JLM. Motivarea sentinței. Partea 1

La cerere. De ce aș petrece o viață aici dacă aș avea două.

Nu mă bântuiți dacă nu urmează și partea a doua.

Gândurile sunt dezordonate, scriu când am timp și nu rafinez.

Vremea e bună cam 9 luni pe an. 25 de grade azi. 19 ieri. Nu prea plouă, asta e și bine și rău.

In cele 3 luni de vară e cam cald, dar nu ca in Spania, de exemplu. Nu-i umed, ci uscat. Ajută.

E frumos. Genul ăla de oraș vechi, dar totuși modern, adică nu o cloacă.

Relativ prietenos cu străinii. Nu cu toți, dar românii sunt bineveniți aici și nu prea vezi pe aici românii ăia din UK, Italia… care ne fac PR negativ.

Universul din orașul ăsta e multicultural, dar multiculturalism pe bune, nu zeamă searbădă europeană cu damf de corectitudine politică duse la extrem. Aici oamenii nu se prefac că se iubesc unii pe alții, toți sunt rasiști în sinea lor, dar se poartă, în mare, civilizat pe tema asta. Cumva, trăiesc împreună de mii de ani. Fiecare cu pizda mă-sii. Așa cum văd eu multiculturalitatea. Nu să “facem” de toate pentru toți să ne accepte toată lumea. Nu, taică. Ești musulman și vrei moscheie, îți faci. Vrei mâncare halal, îți faci shop-ul tău. Nu ceri “să se facă”.

Se vorbește engleza binișor. Aici și la Tel Aviv.

In rest, englesky.

Istorie.

Artă si cultură.

In ciuda faptului că au rable cam vechi prin oraș și că la rush hour e aglomerat orașul, aerul e curat in zonele rezidențiale. Pentru că natură.

Și parcuri.

Și populația e mereu tânără aici. La ăștia femeile sunt mereu însărcinate, fie alăptează , dacă nu sunt la menopauză.

Norma de copii e 4+, dacă ai sub 3 se uită cu milă la tine ( dacă ești bărbat – doar atâta poți, boss ? ) și un pic cu dispreț dacă ești femeie.

Iar statul socialist oferă servicii și cadru social pe măsură. Abordarea nu e aia vestică, liberală de “nu te-am futut eu să îți întrețin copiii” ci de copiii sunt viitorul țării faceți cât mai mulți și o să avem grijă de ei.

Iar de educație și științe mi-e lene să zic, dar vă invit să le puneți la îndoială sistemul. Nu am auzit până acum pe nimeni să vorbească de ei ca de “proștii ăia”.

Știu că lumea se gândește că vai, e periculos, butoi de pulbere, Middle East, etc. Eu cred că țara e mai sigură, socio-politic, decât România. Ăștia nu sunt așa de aproape de Rusia, pe de o parte, iar pe de alta rușii le sunt prieteni. Și americanii. Desigur. Totul se poate schimba într-o zi. Dar asta e valabil oriunde. Dar au unele din cele mai competente armate și servicii secrete. E cât de cât ok, zic.

Atentatele lor fac mai puține victime decât accidentele rutiere, poluarea și serviciile medicale proaste ( lipsă) din România.

Casele astora din piatră sunt mișto.Vara țin răcoare. Din păcate și iarna.

Și din păcate sunt scumpe. Foc.

Sunt și mai ieftine, dar în zone nașpa, eventual apartamente in blocuri de 15-20 de etaje, #casaracii. Chiria tot așa mult.

Preturile ăstea sunt din cartierul german . Cumva ironic, cartierul ăsta, de unde stau acum, e cam cel mai mișto din Ierusalim. L-au construit nemții. Mișto?

Din ce zice soția, ăștia au fost deportați de englezi după WW2 ( mai ales simpatizanții naziști) . Doar că nu în Siberia, cum i-au deportat rușii pe români, ci în Australia. Nu-i rău să fi german în lumea asta. Și le-au și răscumpărat casele/terenul. Cică la 10% din valoare, dar hei, război, partea greșită a pulii, e bine și atât.

Si treaba asta cu prețurile îl face comun cu celelalte locuri mișto de pe planetă. Nu-i așa mișto dacă ești sărac. Căci cam toate sunt scumpe aici. Mdeh, asta e, o lume inechitabilă.

Săracii stau în blocuri , sau în orașele vecine.

Altă chestie interesantă, fiind foarte mulți imigranți aici din US și Canada, au o cultură a mașinilor . Ca preț sunt prohibitive ( erau în 2012, last time I checked) . Dar de operat sunt relativ ieftine, exceptând benzina. Și nu au căpătat încă aversiunea postmodernistă la petrol.

Aici se mănâncă mult mai bine și mai sănătos decât în Europa. Nici măcar nu vorbesc de România. Dacă mănânci kosher poți fi sigur de asta. Poza asta o veți mai vedea. Descrisă.

Nu-i vorba de aspectul religios de ne-amestecat carne și lapte, de ne mâncat porc și fructe de mare. Nu . Pe ăstea poți să le ignori dacă vrei. E vorba de cerințele pentru care un produs destinat mâncatului trebuie să le îndeplinească pentru a primi certificate kosher. FDA și regulamentele europene sunt pantaloni scurți.

Și știi care e partea mișto? Treaba asta , la ăștia se respectă.

In restul lumii, dacă tai colțurile mai pe scurt cu privire la mâncare primești amenzi și e in general vorba de bani. Doar bani. Aici belești pula, că e cu religie, cu supărat prietenul imaginar, exclus din comunitate,pe persoană fizică, nu pe firmă.

