Cu comerțul si specula – editia COVID-19

Prin cercurile pe unde mă învârt am avut niște discuții și mi-a trecut prin bilă acum vreo o lună că aș putea cumpăra niște măști, așa ceva stoc de vreo 10-20k EUR , să le vând acum să fac și eu măcar o sutică de mii. Am un văr care se ocupă cu distribuția de materiale medicale, mai știu și alte combinații, dar aveam treabă atunci și m-am luat cu alte planuri, care n-au mers nici alea.

Eh, asta e, unii dintre noi suntem făcuți să muncim ca proștii. Spun ca proștii, că atunci când am plecat eu și-am zis ”hai să cumpăr măști la copii” – mnu, nu prea cred nici eu în ele, dar zic să fiu / par cât de cât preocupat, am plătit 16 lire pe 10 bucăți. Asta era acum 2 săptămâni dar n-am știut cât costă, că nu cumpăram niciuna. Zic n-am știut, că am dat comandă așa din fugă, pe prima ofertă – erau zeci – gen aia care vine cel mai repede cu prime și nu știu de ce mi s-a părut că văd 1.6 lire/ 10 bucăți nu 16.

În fine, mă doare în pulă. Mai discutam ieri cu altă lume care mai speculează și se fac bani frumoși. Am înțeles că se isterizează lumea – că de ceee sunt prețurile ăstea așa de mari, că să intervină consiliul concurenței, că nu e normal să se vândă la prețurile ăstea mari.

I-auzi, PULA MEA, nu e normal? Să se dea câte una la toată lumea să se ajungă? Păi nu le mai cumpărați, în pula mea, dacă nu e normal, că nu e dator nimeni să mai planteze 500 de fabrici de măști azi, ca să satisfacă toate nevoile + isteria planetei. Nu, taică, ăstea trebuie speculate, trebuie să plătiți DIN GROS.

Și să vă faceți ( ne facem) în pula mea rău unii altora în timp ce faceți asta. Că știți care e faza tare? În timp ce voi vă bateți pe măști chirurgicale, concurați cu spitalele și clinicile și IA GHICIȚI, ÎN PULA MEA, CINE CHIAR ARE NEVOIE de măștile ăstea, că se numesc chirurgicale dintr-un motiv.

Mi-a plăcut foarte tare mișcarea de PR a e-mag. Cum anunță ei populația că fac ceva bun, și subvenționează prețul măștilor ( asta ca s-o ia înaintea consiliului concurenței, aplauze , bă) că ei au cumpărat măști ȘI LA 7 lei și le vând la 3 lei bucata ( mă rog, ăsta era prețul anunțat ieri, în magazin erau tot la 500 de lei 100 de bucăți – pe marketplace) , iar azi e doar oferta lor la prețul menționat, dar cu stoc epuizat, desigur, dar ei subvenționează, mă-nțelegi.

Mi se pare amuzant că ei cumpără toate stocurile de peste tot – spun ei asta – în ideea că ”ajută”. ”Știți, domnilor, noi vrem să ajutăm controlând noi toată piața, dar aveți încredere că subvenționăm”. Fucking lol.

Nu zic că e greșit, așa trebuie să și facă, să plătiți și pe cur. Problema e ca e o minciună. Ei sunt un magazin de retail. Cel mai mult, de maștile astea au nevoie unitățile medicale, care de regulă sunt alimentate pe alte canale de distribuție, cu care concurează, acum eMag.

Dacă voiau să ajute spuneau, ”băbăeți, vrem să facem un bine populației și nu mai comercializăm măști către populație și nu mai lăsăm pe nimeni pe market place să o facă. Rugăm farmaciile și unitățile medicale să ne contacteze să îi ajutăm în identificarea unor canale de distribuție cu adaos comercial minimal.” Și punct. Că echipă de buyeri , relații și putere de negociere au și puteau să ajute.

Ideea că nici ei nu mai au măști alimentează panica și falsa nevoie.

Panica de genul ăsta lovește unde nu te aștepți. Crezi că o să scapi de COVID cu masca dar de fapt ai să mori că n-are doctorul care te tratează și-ți dă altceva.

