Stockholm – dubla 1(preview)

Nu prea am avut timp și spațiu să bântui, că am fost ocupat și a mai fost și situația că am luat hotel unde mi-a recomandat indianul friguros, gen la 3 minute pe jos de birou, care birou era la 30 de secunde pe jos ( nu glumesc ) de ieșirea de la trenul Express care vine de la aeroport. Care tren a costat 540 de coroane dus-întors, care fac vreo 55 de euro; crimă carevasăzică, noroc că am negociat să plătească ăștia costurile, că le băgam 💯 de pule în proiectul lor.

O bere? Zece euro e prețul de pornire. Dar e bună. Voiam să zic scumpă. Mi-am luat aseară un whisky afumat la vreo 11 euro 40 de grame și aveau colegii pretenția să plec când mai erau încă vreo 2 euro în pahar. Deci vreau să spun că e scump de cauți iei micul dejun și prânzul de sub unghii iar pentru cină tre’ să te scarpini în cur foarte adânc . Mai scump ca in Danemarca, băi.

Iar mâncarea lor e de să îți bagi pula in toate neamurile lor din Norvegia până în Finlanda. Sărată de mori. Ok, eu acum mănânc puțin sărat. Standardul meu e cam ca ăla din UK, dar sunt învățat și tolerez și stilul Românesc , inclusiv ăla oltenesc – burugă, că doar de acolo vin. Si țuică. Dar ăștia se întrec în talent în pula mea. E sărat de te ustură limba, nu numai că nu e mâncarea bună la gust. Și ca să o mai taie pun și zahăr, ce pula lor. Femeile nordice.

Zicea animaloo alaltăieri la o bere că doar prin Stalk-holm sunt femei mai de soi, că în rest ar fi grase. Plm, eu am văzut doar una care era confirmată din alt oraș, azi la birou. Voiam să o întreb dacă e in luna a noua, dar părea la menopauză. Nu cred că era, mi-au zis colegii că de abia s-au măritat. Bine, când arăți așa îmi închipui că e greu. In fine, ce vreau să spun e că din ce am văzut acum nici dacă aș fi liber de contract și căutător de bunăciuni nordice nu cred că aș lua Stockholm in considerare. Mă mai uit și mă pronunț când mai ajung în zonă după o observație mai amănunțită, dar din ce am văzut până acum Copenhaga e semnificativ peste.

Frig nu prea a fost aci, mai la nord era ceva furtuna de clasa 2, cu nămeți , orice o însemna clasa aia .

Suedia cea verde și nepoluantă.

Au și ăștia dieseluri de nu au aer. Și aglomerație în Stockholm. Poate pentru că e iarnă, poate pentru că au transport rapid in comună, dar nu prea am văzut bicicletiști ca în Copenhaga. Aproape niciunul. Poate nu am fost eu atent, da’ nu cred. Vorbeam cu un coleg care locuiește în nord și e fan diesel despre taxe de poluare. Azi plătește la un Audi S5 din 2008, cu motor de 3000 cmc, taxe de 480 de euro pe an. Da, doar atât. Cam cât plătesc și eu la rabla mea de 3 litri. Nu mai mult. De anul asta zicea că o să fie scump al dracu’ la tot ce e peste 120 g CO2/ km și diesel. Adică cam 1600 de euro pe an. Mă piș, la 1600 de euro pe an eu îmi păstrez rabla pe stradă. In România. De aia și-a luat alt Audi, A6 cu motor de 2 litri, tot diesel, dar d-ăla euro 6 :wink , cu bluetec căcat .Cică e mai puturos dar mai ieftinos. Curios că nu au probleme de pornire iarna cu motorinoasele.

Acestea fiind spuse, se pare că nu e de stat aci. Și dacă ai firmă tot te jupoaie ăștia de 50% taxe. Bine, asta mi-a zis-o un consultant suedez cu firmă aci, nu cred că știe el cât de dibaci sunt est europenii la “optimizare fiscală” .

In fine, în ceea ce mă privește să mă fut in frigul lor scump, e clar că nu aici o să vânăm un pașaport străin. Pare mai prietenoasă la buzunar și la vreme și la mâncare chiar și Germania ( iar ăia gătesc, plm, știți și voi cum, că nu cred că mergeți în alte restaurante nemțești decât biergarten-uri, ăia care aveți treabă cu asta) . Notă: Dacă ați înțeles, din ce am spus, că ar fi cumva nașpa orașul nu ați înțeles bine. Am făcut eu niste poze, dar îmi tremura puțin tigaia în mână și ar fi injust să le pun pe alea. Mai încerc și revin.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
livache
livache
6 years ago

la cat de scartar esti, eu sunt convins ca te alegi cu o depresie.. din tarile astea nordice! :p