Nu, nu ma da afara din casa ecologia, ca pe Buhnici dar am urmarit un subiect interesant si am citit si stirea asta.
Aici vorbesc io, cu cuvintele mele. Declaratie….
Nu, nu ma da afara din casa ecologia, ca pe Buhnici dar am urmarit un subiect interesant si am citit si stirea asta.
Lasa ca mai vine basescu o tura si zice sa plece niste unii din tara si se reduce consumul casnic, problem solved.
Un amic chiar si-o montat de curand panouri solare. Cam 5500 de euri din cat am inteles si spune ca deoacamdata (ca-i cald, soare si bine) se descurca sa consume din ce produce (incalzit, gatit plm). Io-s in constructie cu sediul de farmacie (unde vrem sa facem caldura /electric), si daca amicul are ceva rezultate cat de cat decente, ma bag si io la anul la panouri (mai ales in conditiile in care un colaborator diriginte de santier pe instalatii ii total impotriva panourilor, pe motiv ca n-ar fi rentabile, asa ca putem sa experimentam). Sa se dea cateva panouri… Read more »
1. Ce putere a instalat amicul tău de 5500? Prețul asta e in sistem dyi, sau cu montaj autorizat , legat la rețea, contor cu dublu-sens , etc ?
2. Cât de mare faci farmacia aia, că parcă ai mai zis acum un an că ești în construcție cu ceva sediu, sau am înțeles eu greșit ? 🙂
( Gen , eu credem că o farmacie e un spatiu de maxim 10×15 m, cu două încăperi, o recepție și ceva depozit. )
@Fery. Mă îndoiesc că treaba asta o să ajute așa de tare.
Lumea a tot emigrat în ultimii ani și balanța energetică tot în jos s-a dus, pentru Romania .
S-a dus pentru ca calculele alea ale ANRE presupun ca neproductive unitati pe hidrocarburi pentru ca amprenta de carbon si norme de poluare si labareli de astea. Stai relax, ca daca se duce vreun reactor de la cernavoda pe pula, dai drumu la centrale, daca nu la de alea pe pacura, macar la alea pe gaz care stau idle mai tot timpul pentru ca trebuie subventionati verzii cu eolienele. Multe capacitati de productie iei din calcul ca se invechesc si nu poti lucra cu aceleasi cazane sub presiune 100 de ani, mai trebuie si schimbate. Si nu poti ca acuma… Read more »
1. Din cat am inteles sunt 4 kw si merge cu invertor/baterii si pe viitor vrea sa se lege si la retea – contor cu dublu sens (o sa cer mai multe detalii). 2. 75mp are farmacia. Sunt in constructie cu o casa (pe care am de gand sa o inchiriez/vand) si cu sediul farmaciei. Acum un an am inceput proiectul la farmacie, pe civile mi l-am facut io, am pierdut trei luni cu ridicarile topografice avizate OCPI si studiul geotehnic, inca vreo trei cu proiectele de instaltii (electrice, termice si sanitare), inca vreo doua cu avize (sanatate, mediu, enel… Read more »
Toata lumea zice asta, pana tre sa curete panourile de praf sau de zapada-gheata. :))
Nu faci un bine nimanui, consumi mai multa energie facand panourile alea, decat vor produce toata viata lor utila. Am indoieli ca aceasta fraza poate fi adevarata. Estimez ca un panou din ala de 250W produce in 15 ani minim 4-6MW in functie de zona unde e montat. Vrei sa spui ca se consuma atat de multa energie pentru producerea lui? Ma gandesc ca costul total al energiei consumate pentru productie si transport e mai mic decat pretul platit pe el, nu? De costurile initiale cumperi curent electric de la retea pana iti cade pixu si macar nu dai toti… Read more »
Suna bine.
“Ma gandesc ca costul total al energiei consumate pentru productie si transport e mai mic decat pretul platit pe el, nu?” – depinde daca nu suntem intr-o bula eco unde costurile sunt subventionate drastic si rostogolite la generatia urmatoare, sau panourile alea nu sunt cumva construite intr-o tara unde costurile reale de productie nu pot fi evaluate si dumpingul la nivel planetar e strategia predominanta. “Sa ai de unde. Ca daca sunt pene de curent de la suprasolicitari nu prea ma incanta ca e curentul ieftin.” – acelasi argument pot sa ti-l dau si eu cand te intreb ce faci… Read more »
Eu nu imi puneam problema de off-grid total. Daca esti off grid oricum nu ai prea multe optiuni, ca se termina bateria sau nu :). Doar un generator – da sa faci curent cu generatoare mici pe benzina, pentru gospodarii iese cam scump ca nu ai incarcare constanta, etc. Si cam asta poti sa faci si cand sunt nori, ca un generator e 1000-2000 de lei ( unul mic). Dar eu luam in calcul sa pun panoaiele ca sa fie acolo si sa merg pe ele cat se poate trage din ele + ceva buffer mic si de restul electrica.… Read more »
Vezi ca anual asta a fost subventie “de la guvern” pt minim 3kw(20000 ron). Daca ai ganduri serioase, vezi daca nu “renteaza” sa te lipesti de un astfel de program.
A fost , dar nu s-a dat 🙂 . E foarte bună aia. Cred că îl bag pe tata in program 🙂