Note to self: Am învățat să coc cozonacul

Mă rog, în cuptorul meu.

După ani și ani.  Îmi notez aici , doar ca să țin minte de Paște.

Încălzit cuptorul la 200 de grade. Vorbesc de cuptor electric. Nu știu și nu mă interesează de gaz sau lemne. Cănd om intra în iarna nucleară și nu o mai fi curent, atunci o sa scriu instrucțiunile pentru copt in cuptor cu  lemne, cine o mai găsi ingrediente.

Înfipt două tăvi cam la jumătatea înălțimii  și scăzut temperatura la 170 de grade pentru 45 de minute, cu căldură doar de jos și ventilație.

Nu deschis ușa, nu încercat cu bățul, nu nimic. Este important! Am observat că dacă deschid ușa se lungește timpul de coacere, pentru că cuptorul electric cu convecție se răcește destul de ușor .

După 45 de minute deschis ușa și  incercat cu o scobitoare. Dacă nu se mai lipesc,  pornită încălzirea și de sus pentru încă 5 minute – pentru a se rumeni pe deasupra, altfel rămân mai uscați.  Dacă se mai lipesc ghinion, va trebui, cu tot cu offsetul din  deschiderea ușii să prelungesc coacerea cu încă minim 10 minute.

Dacă cuptorul nu are încălzire și de sus , cred că se pot muta cozonacii unul două etaje mai sus, să fie aproape de tavanul de metal.

5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex2
Alex2
1 day ago

Începe sa se cam simtă lipsa de testosteron.
Nu zic nimic. Doar observ ☺️🫢

Alex2
Alex2
Reply to  Alex2
9 hours ago

Poate fi sters acest comentariu daca a fost considerat ofensator si denigrator.

Doru Vlad
Doru Vlad
1 day ago

Faci tu și aluatul că pe mine ăla mă omoară! Sau e pe muncă in echipă?

Stropic
Stropic
Reply to  Catalinx
1 day ago

Am framantat si eu de vreo 2 ori – desi cantitate mica de 1-2 kg tot am ramas cu usoara febra musculara.

Da, nu se compara nimic cu framantatul de mana – ii da alta textura complet. Pana si la rulourile cu scortisoara se vede diferenta. 🙂

Eu una totusi recomand un kitchen aid sau ceva in genul ca un compromis pentru puritatea ingredientelor pe care nu o gasesti la alimentara.

animaloo
animaloo
Reply to  Stropic
3 hours ago

bagi pula in KA. Chinezism scump si degeaba.
Ankarsrum for the win. Bagat si la cozonaci. Ii amesteca de ii iau dracii

animaloo
animaloo
Reply to  Catalinx
3 hours ago

sfat de la om care a stricat vreo 2 cozonaci pana a declarat ca nu mai face. O pui pe maica-ta sa iti arunce ingredientele, tu doar bagi munca la amestecat. Hai ca nu e asa greu si nu e ca si cand 2 zile de febra musculara dor rau

animaloo
animaloo
Reply to  Catalinx
2 hours ago

vezi. Eu am scapat de partea cu batutu aluatului. I-am luat doamnei robotu jmecher, amesteca ala pentru noi. E fix acelasi lucru, evident mai putin febra musculara.

si cu 4.5kg de aluat nici macar nu se incordeaza

Catalinx
Catalinx
Reply to  animaloo
2 hours ago

Nu am încredere. Am un prieten care are restaurante și amesteca pizza evident cu ceva robot , malaxor, nu la mână.
Aluatul frământat de soție, produce un blat mai subțire și mai interesant.

Fac maioneza cu mâna, deși avem mixer din ăla. #ortodox.