Declarația unică

ANAF a făcut disponibilă de ceva vreme declarația vieții.

Pe puncte, lucrurile stau așa :

1- Dacă plătești până la 15.12.2018 ai bonificatie ( reducere, na) 5%  atât la impozitul pe venit cât și la contribuțiile CAS, CASS.

2 –  Declarația trebuie depusă până la 15 iulie.  Nu știu ce se întâmplă dacă nu. Probabil amendă.

3 – Care aveți PFA-uri și contabil și vă așteptați că vă depune contabilul mizeria asta, trebuie să știți că degeaba i-ați făcut voi procura pe PFA. Nu e buna, trebuie alta nouă pe CNP, trăiască notarii români.

4 – Motiv pentru care eu nu am mai stat de mizerii și i-am cerut  contabilului să-mi dea declarația pe mail s-o depun cu mâna la ANAF. Declarația online se poate depune de pe stick, dar  nu le mergea USB-ul la ANAFul unde merg eu, ce să vezi. Declarația scrisă de mână are un pic altă formă. Doamna de acolo a fost drăguță și a zis că o introduce de mână în calculator, după print ( că aveam desigur și două copii printate, și ștampila în rucsac, just in case), dar a fost și mai drăguță și a zis că dacă o depun la ghișeu pierd orice bonificații. Am întrebat, păi, atunci cum?

5 – Mi-a zis că declarația o poți depune din spațiul privat virtual. Ceea ce am și făcut. Când te loghezi acolo, dacă ai d-ăla, dacă nu ai, fă-ți în pula mea, că e 2018 și pe urmă te plângi că nu lucrează ANAF-ul online – îți apare un pop-up care te întreabă dacă vrei să încarci declarația unică.  Vrei, normal că vrei, o ai deja completată, că se găsește pe site-ul ANAF și o uploadezi.

După upload , ți se emite o recipisă în spațiul ăla privat. Poți să  ceri și un duplicat , apoi le salvezi pe amândouă, că aștia șterg tot în 60 de zile, nu sunt pe post de arhiva ta personală. Duplicatul e bun , ca are certificatul electronic ANAF pe el, care probeaza faptul ca acea declaratie a fost emisa de site-ul lor si impreuna cu recipisa, faptul că ai depus-o.

După care, când te simți în formă poți să și plătești, sau aștepți impunerea, după bunul plac.

6 – Ca informație de la doamna de la ANAF, dar neverificată cu contabilul , cică  dacă plătești sănătatea înainte de 15 iulie , poți obține scutire  și poți plăti numai 6 luni.  Eu am completat aia normal, nu am mai schimbat, aia e, să fie paguba mea dac-o fi așa, gen să mai aud pe cineva că zice că-s eu chitră. Dar pe voi vă sfătuiesc să verificați.

Cum se completează aia, aș putea să vă spun, dar din moment ce eu nu am făcut-o, ci am un contabil, nu vreau să mă fac de pomină prezentându-vă informații aiurea. Eu am urmărit un clip al unei domnișoare rârâite, care lucrează pentru ceva firmă de specialitate,  cam obositor, dar am înțeles care-i treaba pe acolo și cum se completează, dacă aș vrea să fac eu asta.

Eu am să închid taraba cu PFA-ul o vreme  , știți voi treaba cu SRL-ul, așa că voi depune și o rectificativă la, sau după suspendare. Am să câștig un pic la impozitul pe venit, #casăracii, că, ce dracu’ plătesc prea mult 3000 de lei anual. De ce să nu fie 1750, de exemplu.

13 Replies to “Declarația unică”

 1. că aștia șterg tot în 60 de zile, nu sunt pe post de arhiva ta

  Mersi pentru asta, io lasam alea acolo pana dispareau si ma trezeam cu amenda ca n-am sapca, thx.

