Poza din feat e cu Musso, mișto mașinuță, altceva.
Eu am textat Restonul. Drive testul nu a fost unul în condiții suficient de diverse – asfalt, aglomerație de București și un drumeag găurit. Nu tu autostradă pentru un pic de viteză, nu tu off-road mai semnificativ.
Totuși, mă interesa cum se conduce , față de rabla mea, și cum se accelerează.
Pe undeva , este similar.
Mașina are aceleași dimensiuni ( diferente de câțiva centimetri) cu Hyundaiul pe care îl conduc în România și se mișcă similar.
Chit că motorul e de 2.2 litri , una că e mai bun, ei se laudă că e “motorul de pe Mercedes” . Din perspectiva șoferului tot ce pot să spun e că se mișcă decent.
Când accelerez relaxat nici nu simți treptele. Dacă apăs tare zvâcnește ușor și se simte schimbarea treptelor. Nu știu să traduc corect în cuvinte, dar e diferența dintre motoarele mari și mai puțin supraalimentate și motoarele mici cu turbo. Nu e vorba de turbolag, că din ăla are și motorul meu, un pic. Cine conduce motoare de la V6 în sus, știe.
Au stricat o chestie mică de la ediția 2021, când au făcut update-ul 2024. Au pus tabletă in loc de ecranul din centru . Asta e OK. Dar au înlocuit și butoanele media și de control al climei cu din cele noi tactile. Mi-e cam scârbă. Dar în fine.
În schimb, ce nu știam și nu știu de unde să o apuc e că mașina nu are 4×4 permanent.
Are trei moduri de tracțiune selectabile electronic dintr-o rotiță :
2WD – trage spatele
4WD – trage și fața și spatele, dar nu are diferențial central prin urmare nu e chiar indicat de folosit pe asfalt la viteză mare. E ca și cum ar fi cu diferențialul blocat.
4WDLow – reductor cu amplificator de cuplu. Cu se spune “4×4 greu”.
Ca utilitar, e de ajuns / ce trebuie .
Ce căutam eu e însă o rablă fie cu 4×4 permanent, fie și 4×2 , dar să intre “automat ” cealaltă punte , când pierde aderența.
Adică să știe ea .
Și nu e așa.
Și partea pe care nu o cunosc, dar mă întreb, este cât voi fi penalizat în situații reale de circulație pe stradă, ori pe zăpadă, ori pe aderență scăzută de altfel, când pierd aderența la puntea spate, să am nevoie să stabilizez tracțiunea și să nu pot. Că nu o să conduc cu mâna pe rotița aia. Nici nu știu dacă se recomandă să schimb din mers.
In mod normal aș fi zis jet și aș căuta altceva. Dar în afară de asta mașina pare să fie ce trebuie. La până în 50k euro, vine cu tapiserie din piele bej, încălzită și ventilată care depășește ce am văzut în zona de Mercedes C / CLS , uneori și peste seria E.
Vine cu aer condiționat cu guri de admisie și pentru locurile 6-7.
Vine cu portbagaj chiar mai mare decât am la Veracruz.
Vine cu capacitate de tractare de 3.3 tone.
Vine cu motor diesel! Pentru mine e de bine.
Vine cu un sistem audio care se aude binișor, cu android auto și car play – pe fir, cu încărcător usbc de 27 de wați , cu încărcător wireless de telefon, cu vreo 10 airbag-uri, inclusiv pentru pasagerii din rândul 3.
Cu 5 ani garanție full și 10 ani garanție la cutie, motor și turbo.
In primii 5 ani vine cu asistență rutieră în Europa inclusă. Băi tată!
Vine cu un motor care pare reparabil.
Astea sunt pe versiunea Premium.
Eu , normal, nu voiam din astea , dar de la un moment dat încoace soția s-a schimbat un pic brusc. Unde anterior îi păsa de culoare, acuma a zis că alb e Ok ( ?! ) , dar o interesează caii putere, dacă e motorul transversal, să aibă airbaguri cortină și în spate, să aibă asistență la schimbarea benzii – cică pentru mine! Ca să îmi piuie in cap când calc dungile, ce pula mea?! – camere 360 și cu praguri exterioare , că altfel la 40k euro găseam un model cu 4WD-ul ăla și gata.
Și asta e că, la pretențiile astea nu prea găsești europene nu că la 50k, nici la 60.
Și asta e , că nu știu care e treaba cu 4WD-ul ăla part time. Dacă merită efortul său o să îmi blestem zilele.
Așa, și chestia e că nici nu au pe stoc cu de toate ce vrem noi , iar la comandă – 6 luni.