Am făcut gargară la tema asta până mi s-au strepezit dinții. Cam toți indivizii pe care îi cunosc votează candidați ”cu șansă” când e vorba de orice, iar șansa e dată de sondaje, de marketing și de influența intenției de vot a celorlalți. Pe scurt, tragi cu urechea la unii care au gura mai mare și-ți spun pe cine votează ei și te orientezi și tu.
Lucru care nu e neapărat rău în teorie; în practică majoritatea sunt proști de nu știu cum să respire fără instrucțiuni și, mă scuzați, nu vreau să mă asociez cu unii care nu mă reprezintă, eu am învățat instrucțiunile pe de rost.
Acum a venit timpul să arăt un pic cam cum vine asta și de ce e bine să te doară în pulă de cum voteaza ”lumea” și de cine are șanse.
Am votat la mine în sat la alegerile europarlamentare. Am ales un candidat independent. Pe secția aia de votare, el a avut doar 2 voturi. Nu râdeți că cred ca știu cam cine l-a dat pe-al doilea deși nu ne-am înțeles în mod explicit. Ne-am uitat amândoi în telefon când am coborât din mașină să vedem numele independenților, am vorbit vreo 30 de secunde și s-a nimerit așa. Aș fi putut să vorbesc cu ăi bătrâni, care n-au votat, și-o puneam de 4, iar mai mult de-atât n-aș fi mers cu lobby-ul. Pentru că ăsta e singurul lucru care trebuie să te intereseze când votezi. În primul rând cum ar fi mișto pentru tine, pentru cei cu care împarți patul și casa, și mult mai puțin spre foarte puțin despre restul, că restul sunt niște proști – chiar dacă nu sunt, când votezi e bine să presupui asta.
Ăstea 2 voturi la nivelul secției ălia de votare înseamna aproape 1%. Nu au mai avut vreun vot alți candidați independenți. Nici n-aveau cum, nu vreau sa spun mai multe despre de ce, ca nu-mi jignesc consătenii. Practic am egalat voturile pentru partidul UDMR. Nu, nu cunosc niciun ungur în sat dar sigur sunt oameni care vor să troleze și dau votul lor unui alt grup de hoți care reprezintă interese potrivnice cu ale lor.
Pentru ce contează, nu, nu presupuneți că a câștigat PSD-ul ( dacă n-a votat tata, n-avea cum), au luat 28%, i-a spart PNL-ul la buci cu 50%. Mie nu imi pasa catusi de putin de partidele astea, sau de partidul en vogue – USR+, care a luat, unde am votat eu, doar cu 3 voturi mai mult decat candidatul pe care l-am sustinut eu, c-așa stau lucrurile cu privire la sansele pe care le are cineva, la nivel micro. Ca să le aiba, trebuie să le acorzi
Desigur, la nivel macro asta nu se replică, dar se reflecta un model incipient. Aproape 4% din voturi au mers catre 3 candidati independenti de care nu prea a auzit nimeni. E si “al meu” p-acolo si e o treabă.
Daca te uiti la voturile din diaspora, acolo văd o reprezentativitate si mai bună a celor ca mine. Lasând la o parte scorul foarte mic al PSD-ului ( factura la gaz?) e destul de clar ca unii candidati independenti au obținut mai multe voturi decat partide. Aici, impreună , 3 candidati independenti au mai mult decat PMP, care-i clasează pe un respectabil loc 3. Da, ei nu-s echipă, dar mulțimea alegătorilor lor, cam sunt. Sunt ăia ca mine, care nu vor să audă despre cum conduci țara cu o gașcă de oameni structurați și controlați intern, după alte principii decât cele ale alegătorilor lor. Că altfel nu se poate, cică. Ba se poate, dacă n-ar fi restul așa de proști.
Luate de aici.
Eh, dar românii ăștia care au plecat cam pe pula lor, o parte din ei înțeleg niște chestii. O parte din ei n-au plecat în echipă, cârdășie cu nimeni, n-au plecat in țări străine să fie omul cuiva, să se uite în stânga în dreapta, să vadă ce vor ceilalți ca să facă parte din turma de proști.
Că făceau parte deja dintr-o turmă de proști și erau deja sătui de asta și și-au facut echipa lor acolo unde au plecat și felul lor de a trăi; bun, rău, nu-i treaba ta cum trăiește el, iar pe el îi doare în pulă despre cu cine votezi tu.
