Bă, ce s-a scumpit cafeaua și-n Romania. Wiki Donate

Eu sunt încă în UK dar am primit asta de în timp ce mișunam pe o pagina de Wiki. OK, stiu ei ca-s romulan, oi fi aruncat ceva hartii pe jos la ei pe site, dracu’ știe. Dar mi-a atras atenția că dacă le donez 10 lei, prețul cafelei mele în vinerea asta. Acuma e corect și că în vinerea asta fiind în UK cafeaua e mai scumpă, dar eu o beau acasă și e mai ieftină. Capsula e vreo 25p (dacă e d-aia mai ieftină), 30p dacă e d-aia mai bună ( gen Starbucks), sau 50p daca e Nespresso original, da’ nu cumpăr eu așa ceva.

Plus vreo 10p laptele și curentul, cred.

Da’ vorbim de lei. Si a aflat toată lumea că cafeaua costă 5 lei în București.

Atunci când nu costă 2 lei.

Dar nu asta contează. Ci modul amuzant în care cerșesc nenii ăștia. Da, le-am dat bani că, în ceea ce mă privește, merită, însă tot e amuzant.

După ce alegi acolo plata cu cardul ( nu știu ce e ăla Paypal, nici nu vreau să aflu), te întreabă dacă donezi o dată, sau lunar. O dată, că nu-s chiar Gigi Becali. Apăs acolo să le dau 50 de creițari, că dacă zic ei că aia e media și că nu dă toată lumeaș deci tre’ să pui și pentru restul, că aia e toată ideea socialismului din citatul lu’ nenea Wales , patronu’ de la Wikipedia. (“Imagine a world in which every single person on the planet is given free access to the sum of all human knowledge. “)

Dacă crezi că-i chiar gratis-gratis pentru toată lumea trebuie că ești fraier. Nu fiecare persoană are access gratuit ( poate “free” in sensul de liber) la suma cunostintelor umanității. E imposibil. Unii trebuie să plătească, ca să poată avea access ăia care n-au cu ce plăti. Așa că, ok să sprijinim ideea asta de acces gratuit la informație și să-i respectăm pe ăia care muncesc pro bono să scrie pagini din ălea. Chiar și pe ăia care își fac singuri pagini în care își scriu biografia la modul CV pe Link Edin ( scrierea corectă, românească)

Și după ce apeși să le dai banii, te întreabă dacă nu cumva vrei să mai dai 2 lei, să suporți costul tranzacției, ca să ajungă toți banii la ei.

Și după ce ești de acord și cu asta că ce mai sunt 2 lei la 50, te întreabă dacă vrei cumva să-ți trimită și mailuri.

Și dacă zici că nu se îmbufnează, lol.

Nu zic că-i ceva rău, sau că mă deranjează în vreun fel. Chiar nu.

E doar amuzant și-mi place de ăștia de la Wiki și în general de idealiști și de oamenii care vor să facă lucruri mișto într-un mod etic, nu doar de marketing și gargară de suprafață. Mâna întinsă…

Acesta nu este un articol de cerșeală în care vă invit să le dați bani ăstora. E ok, le mai dau eu din când în când câteva cafele și pentru voi, nu mă deranjează.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Doru Vlad
Doru Vlad
5 years ago

Stai liniștit te mai caută ei din când în când chiar dacă nu vă mai conversați pe mail! În altă ordine de idei prin bula mea mai da lumea câte un 50 că nu-l simte bugetul și in plus e cam ca in relația cu părinții care se descurca ei și fara tine dar cand le acoperi cate o factură neprevăzută parca e și mai bine. Eu îi vad xa pe ultimii naivi care cred sincer într-un ideal. Nu aș mai putea numi altii.