Britanicii se bucură că UE e pe cale să obțină un deal mai prost cu Statele Unite.
Că ei au 10% , în timp ce UE se uită la 15%.

Dar sunt 15% și niște concesii – aeronautică și aparatură medicală. Aia e șmecheria.
Bine, probabil vor introduce și băutura la excepții, că niște lepre ce sunt .
Trump a indicat cum se face un deal corect , în declarația cu privire la cel cu Japonia. Vrei deal , dai șpagă.

UE nu prea vrea să dea șpagă, că și așa unii fac gură că nu trebuia negociat, că trebuia dat cu reciproaca, pe stil chinezesc.

Există doar o schemă care poate fi aplicată Statelor Unite, dar e pe sub centură și nu prea se face unor aliați de care mai avem nevoie, cât de cât.
Aia cu restricții la serviciile digitale – cu aia ii omoară, și pe de o parte, dacă vrei să strangi de coaie așa acționezi, pe de alta, te-ai lins pe bot de cooperare dacă faci din astea.
Reminder – cetatenii tarilor care impun tarifele sunt aia de le platesc.
In cazul asta sua.
Daca pui peste tot tarife de 10-15% efectiv NU conteaza asa tare si ma indoiesc ca o sa afecteze fundamental vanzarile, si asta e punctul cheie, daca iti afecteaza vanzarile si in ce masura.
Si daca prin miracol UE scapa cu tarife 0%, faptul ca alte tari au tarife scadea oricum puterea de cumparare a cetateanului american si deci si vanzarile produselor ue. Sunt fff multi factori si tarife mai mari nu se traduc mereu in vanzari mai mici.
Reminder – cetatenii tarilor care impun tarifele sunt aia de le platesc.In cazul asta sua. Pentru noi nu asta contează. Ne doare în pulă că americanii plătesc taxele. Ce ne doare cu adevărat este că dacă au taxe de import la auto 10% de la englezi, 15% de la japoneji și 30% de la noi, vor cumpăra probabil mașini japoneze și britanice – și probabil și mai multe de-ale lor, dar nici de asta nu ne pasă. Vor cumpăra cu siguranță mai puține europene, dacă nu facem vreo schemă cu fabrici locale, etc, care înseamnă tot costuri. Iar dacă vindem… Read more »
Ce ne doare cu adevărat este că dacă au taxe de import la auto 10% de la englezi, 15% de la japoneji și 30% de la noi, vor cumpăra probabil mașini japoneze și britanice – și probabil și mai multe de-ale lor, dar nici de asta nu ne pasă. Saaaau, daca se scumpesc toate de la cafea la masini la haine si televizoare, ca au pus practic tarife la toate tarile, poate mai amana o masina noua peste cativa ani, ca nu arde, si tu ai negociat degeaba cu sua cu spagi si bani sa scapi cu 10-15% ca oricum… Read more »
Asta e o situație generală în orice război cu taxe de import.
Când pui taxe de import pe economii unde importul are prevalență scade consumul, că n-ai din ce să susții cererea și nici de ce.
Reminder – cetatenii tarilor care impun tarifele sunt aia de le platesc. That’s just wishful thinking, exact cum se bucurau europenii ca iau teapa englezii la brexit. Dintr-o reducere a schimburilor comerciale castiga intotdeauna ala care are balanta comerciala orientata masiv catre importuri, o data ca isi reduc iesirile de moneda si a doua ca isi incurajeaza productia autohtona de ce importau ei anterior. E fix asa de simplu. Probabil ca o sa sufere un pic americanii de rand ca nu mai pot comanda slapi de pe temu, dar o sa se scoata cand o sa gaseasca din nou locuri… Read more »
Nu e fix așa de simplu precum spui tu. Ar fi dacă reducerea schimburilor ar avea loc egal procentual.
Dar iete cum se întâmplă acum, de exemplu așa.
Au pus taxă pentru UE, UE s-a făcut că face, că negociază și-am făcut-o p-aia p-a noastră. Ei tot au cumpărat de la UE, gen 0.1% scădere, UE a pus pauză. Simplu, fără taxe, fără nimic. Pot să-ți și explic cum, că eu mai cumpăram o chestie 2 americane. Ia la pulă, na! Dar cred că le-au dat cu Tesla-n coaie.
Au câștigat un pic la șlăpari.
Își încurajează producția autohtonă până n-au suppy chains codependente care-s dificil de înlocuit, adică dacă nu vrei din UE, ai alternativă mai ieftină din China, gen lol, cum sună asta. La unele supply chain-uri au un pic de concurență UE/UK/Canada/Australia -UK salută situația.
Sursa: Trust me bro, lucrez cu din astea master data de Vendors, Customers și Product / Material e veața mea.
Și aici e mai complicat de atât, că subiectul și noi ne uităm acuma la, e relația dintre UE și SUA, nu doar SUA și China ( asta e și mai complicată că e o relație multipartită).
Iar la UE și SUA nu e cu șlapi e cu chestii un pic mai serioase.
Adică, dacă e să mă întrebi pe mine, ”șlapii” în relația asta ar putea fi alcoolul. Americanii ar putea trăi lejer cu burbonul lor și vinurile lor proaste, că majoritatea oricum n-au papile pentru vinurile europene, sunt doar snobi – că nu merge să halești GMO, cu pâine din aia de ține 3 luni lângă o sticlă de Bordeaux – dacă faci asta te prefaci, te oprești în etichete.
Iar ăia care snobi, sau care chiar știu ce fac își permit, să plătească taxele.
