ emoticon, practic orice jpeg uploadezi aia pune. Bag de seama chestia de siguranta e envelope idul care ramane si la ei pe site si ti-l baga pe fiecare pagina la PDF + hashul ala ce dracu e de pe semnatura asociata cu contul/emailul tau + extrasul ala cu cine cu ce cont si de pe ce IP a semnat. Toate pot fi masluite mai putin istoricul lor care teoretic cred ca ramane la ei pe vreme nedeterminata ar fi logic, ei fiind ca un 3rd party… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  0040
2 days ago

Nu știu dacă au obligația, dar cred că o vor face, la cerere, că nu sunt țigani.
Apoi , semnătura lor e oricum avansată și anvelopa e calificată. Nu știu dacă e recunoscută drept calificată în România, dar în UE este.

Apoi Docusign are mai multe feluri de contracte și semnături . La ultimul pe care l-am semnat nu am uploadat nicio semnătură nu am tras cu bățul nimic. Mi-au făcut o identificare cu pașaportul in mână, video, etc, cum se face, prin IDNOW , mi-au generat ei o semnătură și eu doar am aplicat-o pe documente.