Mai putina spaga in trafic, da’ se circula tot dupa cum stim

Articolul e inspirat dintr-o non-stire cu tenismenul numarul 0 al tarii, din epoca dinozaurilor, care a fost retinut dupa ce a condus pilit, dupa care a condus in aceeasi zi un scuter, cu permisul suspendat, si-a fost retinut din nou. Recordmen national, sau ceva, cu doua dosare penale intr-o zi.

Nu am o parere notabila nici despre ce a facut omul, nici despre actiunile politiei si credeam ca nici nu e mare lucru de spus, cu exceptia faptului ca omul e suparat ca a sunat-o pe ministresa de interne si pe nu stiu ce secretari de stat ( ca sa-l scoata) si aia nu au percutat. Nu-i nimic, a percutat militia si l-au dus la sectie. Asa-i cand ajungi atat de penibil incat nici gasca veche nu te mai respecta. Sau poate nu prea are cine. Iti dai seama ca nu stie Carmen Dan aia cine-i Nastase (Ilie), ca doar Dragnea nu alege ministrii in functie de cata cultura generala sau cati sportivi stiu. En fin, dar nu prea, ca am descoperit cu stupoare si dezgust ca scadalul inca “se joaca” la Antena 3 si nu mai stiu ce televiziune, ca si cum ar fi vreun argument in favoarea boșorogului. Oricum, nici nu știu ce au ăia de zis, nici nu îmi pasa, decat despre un singur lucru pe care vreau să-l menționez.

În ultimii 2-3 ani, în termeni reali, nu prea se mai dă și nu prea se mai ia șpagă către și de către poliția rutieră. Cel puțin nu așa pe față, pe stradă. Te-ai aștepta , în aceste condiții, să se conducă mai bine. cu mai puține contravenții and shit.

NU. Sau nu prea. Doar s-a schimbat un pic paradigma. Am aflat pe surse, pe care nu le pot dezvălui, că-i stric omului merchezul, că se practică o nouă formă de combinație cu poliția rutieră, un fel de trafic de influență în loc de șpagă.

Se practica și înainte sub forma sub care a încercat-o Nastase gen ”Nu mă pedepsi că-l sun pe șefu’ tău imediat și te pune ăla la punct.” Unii nu reacționează însă bine la forma asta de influență și intimidare și de poți trezi întins pe burtă dacă exagerezi, ca Năstase. Că ei n-au de câștigat nimic să fie abuzați de șef și forța contraatacă.

Dar ultima modă este aceeași la nivel foarte-foarte scăzut și în sistem de parteneriat. Anume, ai un prieten la circulație într-un oraș. Pe el îl mai servești/ altoiești cu o sticla de ceva, o șpagă, o plm. Chit că nu te întâlnești cu el în trafic, îți operezi relația ta șpagasină cu poliția română prin proxy-ul ăsta.

Gen – cand te oprește poliția și ieși in offside, iți suni amicul, amicul tău vorbește cu colegii lui, nu din poziție superioară, evident, ci din poziție de ”I owe you” și-ți cumpără un free pass de la colegii lui, față de care se revanșează el când trece omul lor pe la ei. Iar tu te recompensezi față de prietenul tău cumva, oricum, dar material, sub forma de foloase – probabil necuvenite.

Mai curat, mai uscat si mai greu de demonstrat, fiecare milițică interacționează doar cu oamenii lui, care însă îi platesc favorul de ori de câte ori ”sistemul” îi prinde în offside. Un fel de șpagă P2P în darknet, cam ca la TOR .

O mână spală pe alta și sistemul funcționează”impecabil”.

Polițiștii nu pot fi acuzați de luare de mită, bonitatea și apartenența ta la grup ( infracțional) pot fi probate imediat și uite așa e bine pentru toată lumea.

Sau nu.

De ce se întâmplă încă asta? Pentru că suntem români, de aia.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
5 years ago

Asa sperau si la medici ca o sa lase spaga mai subtire dupa ce li se face 3000 euro net salariul.
Vezi sa nu…….. bagami-as pl in ei de la A la Z.