E deja a treia sau a patra oara in ultimele trei luni cand aud pe cineva vaitandu-se ca vai dom’ne , fructele alea frumoase din supermarketuri nu-s sanatoase, ci-s moarte curata , ca “uita-te si tu pe iutub sa vezi ca-s date cu ceara”.
Am incercat , in diverse moduri sa le dau de inteles oamenilor , sa mai citeasca , nu sa se pise din prima pe ei. Nu vi se pare ca sunteti prea influentabili si ca nu puteti emite pareri cu propria minte? Nu? Pai bine , atunci meritati sa mancati mere stricate, batute si cum s-or gasi alea neceruite.
E ok sa aduci o problema in discutie , la fel cum e ok sa nu stii. E un pic cam aiurea sa te asezi in genunchi si sa te inchini primului prost care emite o idiotenie. Zic si eu.
en.wikipedia.org/wiki/Fruit_waxing
http://healthy-family.org/fruit-wax-ingredients-revealed/
http://www.bestfoodfacts.org/food-for-thought/wax-on-apples
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=175
Nu cautati declaratiile cu valoare de adevar in textele de mai sus. Nu exista asa ceva si niciunul nu mi se pare 100% precis. Luati insa faptele si ganditi cu creierul vostru.
Ce este ceara?
Compus organic de tip lant alchilic lung ( radicali ai alcanilor – hidrocarburi clasice – hai ca d-astea ati auzit). Cerurile naturale adesea contin esteri de acizi carboxilici , sau de alcooli grasi. Mmm, otet ( acid acetic) va suna cunoscut ? Bah , ca sa intelegeti, cerurile sunt cam ca parafinele. Le gasiti in ceara de albine ( a murit cineva de la asta? ) , in ulei de palmieri , cat si in uleiurile care nu-s prea bine rafinate , cum ar fi uleiul ALA SCUMPU’ SI EXTRAVIRGINU’ de masline ( v-ati imbolnavit de la el ?) , sau prin diferite creme cu care va dati pe bot, sau in cur , dupa caz.
Am auzit tot felul de cacati care habar n-au ce vorbesc , dar le plac cuvintele tehnice sofisticate , ca vai pula mea , se gaseste ethanol, sau alcool etilic in ceara , ca uite ingrediente! Adica ala cu care va faceti praf la petreceri fara vreo jena ca muriti de la el. Si ” by the way”, ala spray-at pe mere , se duce pulii de suflet si se evapora inainte sa-l lingi tu. Sau in caz ca nu stii, si merele , lasate sa fermenteze , se transforma in etanol, partial. Cica de la zahar. Asta e folosit ca solvent , pentru a dilua ceara la aplicare. Care solvent , daca vreti il puteti folosi ca sa stergeti ceara de pe mere. Asta ca se basica toti ca , vai domne , nu exista metoda de indepartare. Daca va fute grija intr-atat , incercati cu dublurafinel , sau cu Mona cald spre fierbinte( atentie ca Mona are coloranti , ati belit pula) .Cald nu inseamna clocotit sa va ardeti pe maini sau sa va ia foc in fata.
Alta : Vai, pula mea , se pune cazeina ( milk caseine) in ceara si asta da alergii.
Ba, aici e o sansa la un milion , daca esti un american inbred care sufera de cinci boli autoimune si o mie de alergii, inclusiv la viata. Altfel spus , cazeina e o proteina care se gaseste in lapte si cam in toate branzele, iar in ceara asta poate aparea ( in unele cazuri ) in cantitati infime.
Daca nu va faceti griji de pesticide , sau ingrasaminte chimice folosite eu zic sa lasati dracu’ hipstereala si mancatul merelor fara ceara , zbarcite si cu viermi, caci printre altele , ceara asta mai pazeste marul ala de niste micro-organisme.
Din cauza voastra nu mai gasesc eu gem si tuica ieftina. Dar sunt prea fin , s-o pricepeti p-asta.
Si n-o dati p-aia de tip McDonnalds , gen , pai daca nu se strica in doua luni inseamna ca nici bacteriile nu il pot digera,deci nu e sanatos, – ca nu vrei sa intri in competitie cu toate bacteriile la digerat chestii. Nu de alta , dar poate te digera ele pe tine.
A , si va mai dau o veste buna astora stresatii , ca stiu ca stresul in general constipa. CEARA, in general parafinele, nu se digera si ung oarecum tractul intestinal. Deci va ajuta sa va eliberati mai usor…de stres.