In ciuda faptului că sunt struguri mulți, nu prea sunt de calitate și nu numai la mine. In multe locuri au fost afectați de hiperumiditate și problemele asociate, paradoxal, au scăpat un pic mai bine viile îngrijite mai prost. Adică cele care nu au fost prea-plivite in perioada ultimilor ploi și s-au văzut cu strugurii acoperiți bine de frunze.
Deci când veți merge peste 5 ani la restaurant și vreți să vă dați mari,nu cereți un vin de 2018 . Sau nu unul românesc .
Desigur , recolta nu e încă pe stoc, rămâne ca ceea ce spun eu acum să fie confirmat sau infirmat, dar eu cred că mortul de la groapă nu se mai întoarce. Vin va fi produs anul asta și încă destul, că boabe sunt , dar eu cred că îl prefer pe cel din 2017, în ceea ce privește recolta privată, oricum ajunge distilată in doi sau 3 ani, că nu o bea nimeni.
In alte știri, pomii au înflorit. Unii cireși, pruni.
Nu știu din ce cauză, că vara nu a fost prea caldă, deși un pic pe coadă au fost temperaturi pe la 30 de grade.
Trebuie că a fost o mană care le-a întrerupt vegetația sau ceva și la revenire au “uitat” că e toamnă și că au înflorit deja o dată anul ăsta.
Dunno, azi am facut cam 135 de litri de must (din cam 500mp), n-avea un gust prea rau. Astept sa vad dupa ce termina de fermentat.
Ce-i drept, sunt in Ialomita, unde n-a plouat de o luna si ceva.
Eu cu tata, langa Bukale’, am adunat cam 2 chestii d-alea mari de 180l , cam 75—80% pline doar dintr-o vita de vie pusa pe “bolta”…
Unii struguri nici nu i-am cules, pareau cam stafiditi.
Dar si copacii au mers prost in ultimii 3—4 ani. Mere, nuci, cirese, visine, pere si gutui ies cat de cat, dar caise n-am mai vazut de 3 ani de la niciun cais. E vreo boala la caise ceva prin Ro? Sau e semn ca trebuie taiat copacul si pus altceva?
@Actzipild: Probabil ca sunt petece in Romania care nu au suferit. Dar pe de alta parte eu stiu o singura podgorie in jud. Ialomita ( Fetesti), poate-or fi mai multe; ideea e ca eu la restaurant nu cumpar vin de la tine, nu ? 🙂
@0040: Despre caisi nu stiu sa spun, adica niciin zona mea nu merg, dar nu merg cam de cand ma stiu eu, deci nu cred ca-i treaba de azi de ieri. Problema cu caisii e ca sunt sensibili la inghet, dar si la boli, din ce stiu.
Aha, am vazut si eu! via cea mai mica, cea care a fost prasita doar o singura data, a dat clasa viilor mari, ingrijite ca la carte: struguri multi, mari si desi. Dar si buruienile au fost pe masura… Intai faceam drum taind scaietii cu cosorul si pe urma culegeam. Pe langa asta au facut struguri si viile bine stropite, ca cica a fost mana. Pe tata l-am vazut in doua randuri cu vermorelul in spinare. Acum, la cules, cand am ajuns la prima vie mare, m-am uitat la vecini sa vad daca au cules viile. Le culesesera. In timp… Read more »
Ma, voi faceti undeva la 1500 de litri de vin anual?
Presupun ca-l vindeti ca daca bei atata intr-un an nu traiesti mai mult de 2.
Merita efortul muncii la vie pentru pretul / litru ?
ai mei au vândut via anul ăsta, d-aia vreau ţuica lu’ Moromete…
Ma, da’ voi cata tuica beti ? Adica eu mai mult ma laud, ca tuica neaosa nu drojdesc mai mult de juma’ de litru tot anul, adunat. Hai 1 litru, cu tot cu visinata.
. Daca m-as forta ( sa nu mai ma ating de tarii alternative gen coniace, whisky) hai, as putea ajung la 3 litri tot anul.
am 105 chile, ficat de fier şi 25 de ani de experienţă bahică.
câtă ţuică? pe toată 🙂
Eu ziceam ca poate faci vreun parastas :)) @Catalinx: de facut vin, nu stiu cat facem, dar 1500l cred ca facem, ca avem vreo 1.5 pogoane de vie. De vandut, vindem in jurul sarbatorilor mari maxim 50l unor tineri plecati de tot din sat, la oras. Vreo 300l dam mai mult fortat pe la rudele apropiate care ne viziteaza/le vizitam, rude care au taiat-o si ele cu satul si ne-au lasat noua toate pamanturile. Mai dam pe la unii care ne ajuta la munci, ca moneda de schimb, mai bem noi la masa, mai bea tata cu neamurile de la… Read more »
Aseara ziceau pe la stiri ca e un an excelent pentru vin in Ro, mai putin SE.
Sud estul e destul de insemnat in ponderea productiei. Iar daca prin excelent se citeste “productia la hectar pan’ la cer”, e posibil, dar nu ma motiveaza, ca client. Noi aici la catalinx.ro lucram documentat, nu vorbim ca sa ne aflam in treaba. 1 – Odobesti, fainare, aug 2018, 2 – Vrancea , Galati, Buzau ( Dealu Mare, Pietroasa) – putregai cenusiu. Tot august. 3- Gorj . 4 – Pentru Dragasani si imprejurimi poti sa ma crezi pe mine. 5 – Dobrogea 6 -E mai bine la Prahova, Jidvei si cat de cat in Mehedinti. Vezi finalul articolului. Si cam… Read more »
Era o podgorie prin Alba, cred, si parca ziceau ceva si de Prahova; si nu cantitate, ci calitate (zaharuri?). Dar na, mi-a trecut asa pe la ureche, nu am fost chiar pe faza. Dar au zis ca zona de SE a fost afectata.