ANAF condiții vătămătoare,dar problema se tranșează altfel

ANAF protestează că li se taie sporul de condiții vătămătoare. Am ceva de spus pe temă, dar un pic mai încolo.

Poate că au dreptate și poate că condițiile vătămătoare sunt reale . Sporurile nu s-au scos, s-au limitat.
NU, nu pentru că statul a calculat că condițiile vătămătoare de la ANAF sau de la alte instituții nu merită mai mult bani ci pentru că și-au făcut planul să taie, ca să n-avem discuții c-aș crede eu că statul a făcut o analiză asupra ce înseamnă asta.

DAR. Chestiile ăstea sunt făcute de la început golănește pentru a ține angajații statului supuși puterii.
Să explic. În mod normal, li s-ar fi mărit salariile de bază, simplu , iar la alea nu mai poți umbla, că nu-i poți reduce nimănui salariu.

Însă destul de des când cer salarii prin sindicat ce li se oferă sporuri.
Sporurile oferite nu sunt musai oglinda activității, ci niște ”extra”-uri adăugate la salariu, dar ca să nu pară salariu și extra-uri la care să se poată umbla politic și care să convingă angajații să voteze pe cei care le oferă și le susțin, ca să nu se schimbe.

Oamenii protestează că li se iau bani, nu că li se iau sporuri. Și se simt trași pe sfoară pentru că asta se și întâmplă. Pe de altă parte ”așa le trebuie”, că nu trebuie să halești combinații din ăstea.

Dar eu cred că ar fi trebuit tratată altfel problema.

Care-s salariile la ANAF? Rămân cum sunt, eventual renunți la sporurile la mișto și bagi sumele în salariu, după care tai. Din ce? Din oameni.

Nu poți obliga pe nimeni să muncească pe mai puțini bani și, sincer, e cam sclavie – au dreptate să protesteze. Dar poți obliga să muncească într-o formulă mai restrânsă, sau … să plece singuri.

Sigur că se pot opune și concedierilor, iar atunci le trebuie arătată fatala – desființarea pe criterii de performanță. Problema se pune simplu. ȘTIM că performanța e per ansamblu proastă, culmea parte din ea e și pentru că AR FI prea puțini angajați la ANAF și prost tehnologizați. Zic ”ar fi”, ci nu ”sunt” pentru că am povestea aia tare pe care n-o zic acum.

Dar cel mai simplu e să li se analizeze performanțele la nivel de grup. Să zicem că ai 40 de ANAFI de la 40 de județe ( sunt mai mult, că sunt pe municipii și subregiuni arondate… etc). Și vrei să tai la bani un 10% așa. Păi 4 trebuie să dispară, dar nu poți desființa ANAF-ul din 4 județe, evident. Prin urmare îl desființezi din 10 sau 20 cele mai prost performante la criteriile pe care ți le alegi, gap de TVA, rate de colectare alte taxe, etc-etc. Bă, ăia îi desființezi cu totul, renunți la 25-50% din personal și instituții, după care le reînființezi și sub altă organizare și selectezi personal în funcție de bugetul pe care îl ai. De cei mai buni poți să nu te atingi, în primă fază, îi lași să opereze ca înainte că sunt cei mai buni, normal.

După care măsori performanțele celor nou angajați raportat la ăia care fuseseră cei mai buni. Dacă tot nu merge, modelul e prost, schimbat din nou. Dacă opereează mai eficient și mai bine decât fostele cele mai bune instituții. Desființate și acelea pe criterii de perfomanță și reorganizate.

În felul ăsta nu contează cine e pila și sinecura cui. Pot să fie. Cine e bun, e bun și i se recunoaște meritul, cine nu, zboară – cu tot cu șefi, evident.

O să se întâmple așa?
Nu, evident, că nu vrea nimeni meat grinder la stat.

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
MarianT
MarianT
20 hours ago

Nu poți obliga pe nimeni să muncească pe mai puțini bani și, sincer, e cam sclavie

Mda, sunt tinuti fortat acolo saracii. Am auzit ca, daca unul dintre ei vrea sa isi schimbe locul de munca, sa se duca la privat, de exemplu, apar de nicaieri o duzina de lideri de sindicat si il bat pe respectivul la fundul gol cu tulpini de praz pana cand accepta sa ramana la stat pana la pensie. Bine, asta la mine in Oltenia, in alte regiuni mai sarace cica folosesc știrul sau loboda.

Ipo
Ipo
Reply to  Catalinx
9 hours ago

Am auzit că și la companiile astea mari gen bănci, telcom, sindicatele sunt o putere de luat în considerare. /S

Catalinx
Catalinx
Reply to  Ipo
4 hours ago

Am reținut “/s”-ul, dar serios , nu știu de asta. Ce știu eu e că la o companie de consultanță software și management ( de “ITști” adică) unde râdea lumea “că ce sindicat la ITști, bă” niște amici au fondat o filială a unui sindicat, au convins colegi să adere în număr suficient de mare, au fost amenințați și șicanați, dar după jumătate de an aveau deja conflict de muncă declanșat și câștigau drepturi și facilități. Mai valoroase decât sporul astora de citit dosare pe care s-au căcat șobolanii.

Ipo
Ipo
Reply to  Catalinx
4 hours ago

Sculați, voi oropsiți ai sorții.

Stropic
Stropic
18 hours ago

Cred ca maj celor din anaf ar fi revoltati citind si ar prefera sporurile taiate :)))

animaloo
animaloo
18 hours ago

nu contează cine e pila și sinecura cui

ahahahahahahahahahahaha

Fery
Fery
10 hours ago

Da cum ar fi sa muti toata interactiunea cu contribuabilii si fizici si juridici in online, pe stil de ala cu spv sau cum ii zice, si efectiv comasezi aka desfiintezi cate 3 anafuri judetene si faci cate unul regional in loc.

Si inainte de orice, schimbi legislatia, in sensul in care nu exista sa nu poti fi dat afara, mi se rupe. Also nu exista ca nu se poate taia salariul pe criterii de performanta. Faci contracte de munca pe 1-2 ani si nu le mai reinnoiesti, ce atata nu poti fi dat afara pentru ca pantof. Mai suge-o.

Ipo
Ipo
9 hours ago

Poate comentariul meu e what about, dar. La întâlnirea de zece ani de liceu, deci să spun 6 ani după facultate, un coleg aterizase la ANRE. Deja preluase gluma că el e regulator, cum ar fi regulează. Salariul cam 3000 € în 2008, sporurile cam 2000. Am suspinat când i-au tăiat 25% anul următor. Cred totuși că era băiat competent, și-a găsit ceva în privat, să își plătească întreținerea.