S-a adoptat in parlament o modificare legislativa cu privire la plata – corect se spune achitarea – amenzilor contraventionale, avand un proiect pilot amenzile rutiere, ca-s cele mai multe si usor de masurat rapid succesul. Am facut observatia anterioara pentru ca am citit propunerea facuta de senatori, cat si avizul de la comisia legislativa, adica nenii aia care verifica daca din punct de vedere tehnic/juridic/constitutional exista obiectiuni la forma si continutul legii . Si da, au existat , cacalau. Dovada ca in senat intra niste idioti, ca si daca ai fi fost la primul mandat, primit in 2016, in doi ani aveai timp sa inveti sa formulezi o lege corect din punct de vedere tehnic. Macar o echipa dintr-o comisie.
Trecand peste asta, in forma pentru promulgare au curatat-o destul de mult, macar de problemele care-o faceau sa arate ca emisa de autisti.
Ati citit deja la stiri despre lege unde se pune accent pe doua chestii.
- Faptul ca politia romana nu mai incaseaza amenzi pe loc, cu sugestie ca, vezi doamne, acum nu se mai faciliteaza transferul de bani intre contravenient si politist, adica spaga.
- Ca se poate plati miniul amenzii in 15 zile nu doar 48 de ore ca si pana acum .
Ba, serios, nu se mai face presa in tara asta, ca astea sunt unele dintre cele mai putin interesante aspecte, despre care nu am mare lucru de zis. Adica la 1), ok i-au degrevat pe politisti de la taiatul facturilor si plata cu cash: treaba lor, nu ma bag. Nu asta opreste spaga. La 2), foarte bine dar nu asta era problema. Adica inteleg nevoia de a extinde timpul la 15 zile, dar asta pentru ca daca nu aveai cash la tine sa platesti amenda pe loc catre politist, te durea mintea sa platesti amenda aia. Stiu ca era posibil pe ghiseul punct ceva, dar nu am platit acolo vreo amenda sa stiu sigur ce si cum.
Partea importanta din legea asta e ca s-au gandit si ei IN SFARSIT, da – pesedeii astia hotomani, pe care ii injuram toti, sa ia banii mai cu talent . Adica:
CAPITOLUL II – Achitarea amenzilor in contul unic si distribuirea sumelor incasate
Art. 5.
Prin ordin al ministrului finanţelor publice se deschide un cont unic pentru achitarea amenzilor contra
venţionale potrivit prevederilor prezentei legi.Art.
6. (1)
Încasarea amenzilor contravenţionale în contul unic se face prin modalităţile
de plată stabilite prin normele de aplicare a prezentei legi.
Deci amenzile se vor plati intr-un cont unic de catre contravenient si se descurca statul mai departe cu rutarea banilor. Din nou, clasica remarca: Cat pula mea era de greu, ma, sa le treaca o asemenea idee prin cap?
CAPITOLUL III – Procesul-verbal de contraventie
Art. 11.(1) Pentru a fi introdus în sistemul informatic degestionare a titlurilor de creanţă electronice, potrivit prezentei legi,procesul verbal de contravenţie întocmit trebuie să cuprindă, distinct, pelângă informaţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şicompletări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completărileulterioare, şi următoarele informaţii necesare efectuării plăţii:a) seria de evidenţă unică a procesului-verbal de contravenţie;b)contul unic şi codul IBAN al acestuia;
…
CAPITOLUL IV – Titlul de creanta electronicaArt. 13.–(1) Titlul de creanţă electronic cuprinde un set de informaţii preluate din procesul-verbal de contravenţie înmânat sau comunicat contravenientului, precum şi alte informaţii, prevăzute la alin. (2).(2)Informaţiile preluate electronic de organul din care faceparte agentul constatator, prevăzute la alin. (1), sunt: […]
Art. 14.(1) Titlul de creanţă electronic se transmite în format electronic de către organul din care face parte agentul constatator, organului fiscal competent în colectarea creanţelor fiscale.
CAPITOLUL V Modificarea şi completarea unor acte normative
Art.18.Alineatul (7) al articolului 226 din Legeanr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificărileşi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României,Partea I, nr. 547din 23 iulie 2015, se modifică şi va avea următorulcuprins:„(7) Netransmiterea proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor către organele fiscale în termen de 90 de zile de la comunicarea acestora cătrecontravenient atrage, potrivit legii, răspunderea persoanelor care se fac vinovate de aceasta. Transmiterea cuîntârziere a proceselor – verbale nu împiedică executarea silită a acestora,în condiţiile în care nu a intervenit prescripţia executării.”
Pai am vazut si eu asta : “adoptat de Camera Deputatilor rezultat vot pentru=156, contra=97, abtineri=13″
One small comment: amenda merge acuma la primaria unde ai tu domiciliul, nu unde ai comis-o. In rest total de acord.
Băi, realitatea e că habar nu aveam unde mergea nici până acum. Eu tot l a mine la comună plăteam că era mai lesne. Îl puneam pe tata să plătească. Uneori îi dădeam și banii, lol.
