Am consultat ( așa se spune acuma când nu vrei să spui că n-ai citit de la un cap la altul ) fițuica ăstora cu măsurile de hAusteritate.
Știam de CASS pe pensiile de 3000 de lei plus. E doar amuzant că înainte discutau de pensiile foarte mari. Apoi de pensiile mari de 4000 de lei s-au demodat la 3000 și aia a fost, hai că e peste medie. Hai că.
Am spus și repet. De asta e lumea ”de dreapta” și nu mai halesc din astea cu impozitarea ”marilor averi” și pula mea, că te bucuri la nimic, că te trezești calificat drept bogat și impozitat la curu gol.
Acuma au propus articolul 100 modificat, unde , normal, au adăugat contribuția la CASS sumei de 3000 de lei peste care se impozitează pensiile, din 2024. Și au mai băgat aliniate cu valabilitate pentru pensiile private, că se aplică la orice, se știe.
(1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie
a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale
de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatori
Mai frumos, ăștia au și impozit pe pensii obținute în străinătate – căpșunarii care s-au întors.

Nu o știți p-asta dar v-o spun eu. Se cam știe pe la anafurile din România cine are pensii din străinătate și când merg respectivii fizic ori la unii ori la alții , li se face pressing – bullying aș spune eu – să-și mute pensiile din țările respective în România, că în România majoritatea au pensii mici, care nu pot fi impozitate. Doar căpșunarii sunt oameni umblați și greu intimidabili și cu prieteni și rezidență în statul european ( de regulă) de unde-și iau pensia și nu se lasă intimidați și nu renunță la pensia încasată pe card de la contul de la banca din Căpșunaria. Și din când în când mai merg și acolo pentru servicii medicale incluse în asigurările lor de pensionari, că vorbim de chestii mai simple sau tratamente pentru cancere, din care mai scapi cu viață, cel puțin o vreme.
Asta legat de ce spuneam cu ”beneficiarii” sistemelor sociale, care-s doar pe hârtie . ȘI SE ȘTIE LUCRUL ĂSTA, FUTU-VĂ ÎN GURĂ DE HAHALERE CU STATISTICILE VOASTRE, Bolojane, dar se bagă sub preș.
Acuma au updatat, normal, articolul ca să reflecte reținerea de CASS.

Doar că nu, nu-i pot forța pe domnii pensionari căpșunari să-și mute pensiile în România așa că mult succes. Desigur, ei încearcă să-i stoarcă de orice urmă de căpșunăreală, prin obligația de a declara aceste venituri. Sigur, ei încearcă. O să vedem presupun și acțiuni ANAF îndreptate împotriva fraudatorilor cu pensii din străinătate, țineți minte cuvintele ăstea, lol. Atâta că pensiile cu pricina sunt de regulă impozitate la sursă și dubla impozitare e cam interzisă, dar or să tot facă bullying cu genul ăsta de legi.

Au băgat la articolul 114 – Venituri impozitabile din alte surse o literă nouă, cu un venit nou, anterior neimpozitat.

Dacă ziceți că e lege de conformare a activităților comerciale ale romilor ziceți că-s rasist. Așa că nu zic decât #fiareloom.
La articolul 154 , cu grupurile exceptate de la plata CASS-ului, au dat cu toporul .
Au făcut așa . La litera f au scris că sunt exceptați de la plata CASS-uri bolnavii de cancer, că ce dracului să mai iei de la ei. Și-așa…

Doar că anterior erau mai multe programe de sănătate , în special de boli cronice, care erau scutite. Haipapapa, muriți domnilor, mai repede, sau plătiți, că asigurați nu mai puteți fi, dacă nu munciți/ plătiți în continuare o dată ce ați căzut în boală.

Vă dau eu un exemplu , că cunosc o persoană care face dializă regulat și nu poate lucra. Era scutit, nu mai e.
Persoana respectivă tot ar mai fi putut beneficia de asigurare de sănătate ca soț fără venituri proprii , în înreținerea soției. Nu cred că are vârsta de pensie. Doar că, ia la pulă, na!


Anume , dacă ai în întreținere soț, soție casnică, așa cum se cade și tu muncești să aduci papa la copii, să plătești , bă, și pentru soț/ soție. Sau părinți care încă nu au vârsta pensionării dar sunt destul de în vărstă să nu mai fie angajabili și ai grijă de ei. Costă acum 2430 de lei pe an.
@animaloo – că tu erai cu ”în Germania și în Suedia” pensionarii plătesc contribuții la sănătate.
Tot în Germania, în Suedia să-mi spui tu, soțul sau ( mai degrabă) soția casnică este codependent la asigurarea de sănătate. Da?
Sistemul românesc devine unul schizoit extrem de dreapta obligatorie combinată cu stânga obligatorie, nu chiar american, mai rău, că ăia NU TE ȘI OBLIGĂ să te asiguri la stat, adică dacă vrei cauți ceva asigurare care poate include codependenți ( probabil costă, dar zic așa).
Presupun că vor să numească crăcănarea asta prin care vor să vă bage țeapa în cur, politică de centru.
Au băgat desigur și un articol de șpagă, un Easter Egg pentru ai lor, ăia cu pensii speciale, anume, pentru oamenii care cumulează mai multe pensii , baza de la care pleci în calculul CASS nu e de 3000 de lei per suma cumulată, ci din fiecare pensie. Cine are mai multe pensii ? :wink.

Asta cred că mă afectează și pe mine. În sensul că mă uit să cumpăr un apartament la mare în Bulgaria și să-mi mut domiciliul acolo. Explic.
Eu sunt persoane cu venituri din dividende, din plm, alte surse.
Articolul 180 adică.

Plata contribuției era 25 mai anul viitor, când depuneam declarația unică.

hAcumaa, vor jumătate din bani înainte, la data depunerii declarației când îți exercitezi opțiunea. Unde, în Bulgaria?
Și se vede și articolul care cere bani , tot așa jumătate înainte, ca să știm, pentru persoanele fizice aflate în întreținere.

Dacă lucrezi la stat, te dau afară și le ceri bani și despăgubiri pe care le câștigi în instanță, ți-i dau ei, eșalonat, în 5 ani, grosul la sfârșit lol , poate mori. 5% în primul an, 10% în al doilea. LOLOLOLOLOLOL – tare, dar nu e nouă, s-a mai dat.

Cum adica sa isi mute pensiile in romania? Nu ma afecteaza direct, dar de asta nu am auzit.
Adica eu pensionar din uk sa fac cerere sa se transfere ce anume exact ca statul roman sa imi plateasca pensie?
Cica luni vor vota pe treburile astea.
Probabil ca vor trece ca na. Eu daca as fi PSD probabil as face blat cu AUR si face anticipate.
Da. De obicei e vorba de pensionari din UE – Italia, Spania , e vremea celor ce au plecat în anii 90 acolo. Iar transferul drepturilor e relativ ușor. Doar că ar trebui să fii idiot, că pierzi la bani. Că oamenii ăștia beneficiază de protecție socială din ambele țări, că știi cum e cu socialismul. Ei nu au vechime standard in ambele părți, că au plecat pe la jumătatea vieții de muncă din țară. Și și-au mai plătit , poate niste ani , în paralel, contribuție în România. Dar au ceva gen 10-20 de ani contribuiți în România și… Read more »