Îmi place frica populației, serios că da. Pe panica asta – mă întreb dacă nu e întreținută inspre, că pe o parte ok, economia suferă, China e izolată, dar pe de alta speculaaa, hehe, nenică – ACUM SE FAC BANII ÎN COMERȚ.

Au crescut prețurile și la biletele de avion (la cursele low cost, pentru luna mai, nu pentru mâine) deși cred că lumea în ansamblu cred că încearcă să evite să zboare în perioada asta. Poate și de aia.

Dacă acordam suficientă atenție subiectului mă umpleam de bani, serios. Aș putea și acum dar cu mai mult risc, că nu știi când trece panica și rămâi cu marfa. Dacă aș fi printre persoanele bine informate pe temă…dar nu sunt.

Se agită toți prepării de pe toate canalele de YouTube – asta e șansa lor să dovedească lumii că au avut dreptate, că pe ei i-au salvat toate proviziile și beciurile săpate . Apocalipsa inventată. Hai că puteți. Știi cum e, te pregatești cu anii, dacă nu avem o apocalipsă naturală, haide să umflăm ce avem la îndemână cu haos și s-o tratăm ca și cum ar fi.

Și pe urmă ne lăudăm că uite – noi – noi am supraviețuit cu conserve și măști chirurgicale, nu ca ăia 2-5% care erau fie boșorogi , fie aveau gene proaste sau erau deja cu un picior în groapă din diferite motive.

Treaba asta cu loteria genelor e că, evident, nu știi dacă ai tras tu paiul scurt. Aș putea să râd pe temă și mâine aș putea mierli eu, sau cineva din familie. Din cauza asta, sau alta. Și, dacă-i vorba de mine, e inutilă întrebarea ”ce-ai face tu peste două zile, dacă mâine mori?” Dacă-i vorba de familie, pula mea, sper că se gândesc la mine daca și când mor, că io mă gândesc la ei.

Iar un hater ar putea să-mi scoată ochii reci si mați că uite, eu sunt cenușă, iar el e încă pe planetă – nu se știe până când, dar e un supraviețuitor. Și o să facă alți supraviețuitori neadaptați pe care îi mătură primul virus. Că așa te lupți cu astea, trăiești în balon.

Ce știu e că eu nu prea îmi permit să stau în buncăr, să pierd oportunități și să nu trăiesc viața pe risc de 2%. Și mai presus de toate nu-mi permit să fiu fraier și să plătesc taxa de isterie și de hoarding.

Și că e prost că nu am fost pe fază , că nu mă gândeam în pula mea că se panichează lumea așa de repede. Estimam că după vreo 1000 de morți în România, sau hai Europa – ceva de genul – începe panica.

Aveți prea mulți bani și prea îi țineți la saltea, vă trebuie niște evenimente să mai cheltuți din ei, ce dracu’.

Până una alta eu plec în vacanță săptămâna viitoare. Decât să dau banii pe măști. Că dacă mă îmbolnavesc și crăp prefer să fie la distracție, nu la muncă, bă.

Nu-i bai, dacă mă întorc bubăn aveți șansa să-mi râdeți în nas .

Până atunci, acordeonul la maxim.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Adi
Adi
4 years ago

Eu doar ce m-am intors din vacanta :))

Stropic
Stropic
4 years ago

Unde pleci in vacanta, sa-ti calculeze repede riscul de coronavirus? :)) De fapt e si China care nu mai vinde masti ca are nevoie acasa la ea. Cumulat cu cerere mai mare…daca izbucnea in alta parte treaba asta se vindeau acum masti cu spor peste tot. Eu sincer cred ca era fff posibil sa ramai cu ele, si in cel mai bun caz sa scoti doar dublu sau hai, triplu (care nu stiu cum acopereau niste costuri de transport, livrare, depozitare…). Eu cred ca au pus unii asa mastile la preturile astea de 10 lei, si se mai intampla sa… Read more »

Catalinx
Catalinx
4 years ago

Eu cred ca au pus unii asa mastile la preturile astea de 10 lei, si se mai intampla sa fie vreunul paranoic sau neatent, dar overall nu le cumpara nimeni la preturi umflate asa rau.

Tu crezi , dar eu știu oameni care vând 🙂

Ronnie
Ronnie
4 years ago

eu mi-am luat in aprilie in Sardinia, astept sa vad daca anulez sau nu 🙂