Agro: Anu’ asta nu prea e anul vinului în România

In ciuda faptului că sunt struguri mulți, nu prea sunt de calitate și nu numai la mine. In multe locuri au fost afectați de hiperumiditate și problemele asociate, paradoxal, au scăpat un pic mai bine viile îngrijite mai prost. Adică cele care nu au fost prea-plivite in perioada ultimilor ploi și s-au văzut cu strugurii acoperiți bine de frunze.

Deci când veți merge peste 5 ani la restaurant și vreți să vă dați mari,nu cereți un vin de 2018 . Sau nu unul românesc .

Desigur , recolta nu e încă pe stoc, rămâne ca ceea ce spun eu acum să fie confirmat sau infirmat, dar eu cred că mortul de la groapă nu se mai întoarce. Vin va fi produs anul asta și încă destul, că boabe sunt , dar eu cred că îl prefer pe cel din 2017, în ceea ce privește recolta privată, oricum ajunge distilată in doi sau 3 ani, că nu o bea nimeni.

In alte știri, pomii au înflorit. Unii cireși, pruni.

Nu știu din ce cauză, că vara nu a fost prea caldă, deși un pic pe coadă au fost temperaturi pe la 30 de grade.

Trebuie că a fost o mană care le-a întrerupt vegetația sau ceva și la revenire au “uitat” că e toamnă și că au înflorit deja o dată anul ăsta.

12 Replies to “Agro: Anu’ asta nu prea e anul vinului în România”

  1. Dunno, azi am facut cam 135 de litri de must (din cam 500mp), n-avea un gust prea rau. Astept sa vad dupa ce termina de fermentat.
    Ce-i drept, sunt in Ialomita, unde n-a plouat de o luna si ceva.

  2. Eu cu tata, langa Bukale’, am adunat cam 2 chestii d-alea mari de 180l , cam 75—80% pline doar dintr-o vita de vie pusa pe “bolta”…
    Unii struguri nici nu i-am cules, pareau cam stafiditi.
    Dar si copacii au mers prost in ultimii 3—4 ani. Mere, nuci, cirese, visine, pere si gutui ies cat de cat, dar caise n-am mai vazut de 3 ani de la niciun cais. E vreo boala la caise ceva prin Ro? Sau e semn ca trebuie taiat copacul si pus altceva?

  3. @Actzipild: Probabil ca sunt petece in Romania care nu au suferit. Dar pe de alta parte eu stiu o singura podgorie in jud. Ialomita ( Fetesti), poate-or fi mai multe; ideea e ca eu la restaurant nu cumpar vin de la tine, nu ? 🙂
    @0040: Despre caisi nu stiu sa spun, adica niciin zona mea nu merg, dar nu merg cam de cand ma stiu eu, deci nu cred ca-i treaba de azi de ieri. Problema cu caisii e ca sunt sensibili la inghet, dar si la boli, din ce stiu.

  4. Aha, am vazut si eu! via cea mai mica, cea care a fost prasita doar o singura data, a dat clasa viilor mari, ingrijite ca la carte: struguri multi, mari si desi. Dar si buruienile au fost pe masura… Intai faceam drum taind scaietii cu cosorul si pe urma culegeam.

    Pe langa asta au facut struguri si viile bine stropite, ca cica a fost mana. Pe tata l-am vazut in doua randuri cu vermorelul in spinare.
    Acum, la cules, cand am ajuns la prima vie mare, m-am uitat la vecini sa vad daca au cules viile. Le culesesera.
    In timp ce culegeam am bagat de seama ca graurii jupuisera via la greu: multe boabe cazute pe jos si ciorchini dezgoliti.
    Cand a trecut vecinul de vie cu magarul pe langa noi, ca venea de la oi, l-am intrebat daca a scos ceva vin, ca vad ca la noi au facut graurii prapad. A zis ca nici n-a cules via, ca ce vad la el, aia s-a facut, ca a fost mana si ca la noi s-a facut ceva ca suntem tineri si am stropit-o.
    Mi*am zis la urma ca mai bine nu intrebam ?
    Per total tot am umput o butie cu un volum de 3000l. Ca sa o putem umple a trebuit sa scoatem din ea 500l de must. Am vazut ca tata pune si zahar in el…

    La mine a inflorit liliacul. ?
    https://i.imgur.com/ztiwze6.jpg

    @0040: caisii inmuguresc mai devreme iar la noi a venit iarna in primavara in ultimii ani. Sunt pe un grup de pomicultori si la majoritatea au degerat mugurii anul asta.

  5. Ma, voi faceti undeva la 1500 de litri de vin anual?
    Presupun ca-l vindeti ca daca bei atata intr-un an nu traiesti mai mult de 2.
    Merita efortul muncii la vie pentru pretul / litru ?

