Fairness hurts and smells

Ma uitam la o chestie. La anul trebuie sa imi inlocuiesc telefonul, ca e spart de cand l-am cumparat si tre’ sa pun ceva in loc. Si nu va mai fi un Motorola, asta e clar.

Mai am un Asus in casa si imi plac niste chestii de la astia, iar ultimul , Zenphone 6 imi face cu ochiul din cateva motive. Dar , Asus e o companie din Taiwan si parca exista alternative. Da, Huawei, Xiaomi si One Plus, lol. Nu .

Ma gandeam ca o sa fie LG sau Samsung, macar astia sunt Koreeni. Sau Sony, din nou. Dar zic sa ma uit la ce se produce prin Europa -stiu Nokia – ca poate gasesc ceva care face cu ochiul. Maro. Si gasesc unul, Fairfone. Telefon modular, facut din materiale reciclate si aur ( conectori) achizitionat prin ceva “fairtrade” si munca platita cat de cat corect. Si vine cu o surubelnita. Misto, un telefon care vine cu o surubelnita, e un telefon pentru mine :). Dar e prea mid-range ( spre entry asa).

Pe scurt telefonul e vandut ca un mid-range care costa vreo 400 si ceva de euro. Dar evident ca gasesti o chinezarie mai performanta ( si mai de unica folosinta) la vreo 200, 200 si un pic. Pentru ca toate fair-shit-urile astea, costa, normal. Si ma gandesc daca nu ar merita pretul. Meh.

Si gasesc un tip care prezinta telefonul si vorbeste engleza cu accent german. Imi plac oamenii astia :). Vedeti voi de ce.

Tipul le face publicitate si pune frumos accentul pe sustenabilitate si corectitudine. Pana la la minutul 17:05 ,sa nu va pierd timpul aiurea, cand explica ca vinde si el televizoare si lucreaza cu fabrici din China si ca a fost la una dintre ele si a vazut o fata ( nu femeie) care muncea acolo si lipea cabluri de zor. De varsta incerta si ca unul din owneri i-a spus ca ei nu verifica ID-uri , dar altul i-a spus ca unii sunt copii, dar daca nu lucreaza acolo familiile lor n-au ce hali, lucru care nu ma-ndoiesc ca-i fix asa.

Si te astepti s-o bage pe aia moralista cum a decis sa nu mai lucreze cu d-astia. Dar nu. Doar explica cum el la 14 ani era regele la Counter Strike si cum a realizat el ca realitatea e alta si cand mai cumpara produse de 5 dolari se gandeste ca-s facute in fabrici unde oamenii sunt exploatati.

Si cam aia e. Si ca daca vrei tu, cititorule, ( privitorule, in cazul lui) sa faci ceva pentru o lume mai buna, cumpara produse mai scumpe. Cat despre mine ( el, dar nu m-as exclude) e implicit ca o sa continui business as usual, atat timp cat exista oameni care cumpara, de ce m-as deranja, n-auzi ca copilul ala tre’ sa manance ceva, la fel si familia lui?

Si cam asta e. Stim toti si am putea face ceva. Adevarul e ca nu prea vrem si ca da-i in pula mea, sa munceasca. E trist, dar doar pana vezi ca poti cumpara telefonul ala la 200 de euro. Dupa aia nu mai e trist, e happy -happy, ca nu-s copiii nostri si chiar dac-ar fi, doar n-o sa stam fara telefoane?

Send to Kindle

4 Replies to “Fairness hurts and smells”

  1. Mmm, nu produse mai scumpe, ci de care stii cat de cat de unde vin.

    Ca sigur s-ar bucura producatorii sa vanda mai scump, sa bage diferenta in buzunar si sa exploateze in continuare.

  2. Ei si atunci nu ar fi mai bine sa le futa niste taxe de minim 50% la tot ce vine din Vietnam, Thailanda sau alte tari de sclaveti din zona ? Cum face trump in America.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.