Da, sunt minoritari oamenii ăștia, dar e bine că-s în creștere, că ăștia au posibilitatea să schimbe lucruri; cei care aleg mai mult decât care gașcă de securiști și hoți o să-i conducă, cu care pulă ne compromitem anul ăsta, aia care ne intră în cur, sau în gură, aia care e mai spălată, sau aia care-a fost trasă mai înainte prin căcat.
Treaba asta e unul din puținele lucruri care mă face să mă simt cumva optimist despre România. Uite, coaie, că există totuși o limită a dezgustului care poate să ducă și la altceva decât la ”votez răul mai mic” și ”mi-am furat țara înapoi”.
Apropo, lucrurile ăstea sunt posibile și pentru că pentru a participa la alegerile parlamentare nu-ți trebuie un număr ridicol de mare de semnături. Trebuie doar să te înscrii și să indeplinești niște condiții de bază.
Înapoi pe Pământ
Sigur, la nivel de țară, ăștia trei probabil tot nu prind mandate de europarlamentari.
Dacă am discuta practic, ar reieși că am distribuit votul meu ceva gen aproape o treime la PNL, aproape o treime la PSD, aproape o treime la USR+ și procente mai mici la alții, deci logica (prostului) ar spune că sunt mai prost ca restul, că i-am votat pe toți ăia care nu-mi plac, nu doar pe unul.
Doar că nu-i așa . Eu n-am votat pe niciunul dintre ei ( vorbesc generic, de oameni sau organizații care nu mă conving) și nici n-o s-o fac vreodată dacă am de ales. Voi i-ați votat și pentru mine, eu sunt doar nu suficient de reprezentativ. Și e ok asta. Că până una alta, eu câștig cât câștig, am o viață relativ mișto, iar voi…presupun că mai puțin, că ultima dată când am verificat eram în top 1%. Din țara asta, na, in timp ce 99% dintre voi, nu știu care sunteți ăia, nici nu-mi pasă, NU.
Dacă vrei să fii 1%, nu te mai uita la ce fac ăilalți 99%.
In Romania masa de manevra voteaza psd, iar pentru a combate acest vot trebuie votat ceva contrar psd-ului . Independentii sunt ok dar sunt putini. Eu mai degraba votez un partid opus psd-ului tocmai in idea sa se creeze o majoritate care sa anuleze votul masei de manevra. Dupa idea asta merg eu. Am mai spus si repet, nu am nimic cu psd-ul dar ma deranjeaza alunecarile spre dictatura , iar ceea ce au facut cu justitia ( doar pentru un om ) a fost suficient ( pentru mine ).
:). Ok. Nu contează (pentru mine) cu cine votezi . Foarte bine că votezi cu cine vrei tu. Dar poate vreodată ai să re-citești asta și ți se va părea ceva în neregulă cu logica. Cu treaba asta – “masă de manevră”.
Masa de manevra psd = pensionari, bugetari, asistati sociali
Masa de manevra opozitie = diaspora, tineri ( care nu merg la gratar ), angajati la privat ( eu )
Care e problema ?
+1 Orbu. Si votul meu tot la unul din aia 3 a mers.
E cam aiurea asta cu votam opus PSDului. Cu cine? PNL e PSD2. Iar USR inca nu mi-au sters impresia ca toti membrii partidului au doza zilnica obligatorie de etnobitanice.
Ori oare cu Pro Romania, adica PSD3? Sau UDMR (PSD in limba maghiara)? #brainwashed
Nici eu nu stiu cum a votat tata sau bunica si nici n-am adus discutia macar bah cu cine votezi…
Ca esti si tu masa de manevra si esti ok cu asta?
Na, asta ar fi doar problema mea pentru mine, nu cu tine. De aia am si scris ce-am scris mai sus. Nu pot sa pledez pentru o lume care-si vede interesul si in acelasi timp sa incerc sa iti spun tie ce e bine, lol.
