Stații de încărcare

Am  citit comentariul ăsta și nu înțelegeam o chestie. Cum pula mea să te coste o ”stație de încărcare” montată în curte, adică ceva priză legată la instalația ta de 220V  – 500 de euro?

Și după aia m-am lămurit.

Ăsta e doar un kit ( adică priză + siguranță diferențială) și de aia e așa de ”ieftin”. O stație adevărată costă peste 200 EUR. 

Că asta are și un  picior de plastic inclus.  Cu montaj cu tot, aia e – 500 EUR.  Nu, nu-i vreo chestie de fast charge, ceva protecții suplimentare ( mai mult de-o siguranță, pe care oricum ar trebui s-o ai). Chiar scrie, că se recomandă protecția la supravoltaj. Adică să cumperi tu o piesă de gen. 

Și nu, nu numai pe site-ul ăsta am găsit jaful, dar acuma na, n-o să le fac reclamă la toți. 

Și nu, nu atâta costă o priză și-o siguranță, în plm. Ăstea-s doar prețuri pentru hipsteri cu mașini electrice, care nu știu nimic despre curent și chestii, dar cred ei că mașina electrică e specială și are nevoie de un anume tip de echipamente pentru a fi conectată la rețea. Genul de fraieri pe care vrea să-i jumulească orice meseriaș, comerciant.

Bă, io-nțeleg perfect că nu suntem toți electricieni, nici eu nu-s unul întreg, după cum se vede că mai comit inepții gen ”cablu de 3kwh”, da’ și bătaia asta de joc ar trebui să pută un pic. 

Pentru ce contează, ăștia care vă cumpărați mașini electrice și nu vreți să le încărcați chiar de la priza de lângă noptieră cum zicea Stropic, băi, o priză cu împământare de putere medie, chiar și de aia aplicată, adică care-i marcată că rezistă la 16A, e suficientă.  Un cablu decent de  ”doi jumate” – cum se spune în jargon ( 2.5 mmp) – e și ăla suficent dacă nu tragi derivația pe o distanță de prea multe zeci de metri. 

Dacă mai pui și-o siguranță diferențială ( disjunctor  diferențial – DDR) ești boboc. 

Priza costă maxim 50 de lei  – din aia bună. Dar maxim. Sari peste dacă vrei protecție integrata la fulgere și alte pulamea-uri.

Siguranța e între 100-130 lei. Tot așa, una de brand recunoscut, fabricată în UE.

Cablul depinde de lungime si oricum nu e inclus in  pretul kitului sau stației.  Circa 5 lei pentru un metru de 2.5 x 3y (CYABY / C2XABY), ăla bun cu inserție metalică, să nu ți-l glojdăreacă șobolanii. 

Toate nu au cum să coste mai mult de 250 de lei. Mai pune 250-500 pentru manoperă, că plm , e București și nu vine niciun electrician serios pe mai puțin de 50 de EUR/ oră, nu? 

Pe mai puțin de-atât poți să angajezi doar un programator (ITrist), dar ăla nu știe să facă instalații  electrice. 

Deci tot ce e peste 200 de euro se numește japcă.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nautilus
5 years ago

Pentru hipstări cu eșarfă și alți analfabeți funcționali:

Orice circuit electric pentru o locuință o să dea maxim 16A. Fiindcă așa sunt construite, de când au electrificat țara comuniștii lui Dej. 16A x 230V = 3680W. Pe circuit, nu pe priză. Adică dacă ai un frigider și un desktop în funcțiune în casă, numai vreo 2600W.

Consumatorii foarte mari au cablu separat din tabloul electric, cu siguranțe calculate pentru ei. Mașină de gătit electrică – 7000W cu toate ochiurile și cuptor în funcțiune. Cablu separat de 4mmp, siguranță de 32A. Altfel îți dai foc la casă.

Nautilus
5 years ago

Ehhh… pentru analfabeții funcționali e o chestiune de prestigiu personal faptul că “te-au făcut”.

Ei sunt așa, mai nobili, stau în casa decorată de firma de arhitectură, beau ceai de coadă de maimuță bengaleză, mănâncă rău-vegan și nu merg la stație ca un cocalar cu BMW.

Nu merg la stație, încarcă mașina electrică de la priză în 24 de ore sau mai mult. Există un motiv pentru care niște oameni cu educație tehnică au inventat stațiile. Și stațiile Supercharger.

Nautilus
5 years ago

Scena din “Aviatorul”:

Mrs. Hepburn (milionară născută în era victoriană):

“We’re all Socialists. We don’t care about money here.”

Howard Hughes (multi-milionar):

“That’s because you have it.”

😀

Stropic
Stropic
5 years ago

stii zicala aia cu un nebun arunca o piatră in lac si 10 înțelepți nu o pot scoate? fix asa. :)) da, probabil trebuia sa pun disclaimer mai solid ca “cica”, ca vorbesc din auzite, nu de priza sau noptiera mea. bine, nu ca acasa as sti daca am 16A sau 32A sau 2A. :)) asa. sincer, nici nu stiu daca a costat 500 euro exact, stiu doar ca zicea ca facut niste calcule si ii era teamă că il duce acolo. ce stiu insa e că nu a venit un electrician oarecare, a facut o cerere si au venit… Read more »

Nautilus
5 years ago

Stropic: e indiferent. Oricum nu va da 300 A continuu și 340 A la vârf, ca o stație Supercharger. Era odată un hipstăr australian care avea multe panouri fotovoltaice. Lucru foarte profitabil în climatul lor. Și se lăuda cu asta de parcă ar fi fost Ceauşescu reînviat. Că el are multe panouri solare care produc şi mai mulţi kilowaţi, încât nu are ce face cu ei. Și i-ar trebui o baterie cu plumb şi acid în pivniţă, dar toate sunt prea mici pentru nişte panouri atât de mari. Aşa încât i-ar trebui una de submarin Diesel-electric, dată la casat. Și… Read more »

Stropic
Stropic
5 years ago

@Nautilus, da, plus cat loc ocupa. Nu stiu de ce ar vrea cineva sa fie independent energetic off grid, as zice ca in caz de razboi/catastrofa, ai probleme mult mai mari.:))

Nautilus
5 years ago

Cam așa zice și Elon Musk (și se pare că are dreptate, că până una-alta el e miliardar, nu Gigi cu patentul și sârma de lipit): mașina electrică și celelalte invenții ale lui sunt concepute pentru o economie industrială. Nu ai cum să fii off-grid și să te aprovizionezi singur. Bateriile țin cam 6-8 ani, anvelopele performante se fac scoarță de copac după 3-4 sezoane, cele clasice ca pe vremea Daciei pot ține cu ceva noroc vreo 10-15, eolienele au nevoie de piese de schimb și întreținere, cablurile îmbătrânesc și izolația lor crapă. Astfel încât omul nostru presează să fie… Read more »

Stropic
Stropic
5 years ago

pentru 2-3 zile e chiar o idee foarte buna sa ai ceva de back-up. dar daca vine razboiul/catastrofa nucleara, sunt la fel, tot nu o sa ai ce manca :)) lasa ca nu ai unde sa iti faci popcorn la microunde. Cate rezerve de mancare ai acum in casa pentru urmatoarele 6 luni? Bine, acum e craciunul (lol), dar orisicum……..ideea era ca oricum o sa fii nevoit sa iesi din casa destul de repede, indiferent daca ai curent sau nu. e drept, poti sa iei package deal. daca tot ne apucam, musai atunci si sa crestem capre, si sa avem… Read more »