UK> Când ești prea sărac să bați cu pumnu-n masă

Au ăștia un operator străin de feriboturi la Canalul Mânecii ( sau cum zic ei, modest, Canalul Englezesc). Bine, canalul o fi al lor, cu numele, unul din operatorii de feriboturi sunt unii P&O, care , amuzant, au fost o corporație britanică imensă de succes, de când erau ăștia imperiu și țineau lumea sub papuc, de care, în timp s-a ales praful și a fost ciopârțită și achiziționată ba de americani ( P&O Princess Cruises) partea de croaziere, ba de danezii ( P&O Nedlloyd) de la Maersk pe partea de expediții containere, iar partea de feriboturi a fost vândută către DP World, o corporație de la Dubai – care a renunțat la operațiunile din Statele Unite, că nu te pui cu americanii, dar și-au făcut business aci la Dover.

Și au învățat de la britanci sclavagismul la literă, au operat cum se face, cu angajați sub salariul minim, fără concedii, cu contracte temporare, concediere și reangajare , cred că ălora de la Amazon începuse să le apară o lacrimă în colțul ochiului.

Au avut proteste și scandaluri cu sindicate, de-acum 2 ani ( și mai de demult) de când conservatorii erau la butoane. Pe vremea aia, roșcata care e acuma ministrul transporturilor era ceva ce ăștia numesc ”Shadow secretary of transport”. Ăsta e un concept britanic, unde opoziția desemnează politicieni care să auditeze și să critice ( lătrăi, cum ar veni ) politicile diferitor cabinete ministeriale sau de altfel. Fără vreo putere politică, dar îi ajută să se familiarizeze cu mersul treburilor, că sunt puși la curent și din asta âși câștigă pâinea și popularitatea, din lătrat în opoziție.

Acuma, laburiștii sunt cu muncitorii și tanti care a tot avut poziții pe tema drepturilor muncitorilor și a femeilor etc, a zis atunci că ce-ar trebui să facă și nu știu ce – nu mai știu detaliile, că am prins asta în câteva dimineți pe BBC și mi-e și lene să caut, dar direcția era că ălora le trebuie dat un pic peste bot și politicile schimbate. Ușor de zis din opoziție, dar acuma că au ajuns la putere au fost trași de mânecă, că de aia i-a votat lumea.

Așa că tanti și cu echipa ei, au început să livreze, mai exact legea pe care au trimis-o acum câteva zile pentru discuții în parlament aduce niște drepturi pentru angajați, în principiu articole care să împiedice fix ce-am zis mai sus politica de demitere și reangajare ( știți ce e aia, că se practică și în România, știu pe cineva care lucrează la o instituție de stat ( în artă) pe o poziție temporară, care tot expiră și se face alt contact cu niște pauze, cât să nu oblige angajatorul la contract permanent) .

Parte din lege e special țintită ca să corecteze comportamentul ăstora, P&O, nu că zic eu, e în declarația de pe site-ul guvernului.
The government will also close a loophole exploited by P&O Ferries – toughening the collective redundancy notification requirements for operators of foreign vessels. It means operators planning to dismiss 20 or more employees will first be legally required to notify the government and face potential prosecution or an unlimited fine.

Și nu doar tanti asta a spus chestii:


Deputy Prime Minister, Angela Rayner, said:

These long overdue changes will shield workers from the mistreatment of having their terms and conditions ripped up before their eyes, while benefiting good employers to compete on quality and innovation, rather than a race to the bottom.

We’re on a mission to end exploitative work and we’re legally enshrining our promises so no employer can abuse the system to rob their workers of the basic rights and dignity they deserve.

What we saw with P&O Ferries was an outrageous example of manipulation by an employer and exactly why we’re taking bold action to improve job security in the UK.

Presa se ia de Louise Haigh, că a declarat în clar că îi boicotează pe ăștia de 2 ani , că sunt ”rogue” și cowboy ( lucruri care-s adevărate, nu e o exagerare) – dar e tânără, nu a învățat deplin diplomație britanică, bag samă.

Problema e că și ăștia știau sau suspectau că li se pregătește ceva și negociau cu guvernul pe altă parte ( pe sub masă, cum ar veni) – aka promisiunile lui Sir Kier Starmer că po să atragă investiți străine, că na, trebuie să astupe cu ceva mirosul de sărăcie care se ridică prin țara asta. Și un miliard de lire ( promisiunea ălora de investiții) e un miliard de lire, nu dai cu ei după câini.

Drept care Starmer se vede nevoit să îi pună doamnei un pic de botniță și mai ușor cu critica, că uite DP World a retras anunțul pe care se pregăteau să-l facă, că vor investi GBP 1bn în UK.

Asta e foarte amuzant, că discuțiile ăstea cu privire la faptul că se pregătesc să facă investițiile ăstea nu erau publice, presupun că se purtau la modul, hai bă, că băgăm niște bani aici la voi, dar lăsați-ne să facem și noi profit în felul nostru, nu ne creșteți costurile aiurea cu drepturile muncitorilor, ce dracu, chiar vă pasă de ei pe bune?
Probabil, din poziția prim ministrului, nu prea-și permite să-i pese de ”nimicuri” din ăstea cu ”fire and rehire”, dar na, mai găsești miniștrii zeloși. S-au poate nu s-au înțeles la sumă. Poate Starmer e prim ministru jucător, nu știu.

Cert e, că fără să fi existat vreun val de PR cu privire la faptul că P&O vor să investească masiv în UK ( sunt articole despre investiții de-ale lor planificate în alte țări și zone din lume), după declarațiile ministresei, au declanșat și ei un val de articole în toată presa, că și la ăștia bate vântul a foame prin UK – nașpa când economia merge prost, că pun pe pauză planurile de a investi suma asta. Efectiv ”toate primele pagini din toată presa mainstream” anunță asta.

Treaba sta seamănă un pic cu schema cu Lizz Truss care a zis că scade ea taxele, că să ajute populația și ăia care dețin banii din țara asta i-au dat o muie în timp real crescând dobânzile nu zilnic, dar suficient de repede s-o îngroape pe prim ministră într-o săptămână.

Sigur, aici e vorba de doar un miliard, dar cum ar zice Iohannis, îl iei, nu-l dai. Orice costuri le provoacă ălora, sunt mai mici.

5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Doru Vlad
Doru Vlad
1 month ago

Pai din ce vad,tanti a jucat-o prost. Nu te apuci să strigi in gura mare că vrei să il strangi pe unul de coie în timp ce îți tragi mănușa de latex. O faci cand deja ai închis pumnul si ăla începe să danseze de durere. Probabil lipsa experienței machiavelice necesară guvernării și-a spus cuvântul. Doamna nu a realizat că are de a face cu o corporației cu experiența pe tot globul. Băieții ăștia de la DP nu sunt la prima horă, știu oameni care au ales să plece de la ei când au realizat că la negocieri ăștia în… Read more »