Drama pâinii congelate

#numaifițisăraci.

Îmi tot mișună pe sub nas de două luni și mai bine articole despre pâinea congelată (făcută din cocă congelată ) care se vinde în România ca pâine proaspătă și care e dracu’ pe Pământ, că provoacă boli și dăunători, cancer si buba neagră, din cauză că e congelată și recongelată și la recongelate produsele se transformă în materie întunecată și “E”-urilor li se alungesc brațele cu care te prind și te sugrumă. In mare parte, pe Facebook, desigur.

Nu pot să dau link că ba sunt scrise mai prost decât scriu eu aici și mai futute de autocorrect. Am și eu mândria mea.

In primul rând că majoritatea articolelor au 1-2 ani vechime iar o parte dintre ele au fost reacții la închiderile unor fabrici de pâine, o parte din București : Titan, Spicul.

In al doilea rând că deși pâinea congelată e, desigur, inferior calitativă unei pâini preparate proaspăt și făcută bine, ea nu e dracu’ pe pământ. Nu-i mai dăunătoare decât excesul de pâine, în general, pe care îl fac românii …din sărăcie și din genetica sărăciei ( articolul e in engleză, vă descurcați voi ) .

Și aici e cheia prezenței pâinii congelate pe piața din România . Nu vă impacientați, se întâlnește și în Europa, e ok.

Romanii cică sunt in top consumatori de pâine din Europa. Da’ nu după vreo statistică internațională, ci după impresia redactorilor de articole.

Oricum , dacă te iei după consumul estimat în Romania, cu 100kg / cap de locuitor pe an, e destul de mult.

Și atunci de ce congelată ?

Pentru că, bă, românilor, voi vreți pâine la 1 leu iar producătorii vor profit, normal.

Nu-i nimic diferit de situația din anii 90, când apăruseră franzele turcești , pufoase, făcute cu zer , perpelite in cuptoare electrice insuficient, încât în 24 de ore pâinea se întorcea în stadiul de cocă, dacă nu o consumai.

Iar românii consumau din alea . De ce ? Că erau mai ieftine. Și bune la gust. Mereu românul vrea pâine proaspăt coaptă cu miros d-ăla bun, lucru care nu-i neapărat rău ( mă piș pe sfaturile nutriționiștilor și medicilor care spun că pâinea trebuie consumată după ce se așează, cred că au dreptate, la fel ca și aia care zic că alcoolul nu face bine) , dar ce-i imposibil e c-o vor la 1 leu sau ceva. Nu c-o vor, ci că atât își permit să plătească. Înțeleg asta, încă nu am uitat vremurile când mergeam cu tramvaiul (aveam abonament, costuri minime de transport ) până la Cora Pantelimon ca să cumpăr franzelă la 35 de bani ( 3 mii 5 sute de lei, prin anii 2005). Dar nici nu îmi imaginam că primesc pâine premium de banii ăia. De atâta aveam bani, bă. Și așa e și cu pâinea asta ieftină și congelată și cu E-uri de acum. De atâta au bani românii. Vor o chestie care miroase și are gust premium, dar bani nu prea . Știi cum e, ai vrea să mergi la restaurant, să te servească un chelner educat, special numai pentru tine, că ai văzut tu in filme străine chestia asta.

Dar când te uiți în portofel ieși tot la terase din “centrul vechi” unde lucrează incompetenți plătiți prost.

Dacă nu vrei pâine congelată nu o cumpăra.

Există pâine necongelată, de brutărie de cartier. De. Cumpăr-o pe aia. Nu pâinea congelată de import a închis fabricile de pâine și brutăriile. Nu. Sărăcia și “chibzuința”. Concurența și presiunea în zona prețului minim.

O pâine bună e de la 10 lei/ kg in sus. Una decenta tot costă 7-8 lei kg.

Dacă cumperi pâine proaspăt coaptă de 400 de grame, din supermarket, la 1.79 lei e bine să te gândești că 1 kg de făină din aia ieftină costă minim 2 lei și ceva.

Nu-i nimic dramatic in afară de faptul că suntem o țară (lume?) low cost.

Și nu ne permitem nici să ne plătim proprii brutari, angajați . Prin urmare cumpărăm pâine de import. Deși suntem consumatori însemnați de un astfel de nutreț.

#numaisăraci.

Send to Kindle

6 Replies to “Drama pâinii congelate”

  1. La Auchan ti-o face acolo pe aia de 70 bani. Nush ce pun in ea, dar am vazut-o cand o scot de la cuptor

  2. 0040: Ok, dar ai vazut cand o pun/ cand o framanta? Ca aia congelata vine sub forma de aluat congelat, despre asta e vorba. Nu painea deja preparata.

  3. Oricum si la Auchan au o paine foarte proasta; francezi, ai presupune ca stiu sa faca paine buna, dar probabil e vorba de pret – mic, paine proasta. E uimitor ce paine proasta avem in Romania, te-ai astepta ca la cata paine mancam sa stam mai bine. Ma rog, prin Ardeal e mai buna, cel putin in Cluj.

  4. N-am vazut cand o framanta, dar am vazut intr-o dimineata un tir cu cisterna d-aia mare la Auchan. Credeam ca e vidanja , cand colo era faina si le baga pe teava la baieti. Cum nu vad ca au faina varsata asa….cu tonele… banuiesc ca o fac acolo in spate pe undeva. Cumptoarele sunt la vedere. Le vad toti. Oricum am constatat ca painea de Auchan de 70 bani mucegaieste dupa ~2 saptamani, in timp ce aia “normala” in vreo 4—5 zile. Asta daca nu le tin pe balcon. Acolo aia de Auchan a prins si o luna… in afara ca era tare, era super ok.

  5. Oricum am constatat ca painea de Auchan de 70 bani mucegaieste dupa ~2 saptamani, in timp ce aia “normala” in vreo 4—5 zile.

    E ok. Nu cred in criteriul “daca nu o mananca bacteriile si mucigaiurile, acum, pe loc, inseamna ca nu e bun, sau nu-i sanatos.

    E foarte bine daca tine 2 saptamani. Doar nu cumperi paine zilnic :P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.