Vitezomanu’ Gică, acum și în UK

Pe la miezul unei nopți plăpânde de noiembrie, ploioasă și mohorâtă de-mi stăteau mustățile înnodate sub barbă, dacă aș fi avut , veneam eu cu soția, viteaz, de la film, pe Berkeley Avenue.

Nu mă grăbeam, nu nimic, covrigam încet, dar nu suficient de încet cât ar vrea ăștia, că la un moment dat cu totală surprindere am constatat un flash de mi-a scos ochii.

Baag pula, mă luă radaru’!

M-am uitat în ceasometru ca să măsor ceva pe la 35 de mile la oră. Mă uit la zonă ( pulea se uită la semnele ăstora de viteză) și-mi zic – meh pare de 40 așa, dar cred că era de 30, sau, în cel mai rău caz, de 20. Pula mea, sunt camere și pe la mine în zonă dar nu merg, că trebuiau să-mi fi luat ăștia permisul demult, cred.

Eh, asta mergea și după 2 săptămâni am primit acasă citația să le spun cine a condus, că a violat legea-n pizdă. Mă-sa a condus așa încet, că eu de obicei merg un pic mai repede. Se pare că am avut dreptate, totuși, atât aveam, bun radarul alora, măsoară corect viteza, nu bagă km/h în ele precum baga kwh contoarele de la enel.

Cică , dacă ești la prima abatere, după cum vor fi constatat domniile lor pentru mine, ești eligibil pentru ceva curs despre viteză și consecințe, pe care îl plătești, dar scapi de amendă și de puncte.

Problema e timpul, că eu nu-s plătit cât mă duc la cursul ăla (contractori ) și nu am poftă de manele pe banii mei. Nici nu-mi iau concediu pentru așa ceva, doamne ferestre.

Pe de altă parte dacă nu faci cursul ăla , zic ei că îți înregistrează punctele și orice asigurător te caută la dinți dacă ești vitezoman condamnat pentru viteză, ca mine așa, și îți pune niște sutici acolo la asigurarea auto.

Caz în care ai fi tentat să faci cursul ăla. Doar că ce să vezi și dacă faci cursul ăla poți plăti mai mult, că poți fi întrebat de asigurător dacă ai făcut cursul ăla, iar poliția îți spune asta.

I-auzi, pula mea, atunci să vină cele 3 puncte pe permis și sutica de lire amendă, dacă fac 12 în 3 ani tre’ să-mi caut țară, că ăștia nu mă mai lasă să conduc p-aici o vreme, dar cred că o să cer cursul ăla când, sau dacă ajung la 9 🙂 . Le-am dat direct deny la curs, am portofelul doldora , știți voi cum fac romulanii când le dă miliția amendă.

Dacă articolul ăsta a fost publicat fără alte detalii înseamnă, că după ce le-am trimis prin poștă confirmarea că eu am condus, că nu sunt chiar nesimțit, nu au revenit cu amenda până m-am plictisit eu, în cazul ăsta 30 ianuarie 2020.

Ba au revenit, cât eram eu în vacanță, cu o scrisoare pe care scria “Fixed Penalty Offer”,cum ar veni , un fel de chilipir, să plătesc suta de lire și 3 puncte , fără discuții, sau, dacă nu o accept ( în 28 de zile ), nu e panică, trimit ei cazul la o instanță și urmează să mă văd față îmi față cu un judecător, să îi explic lui ce și cum și stabilește el ce e de făcut cu mine.

Interesant , că în România nu e așa. Ai Fixed Penalty implicit, nu te trimit la niciun judecător, îți bagă acolo amenda la datorii, ceea ce , eu cred că nu prea e cum ar trebui să fie și de aia oamenii se șterg la cur cu procese verbale, ignoră, plm, pentru că sunt și niște abuzuri și niște durimpulisme in procedura romulană.

Orice amendă ar trebui, implicit, trimisă unui judecător, dacă nu cumva contravenientul catadicsește să primească oferta pe care i-o face pe loc poliția.

In felul ăsta ar fi mai puține abuzuri de ambele părți. Ca milițian te-ai abține de la figuri când știi că mizeria ta ajunge pe masa unui judecător prin simplu refuz al abuzatului de a plăti amenda. Fără să trebuiască o roabă de acte din partea intimatului, cu care să încerce el a-și dovedi nevinovăția.