Europenii ar trăi chiar mai bine fără vinurile americane, ar trebui doar să facem ceva să nu ne mai cumpere chinezii recolta de Bordeaux din ăla bunul pe 2-3 ani în avans și să rămână la noi ăla ieftin, dar aia e, scot capul romulanii și moldovenii. Mai prost, dar nu chiar ca la americani de prost.
Din păcate se negociază ca tocmai acoolul să treacă pe sub ușă – pula mea, cultura vestului e cam de bețivani, n-ai ce să faci.
După aia se schimbă peisajul și nu mai vorbim de șlapi de nicio parte a barierei comerciale.
Americanii ne dau arme, GNC/LPG și ceva petrol și sigur că putem cumpăra de la alții, dar cum suntem fierți pe politică și equity, petrolul american e cel mai curat politico-social, ne place sau nu. Iar armele, pula mea, NATO.
Tesla e cea mai bună mașină electrică fără drept de apel, nu vorbesc de chestii de nișă.
Dar și pe partea cealaltă e la fel.
Produsele medicale din UE nu-s ușor de înlocuit și unele n-au concurent local. Unele au. Dar sunt destule care nu și oricum nu satisfac necesarul – sursa, din nou, trust me bro, dar dacă vrei s-o iei altfel , SUA au făcut 3 vaccinuri de covid și au încasat cașcavalul gros, inclusiv de la UE, inclusiv pe sub ușă cu manevre cu negocieri secrete la vârf, dar cel mai de succes vaccin l-au obținut de la o companie europeană. Sunt exemple similare și pe cancer și pe mai multe.
La rablele europene poate pot renunța, cum și europenii pot renunța la Tesla.
Dar nu pot renunța așa de ușor la unele componente auto, că nu le iau de la europeni că-s mai ieftine.
La fel cum nu pot renunța la unele componente pentru avioane și e groasă că Boeing deja e limitată în capacitatea de producție de propriile idioțenii.
La fel cum nu pot renunța ușor la unele pompe și echipamente industriale.
Unele din ăstea se exportă din România, m-au pus unii din greșeală prin niște mailuri, probabil că am un nume comun, lol, și nu pot să spun prea multe, dar nu-s chiar la nivel de șlapi.
Ce vreau să spun e că reducerea schimburilor comerciale cu UE ne fute destul de complex – de ambele părți. Nu e numai componenta directă, cât și partea de SCM, că dacă faci ciorabi și brusc nu mai primești laba din partea cealaltă e nașpa. Poți lua o labă mai proastă de la chinezi, cu excepția faptului că ălora tocmai le-a pus nebunul taxe de 293809809832% , sau ceva.
Ar fi și deja e în reducere, doar că sunt două probleme.
1)Pe o parte suntem încă prea săraci și cumpărăm din Turcia în mare legume și fructe subpar, că n-avem bani să cultivăm sau măcar să cumpărăm on par de la noi din țară.
2) Pe cealaltă, e subminată ”agricultura de subzistență” care mai reducea impotrurile direct de la consumator.
Reducerea se întâmplă, sau se întâmpla, acuma să vedem, că în ultimii ani romulanilor le-a cam crescut un pic nivelul de trai, dar e OK că se reduce repede.
Europa poate negocia inclusiv de pe poziții de forță, că putem fi și noi mârlani.
Nu e musai să ne opunem manevrelor chinezești de ocupare a spațiului maritim din zona Filipinelor și Japoniei, sau la un eventual război împotriva Taiwanului.
Ați plecat d-aci? OK, ‘ceți-vă tată singuri și apărați-vă Tawianul acolo, dacă vă interesează, noi facem comerț avantajos cu China, hai jet.
Momentan Europa trebuie să se țină doar la Rusia.Și la o adică se poate ține și fără SUA. Și nu e musai să mai cumpere nici F-uri, nici Patrioturi de la ei, că mai fac și alții. Gen să ia la deficit unde-i doare.
Și tot poziție de forță se poate face și pe comerțul de servicii, salut Facebook, Twitter, dar și AWS, Microsoft, Google. La sânge așa.
Europenii sunt OK, vor să fie băieți un pic mai buni și nu vor să pună taxe fix pe ideea că consumatorii lor le plătesc, noi suntem pe excedent și Europa are mecanisme mai șmechere de limitat importurile, că doar aici s-au inventat reglementările și condițiile.
dar o sa se scoata cand o sa gaseasca din nou locuri de munca platite ne-capula. pai nu e nevoie in ce priveste UE ca au deja productie de masini in sua – si de medicamente si alimentara – adica de cam tot ce se importa semnificativ din ue. nu vine niciun alt loc de munca mai bine platit de aici ca exista deja industriile astea in SUA – aia era narativa pt china/asia. lumea deja nu le cumpara ca nu vrea. ce incercam sa zic e ca bravo ue (si uk) ca nu au pus tarife reciproce sa taxeze… Read more »
Cum se face, în realitate:
Importatorul american cere exportatorului UE să reducă prețul per produs cu 30%, ori cît crede că merge pe piață.
Vrei, bine. Nu vrei, stai marfa-n depozit.
The End.
Whishfull thinking – pe buyer’s market.
SUA chiar era buyer’s market, dar doar în epoca ”free trade”.
Acum funcționează așa la trinkets și produse care au deja concurent local.
Gen ar putea pune condiția asta la vinuri de 10 dolari – gen ni le dați cu 7 sau valea.
Poate să fie oricare variantă, că vinuri din alea au și ei.
La vinurile de 50-100 de dolari, mai dificil, dar pot trai fără ele la o adică.
La fel și la rable. Că ai înlocuitor ( oarecum ) de Mercedes, BMW , VW.
Un pic mai complicat la medicamente.