  6. Ma, da’ voi cata tuica beti ? Adica eu mai mult ma laud, ca tuica neaosa nu drojdesc mai mult de juma’ de litru tot anul, adunat. Hai 1 litru, cu tot cu visinata.
    . Daca m-as forta ( sa nu mai ma ating de tarii alternative gen coniace, whisky) hai, as putea ajung la 3 litri tot anul.

  7. Eu ziceam ca poate faci vreun parastas :))

    @Catalinx: de facut vin, nu stiu cat facem, dar 1500l cred ca facem, ca avem vreo 1.5 pogoane de vie.
    De vandut, vindem in jurul sarbatorilor mari maxim 50l unor tineri plecati de tot din sat, la oras. Vreo 300l dam mai mult fortat pe la rudele apropiate care ne viziteaza/le vizitam, rude care au taiat-o si ele cu satul si ne-au lasat noua toate pamanturile. Mai dam pe la unii care ne ajuta la munci, ca moneda de schimb, mai bem noi la masa, mai bea tata cu neamurile de la tara, neamuri de care nu ducem lipsa, ca numai bunicul dinspre tata a avut 7 frati si o sora si stii cum e pe la noi: vine unu sa iti ceara o cheie de 13 si musai trebuie sa cinstiti macar o jumatate de oala de-aia, de doi litri, rastimp in care ala povesteste ce drege prin batatura de-i trebuie cheia aia.
    Spre toamna, timp de o saptamana transformam in tuica tot vinul ramas, ca altfel nu am mai avea unde pune noua recolta de struguri. Tuica nu cumpara nimeni din zona. A mers o vreme cu depozitarea ei in butoaie(in care credeam ca e vin), insa anul asta s-a terminat smecheria, ca am fost nevoiti sa punem si in PET-uri.

    Tragand linie, iesim in pierdere bine de tot, ca viile ne mananca banii, timpul, nervii si sanatatea, dar tata nu se lasa. Are pensie mare si nu simte cum pierde banii pe benzina, stropiri, zahar si ce o mai fi, ca restul este pentru el un mod de viata.
    La un moment dat, rupt in gura de oboseala, am inceput eu sa carai ca ce ne rupem noi spatele lucrand si via proaspat mostenita, ca ne era de ajuns cat aveam, insa tata a zis ca trebuie, ca daca nu ingrijesti via timp de doi ani, moare, si cica nu il lasa inima. De vandut sau altceva, nici nu se pune problema, asa ca…

    Acuma, in timp ce culegeam chircit strugurii, pe canicula, mintea imi era la strugurii vazuti anul trecut la Crama Oprisor, la cum ii tineam in mana ca pe purcei si la cum zbura lumea prin vii taindu-i cu foarfecele. Mi-am zis ca ar trebui sa scot toate viile si sa pun in loc ceva soi bun, care imi place mie, Busuioaca si/sau Tamaioasa, sa fie acolo, pentru sufletul meu. Traim, vedem…

  8. Sud estul e destul de insemnat in ponderea productiei.
    Iar daca prin excelent se citeste “productia la hectar pan’ la cer”, e posibil, dar nu ma motiveaza, ca client.
    Noi aici la catalinx.ro lucram documentat, nu vorbim ca sa ne aflam in treaba.

    1 – Odobesti, fainare, aug 2018,
    2 – Vrancea , Galati, Buzau ( Dealu Mare, Pietroasa) – putregai cenusiu. Tot august.
    3- Gorj .
    4 – Pentru Dragasani si imprejurimi poti sa ma crezi pe mine.
    5 – Dobrogea
    6 -E mai bine la Prahova, Jidvei si cat de cat in Mehedinti. Vezi finalul articolului.
    Si cam astea-s principalele zone vinifere.
    7- In Bihor pare OK
    In Timis am inteles ca au cules viile mai devreme decat de obicei, probabil pentru a evita problemele aparute in August. Ploi au avut si ei in iulie, ca au avut recoltarea graului intarziata. Nu stiu cum sa interpretez asta, daca o fi de bine, sau nu.
    Nu stiu nimic de nordul Moldovei (Cotnari), dar prin excludere putem sa presupunem ca-i ok.

    Deci, la cum vad eu lucrurile, treaba arata cam asa :

    Daca aia la stiri zic de bine treaba lor. In contextul in care vara asta a plouat mult eu am, insa o parere contrara cu privire la calitatea vinului. Posibil ca aia din zonele neafectate de mucigai sa aiba o productie buna de vin. Eu peste 3-5 ani stiu, insa, sigur ca n-o sa cer vin de 2018 din Romania, la restaurant.

  9. Era o podgorie prin Alba, cred, si parca ziceau ceva si de Prahova; si nu cantitate, ci calitate (zaharuri?). Dar na, mi-a trecut asa pe la ureche, nu am fost chiar pe faza. Dar au zis ca zona de SE a fost afectata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.