Și invers, că ai ști că la judecător, dacă e pe bune ce ai făcut, nu mai primești tu amenda aia de câteva sute de lei, ci una mai zdravănă, că ăla mai judecă și alte contexte adiacente, gen , ia spune, Gogule, aveai mătăluță și copiii în mașină la ora aia? Aha, bine.

Așa că și eu am acceptat și platit FPO-ul ăla online, aș putea să îmi fac direct debit, lol. După care le-am trimis înapoi o scrisoare cu foaia lor completată și am atașat o copie a permisului auto – pentru că e emis în afara UK – dacă aveam permis de UK, scria pe foaia aia să îl predau în original ( da, la ăștia e legal și ok să trimiți acte prin poștă) și probabil mi-l trimit ei înapoi, dacă mai e cazul.

La vreo câteva zile am primit un reminder , tot așa prin poștă, că dacă am acceptat FPO-ul ăla sau merg la judecător, gen să țin eu minte că se fac treij’ de zile mintenaș.

M-am îngrijorat un pic, or fi primit plicul meu, nu l-or fi…La vreo o lună aproape, am primit încă o scrisoare, cu foaia pe care le-am trimis-o eu, au oprit copia de permis, pe care scrie “Processed”. Asta ca să știți cum merge, dacă nu ați aflat deja.

Dacă le băgăm permisul în plic, mi-l returnau și pe ăla.

5 Replies to “Vitezomanu’ Gică, acum și în UK”

 1. Si daca ajungeai la judecator, ce se intampla mai departe? Adica ei au dovada radarul, tu cuvantul tau, castiga radarul.

  Banuiesc ca dupa iti puneau amenda tot la datorii, nu?

 2. Nu stiu si nu intentionez sa aflu 🙂 .
  Ce stiu e ca amenda la judecator nu mai e 100 de lire, e cu procent din venituri, cu alte nebuneli.
  In cazul asta e evident – mergeam peste limita de viteza ( am vazut si eu, aia au probabil poze si inregistrare). Daca ai bulan SI AVOCAT presupun ca poti sa le ceri sa afiseze dovezile , poate ai bulan si nu s-a inregistrat bine, poate expirase verificarea la aparat, poate dracu’ mai stie ce.

  Ideea e ca nu are sens, in cazul asta. Adica, eu treceam pe acolo cu masina si nu m-a oprit vreun om. Daca ei au trimis pe baza de poza si inregistrare notificarea acasa la adresa corecta, iar viteza inregistrata de ei pare sa fie in regula, presupun ca-i destul de clara treaba. Daca imi venea o notificare cu ceva viteza gen 45 sau mai sus, da, aveam dubii, de exemplu, probabil ca mergeam in instanta si ceream verificarea aparatului lor si pentru ca la 15mph peste limita de 30 treaba nu mai e asa de simpla, cu fixed penalty offer 🙂 (Disqualify 7 to 28 days or 4 to 6 points + amenda “75 – 125% of weekly income”). Cred ca atunci ma trimit ei oricum la judecator , lol.

 3. Nu cred mai, cel mult e cu plata taxelor de judecata. Si daca nu ii platesti nici pe aia la timp?

  Dar ce se intampla daca nu te prezinti la judecator? :))) cred ca incet incet ajungem la inchisoare pe viata pt 5 mile extra.

 4. Da si tu click pe linkul ala si vezi ce scrie.
  Pentru amenzi de viteza, in principiu, daca nu te prezinti – ma gandesc ca esti gasit vinovat, dar in cazuri speciale pot emite un mandat de aducere – daca au neaparata nevoie de tine pentru judecarea cazului si daca ii eviti insistent ma gandesc ca poti ajunge sa fii acuzat de sfidarea curtii de justitie.

  Nu ajungi la inchisoare pe viata pentru 5 mile extra, daca ajungi la asta, ajungi pentru ca ignori sau refuzi sa respecti alte legi, a caror incalcare se pedepseste cu inchisoare pe viata.

  5 mile extra se pedepseste maxim cu 75% din venitul saptamanal amenda si 3 puncte de penalizare.

  Ce e peste tine de comportamentul tau, care poate fi infractional sau nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.