Nu e legată de prețurile mai mari plătite de populație. E că restrâng comerțul. Mai ales acolo unde sunt aplicate. Dacă restrâng comerțul, produc șomaj. Oamenii care n-au de muncă, își fac. Sau mor de foame. Când e nevoie ca statul să rezolve asta o poate face cu comunism ( să dăm la toată lumea de lucru), sau cu război.
Un război al tarifelor ne impinge către riscul de război. E amuzant că ceea ce vrea Trump să obțină prin protecționism e fix opusul situației și poate ar merge, dacă restul țărilor ar încasa loviturile și n-ar reacționa.
Un fix similar a incercat in 1921 in Statele Unite – când au avut prea mulți oameni stătători degeaba, întorși din război și au declanșat o criză brutală în 1920. Că s-au întors, din păcate, vii. Vreun milion și ceva. Au avut șomaj de 12% și profituri scăzute cu ceva gen 90%. Au tăiat cheltuielile de la buget, cum se face, ca să stabilizeze economia, iar noul președinte a impus tariffe ca să stimuleze din nou producția industrială locală, care era în boscheți de la tranziția de la economie de război la cea de pace.
Pe scurt: Pe timpul WW1, de care americanii au profitat, ca și de WW2 și de tot ce-au putut, fermierii lor au prosperat producând hrană pentru Europeni, că europenii erau un pic ocupați cu o campanie de săpat adânc câmpurile lor, mai exact tranșee, și de îngrășat terenurile cu propriile corpuri.
Când s-a terminat războiul, europenii aveau câmpurile bubene de grase și, normal, au pus puștile în cui și au reînceput și ei agricultura, că ce să faci pe plictiseală. Iar fermierii americani s-au trezit nu numai cu supraproducție, dar și cu frica că dacă au tarife mici o să fie inundați și de produse agricole din Europa, care era și ea în disperată nevoie de bani și oarecum pe reveneală agricolă.
Așa că au dat cu tariful imediat. Ăsta a fost așa la repezeală și de încălzire. Șmecheria a fost în 1922 cu ”The Fordney-McCumber Tariff”. Ăla a îngropat exporturile Europei către US. Problema e că Europenii aveau datorii și au ajuns să se calce în picioare și între ei din cauza asta. Mai pe scurt așa, și nu în ordinea priorităților neapărat, doar niște exemple: Franța – care ieșise cam cel mai bine din WW1 și cu mulți soldați morți, deci nu mureau acum de foame și cu parcele largi de teren și cam fără datorii, avea de ”recuperat” de la nemți, datoria de război stabilită, în cărbune din Germania, care însă era falită și avea nevoie de finanțare să-l mineze. Așa că Franța făcea pe bancherul – investind în economia Germaniei, ca să-i ia cărbunele. De care avea nevoie că nemții le bombardaseră minele lor de cărbune în timpul războiului. Și până să-l ia de la nemți, importau cărbune de la englezi, care, găsind de cuviință că e resursă strategică – în sensul că-s francezii disperați după el, puneau taxă pe export ( un fel de acciză).
A mers bine pentru America. Până în 1929. Că lucrurile nu merg niciodată perfect în izolaționism și pierzi punctele de reper . Luați exemplul succesul comunismului. În primii ani n-a fost chiar rău…
Dar au reparat-o în 1930 cu ”Smooth-Hawly Tarrif act” – taxe de import pe 20,000 de produse. La care au retaliat atunci Argentina, Australia, Canada, Cuba , Franța , Italia, Mexic, Spania și Elveția – destul de repede. Canadienii i-au îngropat, că erau, ca și acum , cel mai mare partener economic.
Ce-au făcut atunci canadienii a fost să pună tarife americanilor și să scadă tarifele produselor britanice. Canada a inițiat un bloc de comerț cu Marea Britanie și vasalii ei ( Common Wealth countries).
O grămadă de țări au pus tarife, comerțul global a scăzut cu vreo 60% și cea mai afectată țară a fost… Germania, care era îndatorată, își baza, ca și acum, economia pe industrie și exporturi și nu putea să mai exporte către partenerii cei mai bogați… ca să-și poată plăti datoriile de război, care-i erau impuse, înainte de alte aspecte.
Pe vremea aia lumea vorbea de ”America First” o chestie care acum e suprinzător de nouă.
Ce e amuzant că seria asta de tarife a fost creată pentru a proteja ( retorica era așa) agricultura americană, care a suferit cel mai mult de la represaliile celorlalte țări – exportul de tutun , bumbac …
Tura asta Trump vrea să protejeze industria americană, în special pe cea exportatoare de mașini. Dar nu contează. Și dacă ar reuși.
Undeva, niște oameni n-or să aibă de muncă. Undeva niște țări au datorii de plătit, ca și Statele Unite.

Apropo, de datorii…
Ukraine’s Q4 2024 external debt reached $180.6 billion.
Romania total external debt reached €208.3 billion in February 2025.