Fix astazi am luat una, la iesire din Bucuresti pe cheiul Dambovitei. Spunea domnul politist ca am avut noroc deoare circulam doar cu 101km/h in zona de 70km/h, si ca daca m-ar fi prins in alta parte a orasului cu viteza aia, mi-ar fi luat permisul. N-am fost de acord cu el, ghinion zic io, ca-mi inchipuiam ca noobul ca pe acolo 90km/h ii limita de viteza. Mbine, zic ca un 69 ar fi fost noroc, chiar si un amarat de 99, ca intram la alta clasa, da’ poate se nimereste data viitoare 😀 Io plateam mereu pe loc politistului,… Read more »
La 101 ești norocos, boss, că zodiile înclină spre 50kmph în zona unde decolai tu.
că zodiile înclină spre 50kmph în zona unde decolai tu In general conduc cu viteza legala in localitati -50km/h si mai bag cateodata ~ 10km peste viteza de circulatie reglementata, daca bine tin minte asa ii stabilita toleranta pentru aparatele legale de masurat viteza. In localitati circul cam cu ~ 60km/ora, in afara lor cu ~100km/ora si pe autostrada cu ~140km/ora (viteza afisata pe bord, ca real ar trebui sa fie cu ~1~5 km mai putin). Normativul pentru indicatoare rutiere stabilea intrarile si iesirile din localitati ca fiind ,,ultimul grup compact de cladiri de pe ambele parti ale drumului”, si… Read more »
10 kmph nu e toleranță pentru aparatele radar, e banda de exces pentru care ești tot contravenient dar, legal, nu e stabilită nicio pedeapsă. Poți să te uiți în lege, bracketurile de amenzi incep cu -intre 10 și 20 km peste limita maximă admisă. Deci, legal, intre 0-10, poți primi avertisment, dar fara puncte de penalizare și amendă. Probabil tot vreo toleranță are la bază chestia asta , dar nu e descrisă așa. Eu mă cam uit după semne și unde nu mai sunt sigur, dacă bănuiesc că ar putea fi localitate, merg cu 99. Cu 139 oricum nu pot… Read more »
Ai crede ca ai nostri se pregatesc si sunt in stare sa se pregateasca macar cu tipizate de PV care sa fie in formatul cu 15 zile pentru plata 50% in 15 zile, contul unic si codul IBAN? A, nu, bo$$, folosim tipizatele vechi, taiem cu pixul peste termenul de 2 zile si trecem 15 iar la partea cu IBAN-ul sa alerge fraierii sa plateasca ?
Pe ghiseul.ro nu apar cu nici o amenda, banuiesc ca o sa fie distractiv sa descopar unde pana mea trebuie platita amenda.
https://imgur.com/TuyZ9v5
Păi, boss, PV-ul tau nu respectă legea, dacă nu are iban-ul . E scris mai sus articolul și litera. Nu sunt avocat, dar în trecut s-au câștigat în instanță anulari ale sancțiunilor pe baza asta. Ai platit-o deja, sau mai bine cauți un avocat și îi poți acuza de neglijență în serviciu?
Chiar cand ma uitam la poza de la PV si reciteam la tine chestia cu IBAN-ul, mi-am dat seama ca nu se respecta legea (si ca nu mi-am baut cafeaua de am scris intr-un mod idiot comentariul anterior). O gresit dl. politist si incadrarea faptei savarsite art.121/1 si la sanctionarea de 101/2, asta plus partea cu IBAN-ul ar trebui sa anuleze in mod cert PV-ul. Probabil ca sa achit amenda in termen de maximum 15 zile (pentru ca de gresit am gresit si nu-i o suma mare) da o sa contest PV – ul in mod special pentru cele 4… Read more »
Cum doresti. Mie nu mi se pare logic si nici nu pot accepta sa imi impuna un politist sanctiuni pentru nerespectarea legii, atat timp cat el incalca legea atunci cand impune sanctiunile 😀 .
Inteleg ca au abrogat articolul 298, parca, din codul penal, ala ciu infractiunea de neglijenta in serviciu – care ar fi facut cazul tau hilar. Te sanctionez pentru o contraventie, comitand, in momentul sanctionarii, o infractiune.
Dar chiar si asa tot nu e ok.
Cred ca-i corect si moral asa cum spui tu. Cu vreo zece ani in urma am contestat un PV (nu trebuie avocat, se gasesc o gramade de modele pe net) si i-am facut si un raport agentului (pentru ca ala era suparat ca nu m-o prins baut si cauta sa inventeze fapte contraventionale), raport pe care cred ca l-am depus la sectia de politie (imi spunea un amic tot de la circulatie ca agentul risca ceva sancituni disciplinare/pecuniare la randul lui in baza raportului). Ma gandeam ca nu-i vina agentului ca tipizatele pentru Procesele Verbale nu sunt in formatul legal,… Read more »
Exact.