Mie nu mi se pare o problema sa votezi cu cine iti e mai bine, ba chiar mi se pare normal. Si sunt complet de acord sa votezi cum vrei, nu “dupa sanse”, ca asa nu mai voteaza lumea decat 2 partide iar si iar. Daaar. Nu mi se pare ceva asa minunat sa fii independent, sorry. Adica parca si Oprescu a candidat independent si s-a cam terminat prost. Nu e rau sa fii independent, dar nici nu iti garanteaza ceva, sa votez doar ca e independent. M-am uitat fix intamplator pe programul unuia dintre ei – cel cu cele… Read more »
Numai o masa de manevra poate combate o alta masa de manevra , asta e idea mea. Asa prin lupte de gherila cu independenti cum vrei tu nu cred ca sunt sanse de reusita. Inca odata, n-as fi fost deloc interesat de vot atata timp cat ambele parti jucau corect dar cand ataci statul de drept, independenta justitiei se schimba datele problemei. Desfiintezi DNA-ul si vrei sa iei prerogativele presedintelui ( care numeste procurorii ) si crezi ca scapi cu mariri de pensii si reduceri de taxe ? Asta a fost si inca mai este miza in Romania.
@Stropic: 1) Nici nu e ceva minunat sa fii independent. Avantajul e ca votezi UN om. Daca te convinge ala, i-ai dat stampila. Daca nu, nu. Alternativ , poti vota o lista. In cap ai 2-3 oameni misto, daca sunt, mai la coada poate nici nu stii cine sunt. Riscul e ca ala din capul listei ( de ex. Rovana Plumb, Ciolos, Ponta, Rares-Bogdan – nu-i mai scriu pe toti) sa iti ia ochii si votul, sa tracteze partidul up-up, dupa care sa lase asta si sa candideze la urmatoarea functie pe urmatoarele alegeri disponibile. Si dupa aia cand te… Read more »
Da, cu asta chiar sunt de acord, votezi omul. Cred ca ridica intrebarea de ce nu candideaza TOTI asa, ca sa te poti duce la vot si sa ii alegi pe Ciolos si pe Rovana Plumb ca na, asa ti se par tie oameni de isprava. Mai ales la europarlamentare unde nu prea formeaza o majoritate sau ceva. Dar deja e filozofie. :))
Acest vot a fost preponderent dat contra lui Dragnea si jegosilor din clica lui.
Pentru ca daca sunt luate la puricat programele/ideologiile politice atunci USR+ si PNL nu sunt deloc OK
Ideea ta e buna( exceptand momentele cand trebuie sa alegi raul cel mai mic cum a fost Iohannis vs Ponta)
Atunci am ales raul mai mare :/ . Ca mie nu mi se pare amuzant sa fiu in pozitia de a alege intre astia doi; gen, erau mai multi candidati in turul unu, stii?
Si data viitoare la fel procedez. Daca in turul democratic #1 se decide ca tre’ sa aleg in turul #2 intre cele mai mari doua rele, e ok, pe ala perceput cel mai mare il aleg.
*Oricum nu conta, stiam de atunci ca ori votez sa fie Ponta presedinte, ori prim ministru – mare branza.
faza e ca la parlamentare votul dat independentilor sau partidelor care aduna voturi sub barem intra la redistribuire si se impart intre cei care iau peste 5%.
Ciolos a fost singurul (de care stiu) cu bun simt care a declarat ca e primul pe lista sa adune voturi, ca el nu se duce la Bruxelles
@Ronnie: Pai am zis faza asta. Si?
Nu-i niciun bun simt, e o jegosenie . Pai ce cauti pe lista daca nu pe tine te aleg? Ne batem joc , sau? Eu vreau sa ii stiu FIX pe aia care vor sa mearga, nu pe aghiotantii lor.
DE AIA nu am votat USR.
ok, mea culpa, nu am citit atat de atent. o magarie mi se pare faza cu stransul unui numar de semnaturi pt participarea la alegeri (in speta 200mii minim) si vezi partide care primesc 19-40-50mii de voturi.
pe mine nu ma deranjeaza faza cu listele, e ca la fotbal: tin cu o echipa favorita, nu stau intr-un jucator sau altul 🙂
La europarlamentare, din care stiu, nu e nevoie de semnaturi. De aia si apar mai muti candidati independenti si ar fi de bun simt sa permiti si la alegerile locale asta. Sigur, e complicat daca te trezesti cu vreun milion de candidati, dar aia e, au dreptul, nu? Inteleg, suntem diferit. Am activat in destule “echipe de fotbal” sa stiu ca un SRL e doar o structura organizatorica si ca niciodata “jucatorii” nu-s guvernati de interesele clientilor lor, ci de mecanismele si competitia interna, cat si de persoanele influente din managment. Daca tu votezi asa ceva sa te reprezinte, ma… Read more »