Deci dacă ești pe undeva și vrei să mănânci ceva ok, caută să fie kashrut/ kosher. Garanția calității.

Fructele și legumele sunt cele mai gustoase pe care le-am mâncat. Evăr.

14 Replies to “JLM. Motivarea sentinței. Partea 1”

 1. Stai la hotel? Airbnb? Ai inchiriat masina sau te descurci cu transportul in comun? Ca nu am ajuns pina acum pe acolo si parca as baga o fisa.

 2. Am stat la hotel in Eilat, si in ceva apartamente in casa La Marea Moarta si in Ierusalim. Toate luate de pe booking.com

  Nu transport in comun. O sugi grav cu ala. Am vazut O (una) linie de tren, in rest autobuze. Plus ca zicea Manowar ceva de “toata lumea, toata lumea sare acum cu mine”. Se cam conduce prin tara aia. Deci masina inchiriata. Din pacate e cam scump si iti opresc aia DITAI depozitul ( vreo 750 de parai daca le cumperi toate mizeriile de asigurari, altfel 1200). Iar daca nu ai card de credit, ci de debit, vezi banii aia inapoi in 1 luna, ca asa e cu chestiile astea.

 3. te-as contrazice, da numa un pic. deci autobuzele in israel sunt mare smecherie, relativ ieftin, de sarit nu sare nimeni, relax, mai tot timpul ai soldati inarmati care merg si vin din permisie, si sunt si confortabile, evident ai locul tau rezervat pe cursa lunga, din astea. Trenuri non-existente, se chinuie acuma sa faca ceva linie de viteza. In rest, ben Gurion – Eilat (ala din centru, nu Ovda, de iesi direct in oras si meri la Dan Panorama pe jos) e mai putin de 100 de euro 2 oameni – plecare de pe terminal 1, cu Arkia.

  Pentru masina mie mi-au oprit 650 de euro garantie de pe card de debit in Martinica, n-am apucat sa urc in avion si mi-au eliberat garantia. Nu stiu cum iti tin tie o luna garantia, dar daca esti patit… Poate are europcaru alte idei in israel.

 4. evident ai locul tau rezervat pe cursa lunga, din astea.

  Da’ oraru’, cum e cu oraru’? Sunt si ei mai punctuali decat acum cativa ani, sau tot asa #romanian style?

  In rest, ben Gurion – Eilat (ala din centru, nu Ovda, de iesi direct in oras si meri la Dan Panorama pe jos) e mai putin de 100 de euro 2 oameni – plecare de pe terminal 1, cu Arkia.

  Da, mai, stiam de avion, da’ eu aveam in plan si Marea Moarta, si desertul si Jerusalem, ca o data merg cu copiii. Sa vaza tot.

  Nu stiu cum iti tin tie o luna garantia, dar daca esti patit… Poate are europcaru alte idei in israel.

  Bai nu, tocmai ce am verificat si au dat banii inapoi. Cinstiti evreii, nu ma asteptam. Anul trecut Aia din italia – 1 luna, acum doi ani in Spania , tot o luna. Tot Europcar.

 5. ma la autobuze – aici ma refer la autocare interurbane, nu la 6-le de la coltul strazii – alea vin la ora fixa, egged.co.il is your friend. Te poti baza pe ele, io n-am avut probleme. Majoritatea soferilor o rup pe engleza daca vrei sa intrebi una-alta. Plus ca vezi tarifele on-line, poti rezerva si ridici biletul din autogara, chestii civilizate.

  Ai facut ceva scuba, cum e apa in aprilie la eilat, e calda bine fata de ianuarie-februarie?

  Da, corect, masina e aia care te duce oriunde. Garantia nu cred ca tine de tara, poate au schimbat ceva politica europcaru, nu stiu, la mine e prima data cand inchiriez, si am intrebat-o pe tanti cand mi-a blocat suma pe card cand mi-o elibereaza si a zis ca atunci cand aduc masina inapoi. Puteam sa le platesc si cash garantia, si imi dadea foile inapoi atunci pe loc, dar era mai simplu asa. Poate tine si de sistemul de transmis automat amenzile repede-repede daca ai, gen te-a luat camera, si apare la ei in sistem sa nu poti fenta.

 6. Ai facut ceva scuba, cum e apa in aprilie la eilat, e calda bine fata de ianuarie-februarie

  Nu am facut, caci copiii sunt prea mici de scuba si nu stiu sa inoate acceptabil si nici nu puteam sa-i las “in spinarea sotiei”. Plus ca in ultima perioada mi se cam fut urechile dupa zboruri. O ard in otite duble asa cam regulat. Nici acum nu mi-a revenit auzul perfect.

  Dar apa era cam rece de facut scuba in wetsuit. Adica puteai sa o induri, la suprafata era ok, chiar calduta in locurile cu adancime mica, dar am inotat un pic la apa mai adanca si se simtea diferenta.

 7. io vreau drysuit ca nu-mi place frigul da deloc si mi-e rece in 4mm si in 24 de grade.

 8. ma instructorul local cu care m-am scufundat intr-un februarie avea dry. m-am mirat si am intrebat, o zis ca nu-i place sa se ude… go figure.

 9. io am SSI mai de demult luata la Bucuresti/Constanta.
  localul lu astia e chiar acolo unde se termina plaja din fata mall-ului, unde e cladirea aia in apa, sub pontonul care duce la ea. e o baraca dedesubt, daca nu stii ca e acolo ai toate sansele sa o ratezi

 10. is ceva rusi, mai mult fumati, deci relaxati 🙂
  au si ceva pensiune unde am stat chiar ieftin, dar nu e foarte aproape de apa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.