 2. am depus si eu azi (mersi ca mi-ai adus aminte), sunt cu 500 de ron / an sub plafonul de CAS si CASS, am de platit 2100 de ron impozit pe fucking AN, ca sa facturez si incasez un maxim teoretic de 100k de euro. Cine zice ca e fiscalitate mare in Romania, habar n-are. Unic in europa, I tell you, unic.
  Ce nu inteleg, nu ca ma plang ca nu, este cum vine ca norma de venit sa fie mai mica decat salariul minim brut, adica se presupune ca acolo unde e atata norma, din CAEN-ul asta nu faci nici minimul pe economie? Io sper sa nu se schimbe nimic in Romania, ever.

 3. Pai ma, norma de impozitare e, in teorie, altceva decat salariul minim. Daca ai un “business” se presupune ca ai si costuri, iar norma aia e venitul dupa costuri.
  In practica nu ar trebui sa ai vreun business care iti aduce sub salariul minim pe economie, ca aia-i o vrajeala si sigur e abuziv in vreun sens, da’ plm , enjoy.

  Altfel, cred ca te-am mai intrebat, imi faci si mie viza de flotor la tine ? 😀

 4. ti-as face cu mare drag, din pacate eu am firma pe apartamentul lui tata si cu batranii nu te intelegi 🙂 daca vrei in UK, nici o problema. Are un prieten firma, ne descurcam. Cred ca mi se arata si mie intr-acolo pana la urma.

 5. Glumesc, am și eu unde sa fac viza de flotant prin Dragnea Land dacă vreau 😉 , dar inteleg că în Franța ( parcă acolo lucrai ) nu e loc de deschis coșmelie pentru taxare, așa-i?

 6. ba da, cum nu, in Franta poti deschide orice, in 2-3 saptamani e gata srl-u. Apoi platesti la taxe de zici ca romania e isle of man si mai multe nu. Daca vrei si angajati in franta, ai belit pula de tot, au aia un sistem de protectionism avar, de zici ca s-au nascut cu poza lui stalin in piept. Sa-i fut in nari.
  Cred ca le dau jet la fraieri si ma duc in UK. M-am saturat de filmele lu astia de aici, de o luna jumate ma tot cheama, da nu chiar de maine, ci de saptamana viitoare. Aha, sugeti pula.

 7. Ca fapt divers, am intalnit un “francez” ( Mehmed) care lucra la aceiasi franceji ca si mine si se casatorise cu o romulanca si ii turnase si copii si traia in Franta ( cu alta romanca, lol ) dar se bucura de cetatenia romana si de sistemul de taxe romanesc, desigur. Smecherie si alta nu 😀

 8. da, da, am si io niste francezi de astia prin agenda de mail, toti is rachid, hattabi, ehouo, houda, urmasii de drept ai lui napoleon, ce mai. asta cand nu te urci in rerul de la cdg si te uiti bine de tot din capat in capat sa mai vezi un alb ca tine. in rest, numai de bine, mediu de afaceri propice, sncf detinut integral de stat, cu datorii de 50 de miliarde, joburi pe viata si greve cat cuprinde. Reforme, ce cacat.

 9. ,,După care, când te simți în formă poți să și plătești, sau aștepți impunerea, după bunul plac.”
  Banuiesc ca te duci la ei la sediu ca sa platesti, pentru ca de depus am depus declaratia vietiim, mi-am salvat recipisa sufletului prajit, da obligatii de plata nu-mi apar nici pe ghiseul.ro nici pe SPV.

  Am vazud la celalt post ca ai deja conturile si sumele de plata, si banuiesc ca ori te-ai adresat alora care-s responsabili cu chestia asta, ori imi scapa mie ceva ce nu fac cum trebuie, ca-s in pozitia in care trebuie sa trag de ei ca sa le dau bani.

 10. Mi le-a dat firma de contabilitate, eu nu am fost in stare să le găsesc singur. Dar sunt diferite în funcție de circumscripția fiscală, cred.

 11. Ok, merci frumos, o sa imi misc curul pana la sediul lor, la relatii cu contribuabilii sunt niste angajate amabile si iscusite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.