La noi e mai gaura decat la astia dupa 3 ani de razboi :))
Da, în cifre absolute, dar se măsoară altfel. Datoria publică a Ucrainei depășește GDP-ul lor anual. A României, nu. Ucraina are net equity in scădere pe măsură ce rușii le dărmâmă economia și le cuceresc țara. România are equity mai mare și în creștere.Momentan 🙂 . Motiv pentru care costul datoriei publice ( rata dobânzii ) pentru Ukraina e undeva la 15%, iar pentru România undeva la 6%. Citește asta ca pe Ucraina plătește circa 27 de miliarde de dolari anual dobânzi la imprumuturile publice – în teorie, în practică e posibil să fie mai puțin, că probabil anterior s-au… Read more »
si, ai in vedere ca vorbesti de anii 20. in care comertul era cateva ordine de marime mai mic decat acum. Consumul la fel. diferenta e ca atunci tarile din europa erau in gropi. acum nu prea. si ca acum exista mai multe economii, nu numa US. Si ca US este destul de dependenta de multe importuri si ca scumpirea lor poate sa aiba ca efect ceva cacaturi interne nasoale ce ma cam sperie pe mine este cresterea bugetului armatei. de la 800 la 1trl. care cica “sa ne aparam”. sa va aparati de cine mortii vostri, ca oricum 800mld… Read more »
Care tarife? :))) Pe ce anume e acum tarif in sua? Pe hainute? :)) Farmaceuticele erau deja exceptate, a pus si pe electronice exceptie – iar restul tarilor e 10%. Nu sunt suficient de multe tarife sa impinga la razboi. Mai ales ca probabil nu va ramane asa – predictia mea e ca adauga pe farmaceutice tarif in continuare sa invete minte europa sa mai negocieze cu china. Nu imi dau seama pe ce va scoate. Oricum va adauga tarife o luna, iar le scoate, o sa puna pe alta industrie si uite asa le plimba continuu. Daca are careva… Read more »
Nu sunt destule azi, fix în momentul ăsta, că depinde în care parte a zilei întrebi, dar e vorba de direcția în care ( poate) merge treaba asta. Dacă tot aplici tarife în stânga și-n dreapta, chit că le scoți, se strică predictibilitatea business-ului ,e mai rău decât dacă le lași. Că dacă impui un tarif și-l lași acolo, un business încearcă să se adapteze la el, pentru a rămâne competitiv, mai absoarbe din el, pe cât se poate, dacă e nevoie, înainte de a înceta să mai vândă pe piața aia, dacă sunt alți jucători care concurează mai ieftin.… Read more »
daca biznisu nu reuseste sa se adapteze moare. Se numeste teapa nai mai loat pana acum teapa? Fortza steaua forta steaua hey hey hey
Ba da, sunt două aspecte aici. 1)Adaptarea poate să însemne și: e prea complicat așa că decidem să renunțăm la piața asta – yeee, americanii aplaudă, își pot produce singuri, ggwp, și pentru asta vom renunța și la forța de muncă necesară producției. Business-ul nu moare, se transformă. Poate găsesc altă piață, poate nu. De regulă când pui bariere se restrânge comerțul. Poate US poate fi evitată sau izolată, dacă asta vor, poate nu, iar atunci se vor produce mai multe segregări cu bariere. Transformarea asta produce și niște șomeri – și putere de cumpărare mai mică în țara de… Read more »
nu e nici un aspect ma. faceam misto de aberatia cu adaptarea. Ori, azi e tarifu maine nu e tarifu, singura adaptare e o injuratura cinstita si un bagat in pizda ma-sii
ca nu te poti apuca sa iti faci tu fabrica in us, care costa, ca peste 3 luni sa vina trumpica “eh, glumeam”. si tu ramai cu fabrica.
asa…joc de glezne si vezi tu mai incolo
Nu pot să spun prea multe dar văd un shift. Dar spune 😀 Crezi ca va fi cautat mai mult in Europa? Adaptarea poate să însemne și: e prea complicat așa că decidem să renunțăm la piața asta Va fi greu pt un business mic in principal si vor falimenta. Nu toti isi permit sa aduca marfa cu avionul ca tarifele incep de maine-gen apple, nici sa faca lobby pt scutiri de tarife la momentele potrivite. De asemenea nu toti au prieteni cu informatii de cum va fi la bursa. Vestea buna e ca firmele mari vor avea mai putini… Read more »
Dar spune 😀 Crezi ca va fi cautat mai mult in Europa? In Europa deja este mai căutat. In UK, de exemplu , era mai puțin căutat , am zis că nu am muncit o zi pentru vreun client din UK de când m-am mutat acolo? Că mă căutau cu rate de mizerie și condiții de stăpâni de sclavi – și am.alergie. Si o făceau că aveau de unde. Acuma mă caută cu rate mai mari, momentan, dar tot au figuri de stăpâni de sclavi așa că nu e cazul. Dar ce cred că se va întâmpla e că se… Read more »